Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Презентація: історії про злочини рашистів у книгах наших земляків (ФОТО)

1 хвилина на читання

У Публічній бібліотеці Бучі відбулася презентація двох книг: «Фрагменти української незламності» журналіста з Іванкова Павла Смовжа, і «Живі історії війни» Ольги Фещенко з Бородянки.

“Такі речі не повинні зникнути з нашої  пам’яті. Тому ми взялися документувати і публікувати історії про злочини російської армії в Україні”, – наголосив Павло Смовж на зустрічі.

Пан Павло пережив окупацію в Іванкові. Журналіст записував свідчення, як діяли російські солдати, як били, знущалися, як вбивали людей на вулиці. Потім копіював нотатки на дві флешки, ховав їх в різних місцях, щоб рашисти не знайшли під час обшуків. Згодом зі записи зібрав у книгу, яку нещодавно видав.

Крім цього, цілий розділ видання «Фрагменти української незламності»  присвячений розповідям про воїнів, які захищали Іванків і віддали за Україну життя.

У книзі також є дослідження, які саме російські підрозділи та колаборанти перебували там і чинили воєнні злочини.

Звичайно, один із розділів присвячений відновленню Київщини після деокупації, як свідчення незламності українського народу, бажання жити, розвиватися попри трагічні обставини.

“Це збірник документально-публіцистичних матеріалів про події, які були в наших краях. Про які варто пам’ятати”, – резюмував автор.

Він зазначив, що збирати свідчення може будь-хто, не обов’язково бути для цього письменником. Адже ця робота надважлива: документувати всі звірства, злодіяння агресора, щоб можна було притягнути їх до відповідальності. Щоб вони отримали по заслузі.

Представляючи свою книгу, Ольга Фещенко наголосила: «Те що ми робимо, має бути почутим. Наш проєкт історій війни спрямований на збереження пам’яті».

Розповідаючи про себе, жінка наголосила, що є звичайною людиною, волонтером, та разом із друзями вони намагаються закарбовувати історії війни на папері, видавати книги і розповідати всьому світові про події, які сталися на Київщині, коли тут була російська армія.

«Не мовчіть! Кричіть! Розповідайте!

Ці історії важливі для життя!

І війну байдуже не сприймайте,

Адже мир – це шлях до майбуття!»

Цим авторським віршем Ольга Фещенко розпочала свою книгу, а також звернулася до присутніх під час презентації й закликала творити разом нову історію України.

У її виданні опубліковано 35 історій цивільних людей. «Війна прийшла на наш поріг. І наші книги допомагають зрозуміти, що людям допомогло тоді вистояти. Дуже щаслива, що ці історії чують», – ділиться думками авторка.

Вона також розповіла свою трагічну історію:

під час окупації вдома помер її тато. Він встиг розповісти, як росіяни приходили в гості, і як його врятувала собака. А коли рідні повернулася до домівки, вже не застали його живим. А їх собака лежав поруч зі своїм померлим хазяїном.

Цей чоловік пережив голодомор, другу світову війну, та не витримав “російського миру”.

Організатори зустрічі продемонстрували фільм, як вони збирали свідчення-історії війни.

Автори подарували книги бібліотеці та Бучанській міській раді.

Керуючий справами БМР Дмитро Гапченко наголосив, що у радянські часи знищували нашу ідентичність. Тому дуже важливо зберігати свою історію. Особливо сьогодні, коли живі свідки цієї історії.

Про авторів

Павло СМОВЖ з Іванкова – заслужений журналіст України, редактор газети Вишгородщини «Трибуна праці» – презентує свою нещодавно видану документально-публіцистичну книгу «Фрагменти української незламності».

Ольга ФЕЩЕНКО з Бородянки – авторка і упорядниця серії книг  «Живі історії війни» – розповість про реалізацію та продовження дуже важливого проєкту, головна мета котрого – зберегти для історії якомога більше фактів, що мали місце під час тимчасової окупації півночі Київщини агресором.

Залишити відповідь