Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

“Любов до книги – любов на все життя” – Світлана Литвин, бібліотекар Блиставицької школи

Професія бібліотекаря потребує виваженості, начитаності та сконцентрованості. Працювати в сучасній шкільній бібліотеці дуже цікаво, бо необхідно завжди зацікавлювати учнів до читання. Як знайти підхід до сучасних дітей і про свою любов до книжки журналістам «БН» розповіла Світлана Литвин, бібліотекар Блиставицької школи №6.

Світлано, чому ви обрали професію бібліотекаря?

–З дитинства я любила багато читати, книжки супроводжують мене протягом всього життя, я не уявляю себе без них. Але за фахом я медик, працювала багато років медсестрою. Коли вирішила змінити роботу, переді мною постало питання вибору нової професії. А все було очевидно: бібліотекар.

Що подобається вам у цій спеціальності?

–Професія бібліотекаря – це не просто видача книжок, це ще вміння спілкуватись з людьми, в моєму випадку – з дітьми. А ще бібліотекарі постійно перебувають в інформаційному полі, мені це подобається.

Як змінилась саме ваша шкільна бібліотека останнім часом?

– Ми розвиваємось швидкими темпами. Завдяки підтримці Бучанського відділу освіти змінили підручники для школярів та художню літературу. Нещодавно закінчили ремонт, тому наша бібліотека стала більш комфортним місцем. Зараз здивувати молодь стає все важче і важче, темпи нашого життя настільки швидкі, що бібліотека повинна теж постійно рухатись вперед і осучаснюватись.

Хто є найактивнішими читачами бібліотеки і що вони обирають найчастіше?

–Найбільше читачів нашої шкільної бібліотеки серед учнів початкових класів. Вони залюбки приходять вибрати улюблені книжки. Читацькі інтереси учнів старших класів найчастіше зумовлені вимогами шкільної програми та переліком творів для позакласного читання. Старшокласники часто користуються довідковою літературою: словниками, енциклопедіями. Серед жанрових лідерів у молодших – це казки. Дівчатка полюбляють твори про принцес, а хлопці – про тварин.

  • Як саме і чим мотивуєте читачів?

– Довірою та атмосферою. Життя нашої бібліотеки  насичене, захоплююче і бурхливе. Майже кожного тижня в її стінах проходять цікаві заходи для учнів. Стало трішечки важче прищепити молодим користувачам необхідність до читання, але потрібно зробити головне – донести до дітей відчуття прекрасного від прочитаного.

– Яким ви бачите майбутнє бібліотеки?

– Майбутнє – це стрімкий розвиток і головне, поповнення фонду книжками. Новітні гаджети – це, звичайно, теж добре, якщо користуватись ними вміло, але на мою думку, завжди знайдуться люди, які будуть цінувати друковану книжку.

– Світлано, дякуємо Вам за розмову. І хочемо побажати, щоб з роками розвиток нашої громади не зупинявся і разом ми змогли виховати те покоління, яким будемо пишатися.