Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

27 лютого 2022. Буча. Перша перемога України (ФОТО, ВІДЕО)

1 хвилина на читання

27 лютого 2022. День, коли Буча вперше прозвучала на весь світ зі словом війна. Саме цього дня російську колону, що стрімко просувалася на Київ, розбили на вулиці Вокзальній.

Той день для більшості бучанців розпочався не вранці, коли російська техніка увірвалася у місто. Скоріш, це була суцільна тривожна доба. Адже бій розпочався напередодні, десь під Гостомелем. І тривав всю ніч – страшну, тривожну, майже не залишаючу надії. Звуки канонади ставали все гучнішими. Небо заповнювалося жовто-багряним кольором, який витісняв синьо-чорну ніч й віщував про прихід ворога.

ЗСУ намагалися стримати рашистську нечисть, та сили були нерівними, й військові відступали.

А мирні люди із жахом очікували неминучого. Під ранок було трохи тиші. Саме тоді родина Фролових, що жила на Вокзальній, піднялася в будинок із підвалу, в якому провела всю ніч.

Ще було дуже рано, коли ми побігли у погреб – бій тривав уже у Бучі. У телеграмі з’являлися новини про російські колони техніки, які входили з різних сторін у місто, про розстріляні будинки, про вбитих. Наші рятівники, попри бойові дії та наказ залишатися у безпеці, виїхали гасити пожежі, спричинені снарядами. Й теж зіткнулися із рашистами…

Саме тоді охоронець “Новуса” Валерій Колтунов отримав тяжке поранення, коли допомагав бучанцям укритися в торговому центрі від колони рашистської техніки. А волонтери, що вночі пекли хліб у супермаркеті, під кулями намагалися дістатися до власної домівки.

Менше двадцяти добровольців хотіли зупинити колону

Микола Волков навіть зумів підбити російський БТР біля «Новуса». Й після цього рашисти стріляли навіть по БТР, що стояв на постаменті – пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам.

Під час бою 27 лютого 2022 у центрі міста загинув Володимир Ковальський, який втратив ноги у антитерористичній операції на Сході держави. Коли рашисти розпочали неоголошену війну, прийшов у тероборону із вимогою дати йому зброю.

Та в місто тоді в’їхали сотні БМР, БМП, танків, промчали через переїзд і поспішили в сторону Ірпеня, на столицю. Їх зупинили на Вокзальній. Недобитки рашистів ще деякий час гасали вулицями міста, та згодом відступили на свої позиції в окупованих ще з 25 лютого лісах та селах.

Світлини розбитої техніки облетіли весь світ. Це була перша перемога України. Другу найсильнішу армію світу зупинили на підступах до столиці.

Відео Радіо свобода (із соцмереж).

Все відео із соціальних мереж