Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Які осінні плоди бучанські медики рекомендують вживати

1 хвилина на читання

Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги рекомендують виноград, яблука та гарбуз включити в щоденний раціон.

В одній чашці (150 г) винограду міститься: 1,4 г клітковини, 27,3 г вуглеводів, 27% денної норми вітаміну С, 28% денної норми вітаміну К, 7% денної норми вітаміну тіаміну, 8% денної норми калію, 10% денної норми міді, 5% денної норми марганцю.

В 1 яблуці міститься 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6.

Гарбуз славиться багатим вмістом каротину, вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP та рідкісних T і К. Також гарбуз складається з жирів, білків, вуглеводів, целюлози, пектинових речовин та мінералів (зокрема важливих для організму K, Ca, Fe, Mg). Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, тіаміну, рибофлавіну та пектину.

Корисні властивості винограду:

  • Запобігає хронічним захворюванням (серцево-судинні захворювання, рак, діабет, артрит та автоімунні хвороби).
  • Знижує рівень цукру у крові та захищає від діабету.
  • Корисний для очей.
  • Захищає від вірусних, бактеріальних інфекцій.
  • Виноград є чудовим джерелом вітаміну С, який добре впливає на нашу імунну систему.
  • Сповільнює процеси старіння.
  • Очищає організм за рахунок пектину, який виводить токсичні речовини з організму.

Корисні властивості яблук:

  • Корисні для серця.
  • Виступають у ролі пребіотика та сприяють хорошим бактеріям кишківника.
  • Речовини в яблуках можуть попереджувати рак.
  • Містять компоненти, що допомагають боротися з астмою та запобігають розвитку хвороби Альцгеймера.
  • Приносять користь кісткам.
  • Можуть сприяти схудненню.
  • Виводять зайву рідину з організму та запобігають судомам у ногах.
  • Зменшують ризики появи діабету 2 типу.

Корисні властивості гарбуза :

  • Щоденне споживання різноманітних гарбузових страв допоможе налагодити обмін речовин, зміцнити імунну систему та звільнити організм від шлаків.
  • Жінки: вітамін E підтримує молодий стан організму і надає шкірі пружності та еластичності. Вітамін Т регулює метаболізм, а вітамін K допомагає в нормалізації процесів згортання крові.
  • Багатство мінералів запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, регулює серцевий ритм і кров’яний тиск.
  • Гарбузові страви корисні при патологіях печінки, наявності каменів у нирках та дисбактеріозі кишечника. М’якоть гарбуза надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію.
  • Регулярне споживання гарбузових страв відновлює сили, регулює нервову систему, покращує сон.
  • Каротин – корисний для очей та хороший засіб для загоєння ран, опіків та виразок.

Якщо у вас немає протипоказань, до цих продуктів їжте їх щодня та насолоджуйтесь осінньою порою! – рекомендують медики.