Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
06.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Форум Unlock BUCHA «Будуємо майбутнє зараз» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Форум Unlock BUCHA зібрав активних, небайдужих, зацікавлених у розвитку власного регіону і всієї країни, маючих ідеї та і бажаючих створити проєкти і реалізувати їх. Понад 100 жителів Бучанського району та гостей з інших регіонів спілкувалися, ділилися досвідом і налагоджували зв’язки.

Головний меседж – створити багато ідей, і деякі з них виживуть і будуть впроваджені у життя. І знайти друзів, однодумців, створити нові спільноти, з якими можна реалізувати задумане.

А ще показати, що Бучанський регіон може бути відомим не лише трагічними подіями, а і прикладом відновлення, розвитку, втілення надсучасних рішень та ідей.

Під час нетворкінгу у спільній взаємодії учасники розробили вісім крутих ініціатив. І одна з них, яку представила ГО “Група активної реабілітації“, буде реалізована у Бучі.

«Ми прагнемо, щоб світ знав про Бучу, Бородянку, Ірпінь та Гостомель не тільки як місце трагедії. Мріємо про успіх, мріємо робити круті яскраві проєкти, які всім запам’ятаються», – сказала Михайлина Скорик-Шкарівська засновниця ГО Інститут сталого розвитку громад, який є організатором Unlock BUCHA.

Це був форум, учасники якого прослухали корисні, натхненні виступи гостей заходу.

Із Романом Зінченко – про стійкість під час війни. Здається, про це ми говоримо уже два роки. Та легко сказати, а от вистояти, не втратити віру у себе, у можливість реалізації та створення свого майбутнього – на практиці тут бувають проблеми. Тож виступ пана Романа був дуже на часі.

А голова наглядової ради УКФ Наталія Кривда розповіла про важливість культури. І не треба нудитися при таких словах. Адже послухавши пан Наталію розумієш, що не можливо відкладати культуру на дальню полицю шафи «через війну». Їй треба приділяти увагу навіть більше, ніж у мирний час. Тому що культура – це життєвий світ людини. «Чим раніше ми починаємо розмовляти з дитиною, ти раніше вона стає Людиною, успішною і гарною», – сказала лекторка і привела приклад нації-агресорки, яка має вагомі досягнення в культурних цінностях і відсутність культури між людьми.

Також деякі учасники представили свій досвід і досягнення, що теж заслуговувало уваги і мотивувало інших.

Далі було головне дійство Unlock BUCHA: ідеатон у празькому форматі.

Спочатку фахівці представили теми. Далі учасники розбилися на групи однодумців і опрацьовували проєкти, які могил вирішити певні проблеми, що зараз існують в громадах. Ідеї, теми – актуальні кожна у своїй галузі:

  • Меморіалізація і пам’ять про війну,
  • Прозорість відбудови,
  • Співпраця між громадами,
  • Бізнес розвиток,
  • Доступні наші міста,
  • Відбудувати краще ніж є,
  • Ментальне здоров’я,
  • Зелене відновлення.

«Ваш ресурс не завжди у грошах, а в людях. 80% ідей – ідентичні. Сила ідеї не в рішенні, а в команді, з якою ви його реалізуєте і в спроможності команди», – пояснює Оксана Дащаківська, голова регіонального офісу «Міжнародний Фонд Відродження».

Після спільного мозкового штурму проєкти представили всім учасникам. Шляхом голосування визначали переможця.

Найбільше сподобалася ідея про створення безбар’єрного простору у житловому кварталі. Ця група представила рішення проблеми маломобільних груп населення, які не мають зручної можливості пересування у межах ЖК «Буча квартал» 1 та 2.

«Ми спробуємо допомогти цим проєктам вирости та втілитися. Ми свідомі того, що люди повинні спілкуватися. Особливо в тяжкі часи війни, коли дуже мало майданчиків для того, щоб обмінюватися досвідом, думками, ідеями і навіть почуттями та емоціями. Ми тут саме для цього. А ще, щоб хоча б трошки надихнути одне одного, щоб мати надію нам всім жити далі», — розповіла програмна менеджерка Празького центру громадянського суспільства Яна Дзюбенко.

Співорганізаторка ідеатону Даша фан дер Горст, програмна директорка Events&Exchanges Prague Civil Society Centre наголосила, що Україна має сильне громадянське суспільство, яке є не лише прикладом стійкості та незламності, а і надихає інших. «Думаючи про майбутнє, ми захищаємо сьогодення», – наголосила пані Даша.

Організували форму ГО «Інститут сталого розвитку громад» і Празький центр громадянського суспільства.

Залишити відповідь