Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Міністри країн-членів ЄС у Бучі в центрі життєстійкості (ФОТО)

1 хвилина на читання

Міністри країн-членів Європейського Союзу відвідали Бучу. Вони вшанували загиблих біля меморіалу жертв рашистів. Сектретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський познайомив із історією міста під час окупації на виставці у Храмі Андрія Первозванного. Згодом закордонні гості відвідали центр життєстійкості.

Сьогодні у Бучанській громаді побували міністр соціальних служб Швеції Камілла Вальтерссон Гренваль, міністр соціального забезпечення і праці Литви Моніка Навіцкене, міністр праці та соціального захисту населення Республіки Молдова Олексій Буза.

Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України, познайомила колег із ЄС із центром життєстійкості Бучі, який відкрився одним із перших в Україні. Наразі подібні структури створені в різних регіонах держави. Вона розповіла, що одним із напрямів роботи центру є надання групової психо-емоційної підтримки, оскільки мали такий запит від громадян. Кожен фахівець пройшов навчання «Самодопомога плюс», яке допомогла організувати організація охорони здоров’я.

Раніше також послуги в Україні не існувало. Пані Оксана розповіла, що її придумали завдяки обміну досвідом під час подорожей в інші країни.

4 складові Програми життєстійкості:

  • Кейс-менеджмент – оцінка звернень громадян та первинний скринінг потреб людини з подальшим направленням до необхідних фахівців.
  • Надання соціальних послуг – групові заняття, тренінги та увесь спектр послуг з психосоціальної підтримки. За потреби, у Центрах життєстійкості можуть бути додатково організовані ряд інших послуг: первинна правнича підтримка, консультацій щодо питань зайнятості, супровід ветеранів та інше – ті послуги, яких потребують мешканці конкретної громади.
  • Координація волонтерських активностей – оперативне реагування на ті потреби, які виникатимуть у громаді, та акумуляція волонтерського потенціалу навколо цих потреб.
  • Сімейний простір для підтримки родин: організація активностей та занять для дітей, навчання батьків, проведення заходів для родин.

У Центрах життєстійкості усі послуги надаватимуться безкоштовно для мешканців, за рахунок держави та меценатів, які можуть долучитися до проєкту.

Європейські міністри після екскурсії Центром зазначили, що у їх країнах такі послуги розвивалися десятиріччя.

На що урядовиця України зазначила, що ми не маємо стільки часу. Нашим громадянам ця послуга необхідна зараз. Вона є викликом на війну. Адже потрібно працювати зі всім складним для нас, щоб вистояти і успішно відбудовуватися.

«Попри те, що ми сьогодні бачимо, ми менше всього б хотіли, щоб ми виглядали як жертва, – наголосила Оксана Жолнович. – Ми бажаємо принести в європейську спільноту щось корисне».

Центр життєстійкості – це безбар’єрний простір, у який може звернутися кожен житель громади, який потребує психо-соціальної підтримки.

Він працює лише десять днів, та вже має добру оцінку від жителів, які звернулися і отримали навіть більше, ніж очікували.

«Це комплексна послуга, яка в першу чергу включає у себе оцінку потреб людини, яка саме допомога їй потрібна, – розповідає директор комунального некомерційного підприємства «Бучанський центр соціальних послуг та психологічної допомоги» Олена Ренчка. – А далі за потреби створюється дорожня карта допомоги, індивідуальна чи групова робота. Допомога психологів, соціальних фахівців, тощо.

Пані Олена розповіла, що вони вже бачать потреби наших людей, які пережили окупацію, бойові дії та постійні стреси. «Люди потребують контактів груп взаємопідтримки, щоб оздоровиться в емоційному, психологічному і фізичному стані».

Послуга фінансується за кошти державного бюджету. «Український бізнес теж розуміє важливість роботи з людьми в громадах, тож в країні більше шести центрів облаштовані коштом місцевих підприємців», – додала міністр соцполітики України.

Залишити відповідь