Листопад 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вчитель Валентина Кравченко: лише ти сам можеш зробити себе фахівцем

1 хвилина на читання

Вчителька української мови Валентина Афанасіївна Кравченко разом із Гаврилівською школою крокує і живе 40 років. Жінка розповіла БН спогади про школу, секрети виховання дітей і трохи особистого.

Вона родом із Житомирщини, а переїхала в це село в 1982 році за чоловіком, який отримав роботу на племптахозаводі «Поліський».  Спочатку працювала у початковій школі, та невдовзі розпочалося велике будівництво нового освітнього закладу.

40 років тому у Гаврилівці побудували новий освітній заклад

Жінка згадує, як всі мріяли про школу в Гаврилівці, тож разом педагогічний колектив прибирав, мив заклад після будівництва, облаштовув кабінети і класи. Як закуповували у спецмагазинах обладнання й у відділах брали все для кабінетів хімії, фізики, початкових класів тощо. Не забули й про спортивний інвентар, музичні інструменти.

Першого вересня була велика подія – нова, сучасна, простора, яскрава школа відкрила двері для своїх любих учнів. А матеріальна база нового освітнього закладу викликала гордість і задоволення.

Вчителі теж не підвели. Школа мала дружний, працездатний колектив.

Тож діти, які тут навчалися, здобували якісні знання, отримували золоті та срібні медалі, а також призові місця на різних конкурсах і турнірах.

Був момент в історії закладу, коли початкових класів було більше, ніж середніх. Це було пов’язано зі зміною віку першачків. Коли почали набирати шестирічок, змушені були організувати п’ять перших класів. Тоді Валентина Кравченко обіймала посаду завуча початкових класів.

Коли в школі навчалося більше 1000 учнів, змушені були ввести дві зміни. Та навчальний процес був якісним.

Пані Валентина стверджує, що з роками педагогічний колектив залишився творчим і креативним. Адже молоді вчителі, які приходили в заклад, вчилися у старшого покоління, проявляли ініціативу та підтримували усталені традиції.

Навіть 40 років поспіль Гаврилівська школа залишається осередком активностей. Тут проводять заходи, у яких беруть участь не лише діти та вчителі, а й батьки. Зараз, звичайно, не до свят, які раніше організовували. Та тепер крім освітянських тут влаштовують ярмарки та інші благодійні заходи.

«Школа постійно живе. Хочеться, щоб дітки мали більше знань й психологічну розрядку. Тож проводимо дуже багато різних заходів», – наголошує вчителька української мови.

Виклик долі – педагог української

Валентина Афанасіївна за першою освітою вчителька початкових класів. Та згодом мала від долі виклик – необхідність викладати українську мову та літературу. Як каже жінка, мала зробити себе мовником. І пішла вчитися у виш.

«Поки ти себе сам не зробиш спеціалістом, ніхто тебе не зробить, – має життєвий принцип пані Валентина. – Хочеш бути вчителем – роби, читай все необхідне, бери додому зошити…»

Із набуттям Україною Незалежності українська література, яку викладали у школі, стала цікавішою, впевнена вчителька. Навіть твори, які раніше були у програмі, вже по-іншому читали і сприймали.

Секрети виховання

Спілкуючись із дітьми, викладаючи на уроках, Валентина Афанасіївна ніколи не кричить. Пожартувати, побачити хороше у дитині і підтягнути – такі секрети педагога з Гаврилівки. Згадує, що раніше було важче готуватися до уроків, адже мало було методичної літератури. А нині в інтернеті можна знайти все і якісно та цікаво провести заняття. Потрібне лише бажання: хочеш – твори!

Син пані Валентини більше року захищає Україну від рашистів у складі Збройних сил України. І ці спогади відразу викликають сум і тривогу на обличчі жінки, адже нещодавно, після відпустки знову провела його на фронт, на передову. Та є в неї те, що гріє душу більше, ніж улюблена робота, це двоє онуків. Хлопці разом із мамою – донькою Валентини Афанасіївни, живуть у Казахстані, країні свого тата. І вправно розмовляють українською, яку вчать вдома.

Вітаємо пані Валентину і весь освітній заклад з ювілеєм. Щиро зичимо успіхів учням і педагогам, комфорту і підтримки. Нехай ця школа залишається не просто місцем здобуванням освіти, а другом, помічником і надійним дороговказом у житті.

Записала Ірина Левченко

Газета “Бучанські новини” № 45 від 9 листопада 2023 року