Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Інноваційний майданчик для переробки будівельних відходів: чим це корисне для громади (ФОТО)

1 хвилина на читання

У Бучі відкрили тимчасовий інноваційний майданчик для переробки будівельних відходів, що накопичилися внаслідок руйнувань будівель під час окупації громади рашистами. 

Починаючи з 2022 року Бучанська громада, як і сусідні громади Київщини та території, що були в окупації, стикнулися із проблемою утилізації будівельного сміття. Його утворилося дуже багато після знесення об’єктів, пошкоджених  у результаті військової агресії.

«За нашими підрахунками, у громаді залишилося близько 75 тисяч кубометрів будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об’єктів, – розповів Бучанський міський голова Анатолій Федорук. – Відтепер утилізацією та переробкою цих відходів займатиметься КП “Бучасервіс”».

Це одна з перших в Україні стійких і повноцінних станцій із переробки сміття такого виду. На відкриття майданчика завітав Петер Вагнер — голова Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії.

Інноваційний майданчик для переробки будівельних відходів: чим це корисне для громади (ФОТО)

Проєкт реалізовано спільними зусиллями Бучанської міськради, Програми розвитку ООН та за підтримки ЄС.

БМР разом із United Nations Development Programme Ukraine (Представництво ООН в Україні) та за підтримки ЄС розробили цей проєкт щодо поводження із відходами – був впроваджений інноваційний майданчик, який передбачає наступну підтримку закордонних партнерів:

•⁠ ⁠Розробка дорожньої карти для створення пункту переробки сміття – стратегічна підтримка.

•⁠ ⁠Навчання персоналу: поводження з вибухонебезпечними предметами.

•⁠ ⁠Забезпечення обладнанням: сортувальник сміття, дробарка сміття, фронтальний навантажувач – вже доставлено до громади; в дорозі додаткова техніка (бульдозер, ваги, самоскиди).

Майже все обладнання для роботи майданчика надала United Nations Development Programme Ukraine.

Що важливо, цей проєкт має значні екологічні переваги:

  • Переробка сміття призводить до зменшення кількості, що потребує утилізації;
  • Економія енергії та викидів від скорочення транспортування відходів для утилізації та подальшого скорочення транспортування кар’єрних матеріалів у міста для реконструкції;
  • Зменшення потреби у видобутку природної сировини для реконструкційних робіт, оскільки перероблене сміття може замінити цю сировину.

Зелене та стійке відновлення

Запуск інноваційного майданчика спрямований на досягнення наступних п’яти результатів для покращення інфраструктури поводження з відходами, вирішення проблем, пов’язаних із значними обсягами відходів під час знесення об’єктів, що є результатом різних факторів, включаючи військову агресію:

  • Комплексна оцінка потреб,
  • Нарощування потенціалу,
  • Повний цикл управління сміттям,
  • Покращення інфраструктури,
  • Отримання міжнародних стандартів та ліцензії.

Як повідомив директор КП «Бучасервіс» Сергій Мостіпака, інноваційний майданчик є тимчасовим, оскільки зараз в цьому є потреба. На ньому переробляють таке сміття як бетонні, фундаментні залишки, цеглу тощо. Й згодом використовують цю вторинну сировину, наприклад, під час ремонтних робіт дорожнього покриття.

Відтак, відходи можна подрібнювати та сортувати за фракціями, а кінцевий продукт — перепрофілювати для потреб громади.

«Це стане важливим кроком у відновленні та мінімізації впливу шкідливих речовин на довкілля», – наголосив Анатолій Федорук.

Отримання міжнародних стандартів та ліцензії

ПРООН сприятиме отриманню підприємством міжнародної сертифікації, а саме ISO 9000 (системи управління якістю), ISO 14001 (системи управління навколишнім середовищем), ISO 45001 (система управління безпекою здоров’я), ISO 17025 (міжнародний стандарт для випробувальних та калібрувальних лабораторій)

Дотримання цих стандартів може гарантувати, що під час функціонування майданчика вживаються профілактичні заходи для мінімізації його впливу на навколишнє середовище, дотримання відповідних вимог законодавства та досягнення своїх екологічних і соціальних цілей.

Залишити відповідь