Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Новорічна ялинка : історія головної красуні свята

1 хвилина на читання

У наш час навряд чи можна уявити собі новорічні і різдвяні свята без красивої пухнастої ялинки. Але чи замислювалися ви, звідки прийшла традиція використання в якості головного символу свята цього дерева?

«Бучанські новини» вирішили дослідити історію виникнення саме цього символу.

Коли новорічне дерево з’являється в будинку, уся його атмосфера наповнюється очікуванням дива і передчуттям зимової казки. Цікаво, що традиція прикрашати ялинку до зимових свят існує в абсолютно різних куточках планети.

Історія, яку важко дослідити

Існує безліч теорій походження традиції наряджати ялинку на зимові свята, тому історія виникнення цього ритуалу вельми заплутана і незрозуміла.

У сиву давнину люди були впевнені, що всі дерева є атрибутами добрих духів. Вічнозелену ялинку вважали королевою лісу, символом життя і відродження. Стародавні племена прагнули задобрити духів, тому проводили обряди навколо дерев, залишали на гілках різні фігурки з дерева і глини. Це є свідченням того, що можливо традиція прикрашати ялинку сягає ще дохристиянських часів.

Найдавніші теорії свідчать, що витоки традиції прикрашати ялинку на зимові свята знаходяться в історії Стародавнього Риму, який існував з 753 до 476 рр. до н. е. Там прикрашали «ялиновими» житла в честь бога землеробства Сатурна. Тоді просто розвішували зелені хвойні гілки, прикрашали їх свічками і якимись блискучими дрібничками. Ці, найбільш ймовірно, найперші ялинки звисали зі стелі і були покликані захищати житло від злих духів.

Ялинка, прикрашена, так як ми звикли  – найімовірніше з’явилася вже в XVI столітті. Принаймні, перші документальні дані про ялинку як про символ Різдва належать до цього сторіччя.

Зараз складно сказати, з якої країни розпочалась традиція прикрашати вічнозелене дерево. Швидше за все, це сталося в Німеччині, а пізніше традицію запозичили голландці та англійці.

Деякі історики стверджують що перша згадка про ялинку з’явилась у 1605 році на території сучасної Франції. Найпершими прикрасами були паперові троянди, а згодом позолочені і посрібленні картоплинки. Проте, спочатку, таку розкіш могли собі дозволити лише багаті дворяни і купці.

Про те, де офіційно було встановлено першу громадську ялинку на Різдво в Європі точаться запеклі суперечки. Німці стверджують, що в Страсбурзькому кафедральному соборі 1539 року. На те навіть є докази Олександра Демандта – знаменитого німецького історика.

Дідух – найдавніший культ різдвяної обрядовості українців

Однак, історики сходяться на думці що український Дідух з’явився раніше новорічної ялинки. Різдвяний символ був міфологічною постаттю свята. Його також називають Колядою.

Необмолочений сніп із жита чи пшениці був символом врожайності. За староукраїнською традицією Дідух заносили в дім і прикрашали смачними ласощами.

З початком історії Радянського Союзу в 20-і роки Різдво, як і всі релігійні звичаї, святкувати було про заборонено. Все це підносилося пропагандою як злісні буржуйські традиції.

Уже через 10 років, виявилося, що партії потрібна чарівна зимова казка.

Згідно з указом, замість Різдва було прийнято святкувати Новий Рік 1 січня разом з Дідом Морозом і новорічною ялинкою. Свято перестало нести в собі релігійний характер, а стало сімейною традицією та було оголошено неробочим днем. 

Коли були створені штучні новорічні ялинки?

У сам пік популярності використання ялинок люди занадто увійшли у смак, почалися масові вирубки лісу і з цим потрібно було щось робити. Саме тому в Німеччині почали створювати штучні новорічні ялинки. Тоді їх створювали з гусячого пера, пофарбованого в зелений колір. Через якийсь час штучні ялини стали популярні в інших країнах Європи, а також в Америці.

У наш час штучні ялинки роблять не з гусячого пера, а з пластику. Завдяки сучасним технологіям такі ялинки виглядають неймовірно реалістично. Їх дійсно складно відрізнити від справжніх.

Новорічна ялинка, без перебільшень, дарує казку і відчуття дива в холодні зимові дні, не тільки дітям, а й дорослим. Тому прикрашайте зелену красуню, та бережіть природу.