Вересень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Анатолій Федорук: досвід Бучі за пів року після звільнення (ВІДЕО)

1 хвилина на читання

Напередодні дня Бучі, майже шість місяців після деокупації громади, Бучанський міський голова Анатолій Федорук на пресконференції розповів про роботу міської влади, виклики і їх вирішення.

– Робота органів місцевого самоврядування у цей проміжок мала кілька етапів.

Найбільше часу було відведено процесу ексгумації тіл і передачі вбитих російськими окупантами цивільних громадян їхнім родинам.

На цьому етапі було важливо, щоб компетентні українські і міжнародні органи, що брали в цьому участь, досить ретельно все зробили і задокументували. Щоб жахливі звірства, які вчинили окупаційні російські війська з цивільним населенням, лягли в основу обвинувачень у військовому суді.

Другий напрям – відновлення критичної інфраструктури, а це системи водопостачання, електрозабезпечення та зв’язок, це відновлення житлового фонду, забезпечення наших громадян житлом, щоб можна було до зимового періоду мати помешкання і відчувати підтримку влади.

Важливо зазначити, 2882 об’єкти, які зазнали ушкодження, потребують супроводу від обстеження, проєктних рішень до процесу відновлення, а це саме головне. Станом на сьогодні ми не маємо завершеного проєкту відновлення, але в стадії виконання перебуває більша частина об’єктів. Важливо, що кожен з об’єктів має своє рішення, свій ступінь реалізації або напрацювань, щоб бути відновленим або демонтованим, а згодом відбудованим. Фактично кожен індивідуальний об’єкт перебуває під наглядом органів місцевого самоврядування.

Я не був би таким  впевненим і рішучим, якби не підтримка і співпраця з нашими міжнародними партнерами. Це різні фонди. Окремо хочу відмітити співпрацю між муніципалітетами різних країн.

Сьогодні на засіданні Бучанської міської ради схвалили муніципальну програму «Вдома краще». Усе що зараз робиться в громаді, спрямоване на те, щоб створити гарні умови для наших містян незалежно від того, де вони перебувають: за межами області чи країни, але щоб вони були впевнені, що ми на них чекаємо і робимо все, щоб вони повернулися, адже вдома дійсно краще.

– Яку кількість із зруйнованих 2882 об’єктів можна буде відновити до початку опалювального сезону, щоб люди могли заїхати? За які кошти це буде зроблено?

– Маємо різний ступінь ушкодження помешкань. Є будинки, що в результаті воєнних дій зазнали руйнацій, які відновлюються за поточними програмами. Є об’єкти, які підлягають капітального ремонту, а є, на превеликий жаль, такі, що потребують знесення. І на їхньому місці потрібно будувати щось нове. Муніципальна програма «Вдома краще» передбачає спрямування усіх ресурсів і можливостей, щоб дати відповідь на ці запитання. Ми залучили до виконання робіт, зокрема в приватному секторі, процедури закупівель матеріалів і процедури виконання роботи за рахунок муніципальних коштів, субвенцій з обласного бюджету. Йдеться більше про відновлення покрівель і вікон у приватному секторі. Плюс взаємодіємо з іноземними фондами «Надія для Бучі», які користуються матеріалами, що закупив муніципалітет, і здійснюємо виплати за проведену роботу. Ми кожні два тижні видаємо 30-40 покрівель для приватних будівель громадянам, які мають можливість самостійно ремонтувати, фіксуючи це для подальшої компенсації за рахунок місцевого бюджету, регіонального чи державного, або коли програма з відшкодування запрацює.

Що стосується багатоквартирного житлового фонду – це 32 об’єкти, які мають різний ступінь руйнацій. Вони теж всі в роботі.

Чи бачите ви якусь різницю між ситуацією в Ізюмі та Бучі?

– Ті населені пукти, які, на жаль, потрапили під окупацію російських військ, мають однакові ознаки, почерк. Тому що окупант ставився до громадян Бучі, Ізюму чи інших міст однаково: вбивали, катували, грабували цивільне населення. Паралелі проводьте вже самі.

У людей, які проживають на вулиці Івана Франка, 4а у модульному будинку, тому що їхні помешкання зруйновано, є проблеми з комунікаціями. Як їм надаватиметься допомога? Коли планується друга черга відновлення будинків?

 – Варто зазначити, що з метою розселення громадян, вирішення їхніх побутових умов, ми спільно з обласною радою пропонуємо низку проєктів. Один із них – будівництво індивідуальних житлових будинків. На цей час це 14 будинків для категорійних родин громади: багатодітні, чи які мають особливий статус дітей чи дорослих. Також область провела закупівлю квартир з ремонтом. Ми також маємо завдяки спільному проєкту урядів Польщі та України тимчасові модульні містечка. Разом з тим в межах проєкту «Вдома краще» з фондом «Надія для Бучі» ми приступаємо до спорудження 12 нових житлових будинків, які зведуть на вул. Вокзальна, де житло було зруйновано на 100%. Ця робота починається у жовтні. Тому відповім: друга черга почнеться після першої черги в найкоротші терміни, поки не будуть відновлені всі помешкання. Важливо зазначити, що завдяки співпраці з урядом Британії, десь у середині жовтня будемо приступати до реалізації багатоквартирного комплексного житла. Ми прагнемо збудувати і відновити те, що громадяни мали в себе на ділянці. Що стосується блочного модуля на Івана Франка, ми розглядаємо підключення до сусідніх інженерних мереж, якщо там буде така можливість.

– Скільки бучанців поховано в номерних могилах, не ідентифіковано, та скільки передали родичам?

– Я боюсь помилитись у точній цифрі, тому що поруч з громадянами Бучанської громади ми ховали на кладовищі громадян Бучанського району.

Ми вийшли з ініціативою до військової обласної адміністрації, аби в себе на центральному кладовищі провести захоронення всіх громадян. Ми маємо спеціальний сектор, аби рідні з різних населених пунктів, що провели процедури ДНК, у пошуках своїх найближчих родичів знали, де це місце, де спочивають їхні близькі. Загалом 76 номерних могил на нашому кладовищі.

Що важливо, після захоронення вже п’ять осіб встановили родичів через процедуру ДНК.

– Особисто для вас, що відбулось у період відновлення Бучі, які настрої у населення, чи повертаються вони і чи повертається бізнес?

– Той факт, що ми маємо змогу проводити в мирній Бучі цю конференцію, ми завдячуємо ЗСУ. Громадяни повертаються до Бучі з Німеччини, Франції, Бельгії, Британії та інших країн, куди закинула людей російська агресія. Це найбільша втіха.

– Чи у вас є приблизний бюджет, скільки буде коштувати відновлення міста? Скільки з того може бути гуманітарних коштів?

– Це не мої цифри, а експертів, які оцінювали нанесені росіянами збитки інфраструктурі і в цілому громаді. Цифри вираховуються мільярдами гривень. На скільки ми можемо розраховувати на допомогу, і чи є якісь у нас напрацювання, то можу відповісти, що поки ми не побачимо у конкретному проєкті фінансування, говорити, що є доконаний факт у тому чи іншому фінансовому джерелі не можемо.

За ці пів року було підписано багато угод та меморандумів.

Крім того, не завжди на момент підписання сторона була готова до фінансування. Процес залучення коштів тривалий і потребує багатьох процедур, прозорості і розуміння, що саме буде відновлюватись. Муніципалітет з першого дня максимально відкрито і прозоро пропонував перелік проєктів, які потрібно відновлювати, а не ставив питання, щоб нам допомогли коштами. Ми свідомі, що деякі меморандуми залишаться тільки намірами з боку інвесторів, але ми вдячні всім, хто по можливості у такий важкий час знайшов сили та кошти, щоб відновити той чи інший об’єкт.

– Яка кількість людей залишила Бучу і яка вже повернулась?

– На момент окупації в Бучі перебувало трохи більше 3500 людей із 53000. Нині за різними індикаторами від освіти до медицини і соціальних служб маємо десь 70% жителів, які повернулись і проживають у Бучі. Варто зазначити, що зараз також у нашій громаді перебувають внутрішньо переміщені люди зі сходу України. Таких громадян до 24 лютого було більше 6000.

– Чи будуть відшкодування громадянам, які відновлюють житло за власний рахунок з програми «Вдома краще»? Ось наприклад громадяни будинку на вулиці Нове шосе, 8 усі комунікації відновлювали своїми коштами, а також дах, двері, вікна. Коли почнеться виплата таким людям?

– Програма «Вдома краще» не зводиться тільки до процедури компенсації або відшкодування. Вона значно ширша і охоплює всі сфери життєдіяльності і життєзабезпечення громади від приватного помешкання до соціальних об’єктів інфраструктури. Вона передбачає певний розділ компенсації за рахунок місцевого бюджету, і ми будемо передбачати. Не говорю, що 100% охоплення, але певний відсоток за можливості бюджету буде обов’язково.

Що стосується компенсацій, про які ми чуємо від уряду країни, то як громадянин, як посадова особа розумію, що вони будуть мати можливість здійснюватися, коли буде велика перемога, репарації і кошти на це.

До речі, встановлення вікон – це державна програма через Укрзалізницю, і ми працюємо над цим.

– Деякі місцеві ініціювали проти вас кримінальне провадження, звинувачуючи в тому, що ви вчасно не поінформували населення, що тут буде, чи не організували евакуацію. Чи погоджуєтесь ви з такими обвинуваченнями, чи можете пояснити це тим, що це не ваш прямий обов’язок, а обов’язок центральної влади, а не місцевої?

– Я б волів не коментувати такі речі, враховуючи той факт, що звернення у національній поліції і потрібно дочекатись рішення компетентного органу. Але враховуючи, що ви згадали дане питання, я відповім: 53000 жителів до повномасштабного вторгнення і  3500 на момент окупації.Тобто евакуювалися майже 50000 жителів за чотири «зелені коридори», які офіційно відповідно до компетенції обласна військова адміністрація передбачила для виходу громадян. Оцінка, чи добре організована евакуація чи погано, чисто статистично зрозуміла. Щодо компетенції ви абсолютно праві. Можливо, хтось би і хотів, щоб я, як мер міста, вийшов і сказав усім бігти, але це не компетенція міського самоврядування, а обласної військової адміністрації відповідно до рішень уряду та Ради Нацбезпеки.  Ще можу сказати, що на превеликий жаль, для деяких людей навіть війна – це спосіб зводити якість свої політичні рахунки, замість того, щоб гуртуватись, відновлювати і відбудовувати.

– 15 вересня кілька громад Київщини, в тому числі і Буча, ухвалили меморандум з Київською міською державною адміністрацією щодо допомоги з київського бюджету пристоличним громадам. Це допомога на конкретні об’єкти чи допомога грошима? І про яку суму йдеться для Бучанської громади?

– За шість місяців ми з різних куточків світу і України отримували підтримку. Такі невеличкі міста як Тячів, Ковель, Слов’янськ, Івано-Франківськ, Чернівці, інші надавали допомогу по мірі своїх можливостей.  І приємно, що столиця нашої держави вийшла з ініціативою фінансової допомоги. Як керівник Київського регіонального відділення Асоціації міст України я вийшов зі зверненням, тому що на території нашої громади та в сусідньому Гостомелі припинило роботу державне підприємство «Антонов». А в місяць ми отримували податок на доходи від них до бюджету від 4 до 5 мільйонів гривень. Це значні втрати для бюджету Бучі.

29 вересня Київська міська рада має ухвалити рішення щодо передачі трансферу до Бучанської громади у розмірі 50 мільйонів для компенсації втрат місцевого бюджету. Це дотація, тобто поточні видатки на відновлення. Який буде графік надходження коштів говорити ще рано. Ми вдячні Київській владі за цю допомогу.

– Скільки у Бучі будинків, які підлягають знесенню?

– 372 приватних будинки і, згідно із заключенням експертів, 2 висотних. Щодо решти, працюємо над тим, щоб після проведення складних технічних, організаційних і будівельних процедур забезпечити гарантію їх відновлення. Ми не хочемо діяти за принципом: пошкоджено «хрущівку», яка відслужила проєктний термін, а відтак давайте зносити.

– За місяць починається опалювальний сезон. Чи готове місто і чи має громада кошти платити за опалення соціальних об’єктів?

– Із 53 котелень 33 зазнали різного ступеня руйнації. На сьогодні вони фактично всі відновлені. У трьох ще тривають роботи, які до початку опалювального сезону будуть завершені. Це газове опалення. Разом з тим маємо альтернативні варіанти: 9 котелень оснащено твердопаливними котлами.

Щодо можливостей бюджету. Тарифи для населення зростати не будуть, залишаться на рівні минулого року. Це відбувається за рахунок компенсації з бюджету громади теплопостачальним організаціям.

Об’єм роботи і технічних рішень, які виконуються на об’єктах теплопостачання, дає можливість нам зменшити споживання газу на 20%.

З огляду на виклики, які маємо, особливо коли аналізуємо, як підступно діє рф, яка знищує критичну інфраструктуру, ми передбачили і придбали модульну котельню. Вона не забезпечить мікрорайон, але принаймні не дасть системі розмерзнутися.

Також плануємо закупити значну кількість потужних генераторів, щоб мати альтернативне джерело живлення в разі необхідності.

Розроблений КОВА разом з муніципалітетами план заходів має нам забезпечити функціонування житлового фонду і соціальних об’єктів у разі надзвичайної ситуації.

Разом з тим уряд нашої держави проводить закупівлю технічного спорядження, зокрема модульні котельні, потужні генератори живлення, щоб забезпечити напругу на необхідні об’єкти.

Ми також передбачаємо і забезпечуємо відносно достатню кількість твердопаливних порід дров, щоб мати можливість допомагати громадянам.

– Які стандарти іншого світу побачила Буча від своїх партнерів?

– Ми знали, що собою являє «рускій мір». Звичайно, весь цивілізований світ на подіях в Бучі і в Україні  переконався, що застереження українців мали місце. За цей період ми дізналися і відчули, що не наодинці. Що маємо велику підтримку демократичних народів світу, за що безмежно вдячні. І розуміння, що обов’язково переможемо. Добро має перемогти зло.

Із практичних речей дізналися зокрема, як має працювати напрям допомоги психологів. І організація дитячого харчування – інноваційний проєкт «Фабрика кухня» оновить цей напрям.