Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Президент України підписав Закон України № 907-IX “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”

1 хвилина на читання

Цей закон вводиться в дію з 1 січня 2021 року і передбачає приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Найважливіші положення:

  • З наступного року поняття «об’єднана територіальна громада» втратить зміст, а бюджети місцевого самоврядування формуватимуть бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст (у тому числі районів у містах).
  • Сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від районів.
  • Контроль за дотриманням бюджетного законодавства щодо показників затверджених бюджетів місцевого самоврядування, розпису бюджету тощо здійснюватиме обласна державна адміністрація, яка матиме аналогічні повноваження щодо районних бюджетів.
  • Зведений бюджет області включатиме показники обласного бюджету, районних бюджетів та бюджетів місцевого самоврядування цієї області.
  • За бюджетами територіальних громад закріплюються 60% податку на доходи з фізичних осіб; частки рентних платежів за використання надр в розрізі їх видів і природних ресурсів відповідно до нормативів; акцизний податок з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів; податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, засновником яких є територіальні громади; місцеві податки; неподаткові надходження, а також передбачаються трансферти з державного бюджету.
  • Власні надходження районних бюджетів формуватимуться з податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, засновником яких є районні ради, плати за здачу в оренду комунального майна, засновником яких теж є районні ради, та інших неподаткових надходжень.
  • Районні бюджети виключені із системи горизонтального вирівнювання.
  • З наступного року територіальні громади здійснюватимуть видатки на оплату комунальних послуг і енергоносіїв комунальних некомерційних підприємств – медичних закладів тільки в тому випадку, коли такі заклади будуть належати відповідним територіальним громадам.
  • Однією з важливих змін, передбачених Законом, є створення фінансового органу у статусі юридичної особи. Сільський, селищний, міський (міста районного значення) голова вже не матиме законодавчих підстав на здійснення таких повноважень та не забезпечуватиме виконання відповідних місцевих бюджетів.