Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поради медиків, щодо харчування у лютому

1 хвилина на читання

Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги пояснюють, які ж продукти варто додати до свого раціону аби почуватися добре та наповнити організм потрібними мікроелементами саме в лютому, наприкінці зими.

Медики радять вживати:

Родзинки
Рекомендуємо вживати родзинки при серцевих захворюваннях, анемії, порушеннях діяльності печінки і нирок, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, запаленні органів дихальної системи. Родзинки допомагають в боротьбі з лихоманкою, слабкістю, сприяють зміцненню ясен і зубів.

Родзинки зберігають практично всі корисні властивості винограду. А це близько 80% вітамінів і 100% різних мікроелементів. До його складу входять залізо, бор, магній, вітаміни групи В, харчові волокна, винна і олеїнова кислоти.
Однак родзинки рекомендовані не всім. Через високий рівень вмісту цукру (близько 80%) їх не рекомендується вживати при ожирінні, цукровому діабеті, серцевій недостатності, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

Яблука Симиренка
Всі зелені яблука містять велику кількість корисних речовин. Яблука Симиренка, в свою чергу, відрізняються від інших зелених сортів високим рівнем насиченості вітамінами, мікроелементами і клітковиною.
До складу цих яблук входять антиоксиданти, пектин, яблучна і винна кислоти, калій, залізо, магній, вітаміни А, Е, К, С, РР, Н і вітаміни групи В.
Яблука Симиренка вживають для поліпшення травлення, лікування гастриту і виразки шлунка. Залізо, що входить до складу яблук, сприяє збільшенню кількості червоних кров’яних тілець, тому їх рекомендують людям зі зниженим гемоглобіном.
Два яблука в день знизять рівень холестерину в крові і підвищать імунітет.

Перепелині яйця
Перепелині яйця – продукт смачний і поживний. У порівнянні з курячими яйцями в них міститься більша кількість біологічно активних речовин і вітамінів:
А, В1, В2 і В12 До його складу також входять магній, фосфор, калій, марганець і залізо.
Слід зауважити, що в перепелиному яйці міститься менша кількість холестерину, ніж в курячому.
Дітям рекомендується з’їдати від 1 до 3 яєць в день. Дорослим 4-5 яєць в день.

Фісташки

Фісташки містять більше 50% жиру. До їх складу також входять білки і вуглеводи. Велика кількість калорій забезпечує високу поживну цінність продукту. Завдяки поживній цінності фісташки рекомендують до вживання при виснаженні організму.
Вітамін Е, що міститься в фісташках у великій кількості, відомий як природний
антиоксидант, що володіє омолоджуючим ефектом.
Фісташки багаті білками, не містять холестерину і шкідливих жирів.
Фісташки знімають втому, додають бадьорості, позитивно впливають на роботу мозку, серцево-судинну систему, допомагають при прискореному серцебитті.

Фініки
Фініки вважаються одними з найбільш корисних сухофруктів, тому що містять всі необхідні для людини вітаміни і мінеральні речовини.
До складу фініків також входять жири, величезна кількість мінералів (мідь, залізо, магній, кобальт, фосфор, цинк та ін.), Різні амінокислоти, вітаміни (А, С, В1, В2).

Імбир
Імбир вважається дуже корисним продуктом. До його складу входять: магній, фосфор, кремній, калій, залізо, марганець, нікотинова, олеїнова і лінолева кислоти, вітамін С, аспарагін, холін, такі важливі амінокислоти, як лейцин, треонін, фенілаланін і ін.
Імбир використовують для покращення травлення, стимулювання роботи шлунка і кишківника, підвищення апетиту, зміцнення пам’яті, зняття головного болю, виведення токсинів з організму, а також при ударах, кашлі, радикуліті, розладах статевої системи.

Гречка
Гречка багата мінеральними речовинами. До її складу входять: йод, залізо, фосфор, мідь. У гречці багато вітамінів Е, РР і вітамінів групи В. Поліненасичені жири, що входять до складу гречки, позитивно впливають на обмін речовин і сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Білки в гречці містять величезну кількість необхідних організму амінокислот, завдяки чому гречана крупа вважається цінним харчовим продуктом, подібним за складом з м’ясом.
Незважаючи на відносно високу калорійність, гречка – це дієтичний продукт, регулярне вживання якого сприяє зниженню ваги завдяки її позитивному впливу на обмін речовин.

Броколі
Капусту броколі відносять до підвидів цвітної капусти. Це теж однорічна рослина, і в їжу використовують ті ж частини, однак капуста броколі містить набагато більше вітамінів – А, Е, С, групи В, РР; мінералів – кальцій, калій, заліза, фосфору, натрію, магнію, марганцю, міді, йоду, бору, хрому. Також в ній є каротин, якого немає в кольоровій капусті.