Вересень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
13.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Війна у Бучі очима рятувальників: постріли, гасіння вогню…(ФОТО)

1 хвилина на читання

Бойові дії – це в кілька разів більше викликів на пожежі та інші надзвичайні ситуації, ніж у мирний час. Крім того, рятувати потрібно, хоч навкруги стрільба, кулі, снаряди, вибухи. Про перші тижні війни у Бучі – працівники ДСНС.

Коли розпочалася повномасштабна військова агресія рф на України, у 35-державній пожежній рятувальній частині (ДПРЧ) м. Буча всі працівники залишилися на службі. З 24 лютого перейшли на посилений варіант служби і заступали на чергування доба через добу.

«Для безпеки особового складу я прийняв рішення і з ним всі працівники погодились: перебувати в частині і тримати постійний зв’язок із родинами», – розповідає начальник 35- ДПРЧ м. Буча Олексій Крижанівський.

Буча, вул Нове шосе, 8. 28 лютого 2022

Так вирішили, тому що більшість співробітників живе у сусідніх населених пунктах. І був випадок, коли четверо осіб караулу, які змінилися з чергування 26.02, наступного дня, прямуючи на роботу, зустріли ворожі війська рф. Керівник наказав їм повертатися додому і обов’язково зателефонувати, що безпечно дісталися обістя.

Тож всі інші рятівники жили у підрозділі в Бучі й виїздили на гасіння пожеж цілодобово до 9.00 ранку 5 березня 2022 року.

Найсильніші спогади про 27 лютого, коли у Бучі відбулися найзапекліші бої.

– Це був день, коли було дуже багато викликів. При цьому виїжджає автомобіль за однією адресою, наприклад Вокзальна, 101. А на місці з’ясовується, що ще горить Енергетиків, 2. Виїхали на вул. Нове шосе, 5, а там ще й будинок № 7 у вогні. Тож команди спрямовували сили, засоби і вогнегасні речовини на кілька вогнищ займання, – розповідає Олексій Крижанівський. – Все це було ускладнене продовженням бойових дій. Ми мали все ж зберегти життя, і пожежників у тому числі.

У бойовому розрахунку працювали на два автомобіля «КРАЗ» і «ЗІЛ». 16 чоловік особового складу, які виїжджали по черзі.

Буча, вул. Вокзальна, 104, перехрестя з Новим шосе, 28 лютого 2022

Перша колона російської техніки зайшла по вул. Вокзальній зі сторони Балановки. Біля «Новуса» відбувся бій, і ворог поїхав через переїзд у напрямку Ірпеня. При цьому вони робили обстріли по висотним будівлям.

Про пожежу в квартирах на Вокзальній, 101 від пострілів російської техніки нас повідомив Бучанський міський голова Анатолій Федорук, який особисто приїхав до частини, адже зі зв’язком тоді були великі перебої.

Буча, Вокзальна 101, 1 березня 2022

– Ми виїхали і почали працювати. У 101-му домі горіли 7,8, 9-й поверхи в одному під’їзді. Гасили, поки у нас була вода. Одну бочку, це 5 тон води, вилили, – розповідає Олександр Забарило, начальник караулу 35-ДПРЧ м. Буча.

Та у цей час відступили російські війська, адже їх розбили на Вокзальній на стороні Яблуньки. Розпочався бій саме біля цього будинку.

– Ми ще гасили пожежу. Я зв’язався із водієм і попросив додати тиску води. А він розповів, що кулі свищуть над головами, тож вони сховалися у підвал, – згадує начальник караулу.

Рятівники гасили пожежу до поки не закінчилася вода. Після акуратно спустилися в укриття і діяли за ситуацією. Періодично піднімалися на верхні поверхи будинку – намагалися спостерігати за діями рашистів. У перервах між перестрілками зібрали своє пожежно-технічне обладнання.

Коли колона відійшла, загрузили у спецавтомобіль обладнання і поїхали заправитися водою. Та виявилося, що ворожі війська пошкодили водонапірну вежу і в пожежних гідрантах пусто. ДСНСники заправилися із екстреного водоймища, що на території їх підрозділу, і поїхали до будинку № 2 на вул. Енергетиків, де горіли дах і квартири.

Спочатку допомогли з евакуацією людей, які знаходилися у підвалі цього будинку, у сусідню будівлю. Адже будинок сильно палав.

Пан Олександр згадує, що тоді загасили вогонь у цих двох будинках, скільки змогли. У деяких квартирах лише пригасили, адже мали обмежені ресурси пального, води і балону з повітрям. Нажаль, поповнити це можна було лише в райуправлінні, яке знаходиться в Ірпені.

У цей час друге відділення 35-ДПРЧ Бучі гасило пожежі за іншими адресами.

Буча, вул. Енергетиків, 2, 1 березня 2022

Зустріч з рашистами на дорозі

Черговий виклик – завалило вихід з підвалу на вул. Вокзальній, 33, де під час бою були зруйновані будинки. Пожежники виїхали і…, на повороті з Вокзальної до залізничного переїзду, навпроти торгового комплексу «Гетьман» стикнулися із БМП рашистів.

«На нас наставили стволи. Ми зупинили своє спецавто, – розповідає Олександр Забарило. – Я відкрив двері і запитав чи можна розвернутися. Нам дозволили. Слава Богу, все обійшлося. Був ще виклик на Водопровідну на пожежу, але туди ми теж не змогли дістатися».

Буча, перехрестя біля “Гетьман”, 2 квітня 2022

Того дня горіли також квартири на Києво-Мироцькій, 104-б і Нове шосе, 8. Біля перехрестя Вокзальна – Нове шосе дві БМП рашистів. І це далеко не повний список. Пізніше, у нічний час на Баланівці гаражі.

Це був пекельний день для всіх. Але 28 лютого їм теж не вдалося перепочити: знову багато викликів.

Розстріл ДСНС

4 березня перша колона – десь 20 одиниць техніки, проїхала повз ДСНС вулицею Пушкінською у сторону «ЮТЕМ». Друга на під’їзді, від водонапірної вежі, здійснила кілька черг пострілів з пушки БМП по підрозділу пожежників і заїхали на територію.

Українські рятувальники після пострілів встигли сховатися у двох підвальних приміщеннях. На щастя, їх дії ворог не помітив. Тож навіть не шукали. Хоч ворог вдерся всередину і забрав деякі речі і харчі.

Ніч пожежники переночували в укриттях. А зранку, 5 березня повідомили про події керівництво і отримали команду покинути підрозділ.

Згадують, що вони ще проїхали через залізничний переїзд, дорогою повз ЖК «Міленіум» в Ірпінь, а за півгодини почалися мінометні обстріли, стрільба біля ЮТЕМ, а на залізниці вже були російські танки.

Після цього бучанські рятівники базувалися у Вишневому, та не відпочивали: були залучені до різних завдань. Зокрема, до евакуації мирних жителів із окупованих територій Бучі, Ірпеня, Гостомеля, сіл і селищ. Після деокупації повернулися у рідне місто і почали відновлювати пожежну частину.

Війна у Бучі очима рятувальників: постріли, гасіння вогню...(ФОТО)