Які осінні плоди бучанські медики рекомендують вживати
5 хв читання
Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги рекомендують виноград, яблука та гарбуз включити в щоденний раціон.
В одній чашці (150 г) винограду міститься: 1,4 г клітковини, 27,3 г вуглеводів, 27% денної норми вітаміну С, 28% денної норми вітаміну К, 7% денної норми вітаміну тіаміну, 8% денної норми калію, 10% денної норми міді, 5% денної норми марганцю.
В 1 яблуці міститься 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
Гарбуз славиться багатим вмістом каротину, вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP та рідкісних T і К. Також гарбуз складається з жирів, білків, вуглеводів, целюлози, пектинових речовин та мінералів (зокрема важливих для організму K, Ca, Fe, Mg). Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, тіаміну, рибофлавіну та пектину.
Корисні властивості винограду:
- Запобігає хронічним захворюванням (серцево-судинні захворювання, рак, діабет, артрит та автоімунні хвороби).
- Знижує рівень цукру у крові та захищає від діабету.
- Корисний для очей.
- Захищає від вірусних, бактеріальних інфекцій.
- Виноград є чудовим джерелом вітаміну С, який добре впливає на нашу імунну систему.
- Сповільнює процеси старіння.
- Очищає організм за рахунок пектину, який виводить токсичні речовини з організму.
Корисні властивості яблук:
- Корисні для серця.
- Виступають у ролі пребіотика та сприяють хорошим бактеріям кишківника.
- Речовини в яблуках можуть попереджувати рак.
- Містять компоненти, що допомагають боротися з астмою та запобігають розвитку хвороби Альцгеймера.
- Приносять користь кісткам.
- Можуть сприяти схудненню.
- Виводять зайву рідину з організму та запобігають судомам у ногах.
- Зменшують ризики появи діабету 2 типу.
Корисні властивості гарбуза :
- Щоденне споживання різноманітних гарбузових страв допоможе налагодити обмін речовин, зміцнити імунну систему та звільнити організм від шлаків.
- Жінки: вітамін E підтримує молодий стан організму і надає шкірі пружності та еластичності. Вітамін Т регулює метаболізм, а вітамін K допомагає в нормалізації процесів згортання крові.
- Багатство мінералів запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, регулює серцевий ритм і кров’яний тиск.
- Гарбузові страви корисні при патологіях печінки, наявності каменів у нирках та дисбактеріозі кишечника. М’якоть гарбуза надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію.
- Регулярне споживання гарбузових страв відновлює сили, регулює нервову систему, покращує сон.
- Каротин – корисний для очей та хороший засіб для загоєння ран, опіків та виразок.
Якщо у вас немає протипоказань, до цих продуктів їжте їх щодня та насолоджуйтесь осінньою порою! – рекомендують медики.