Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Професія вчителя – минуле й сьогодення

1 хвилина на читання

Учитель – це наставник, що проводить малечу до світу знань, допомагаючи маленьким школярикам адаптуватися на дорослому шляху життя… Учитель завжди зрозуміє, допоможе, пояснить, підтримає. Саме тому це важка професія, де потрібно вміти знаходити індивідуальний підхід до кожного учня, бути одночасно психологом, другом і нерідко мамою. БН пропонує розібрати найцікавіші відомості про педагогічних працівників та ознайомитися з неочікуваними фактами цієї важливої професії.  

Учитель – одна з найдавніших професій

На думку істориків, професія вчителя вже існувала в давні часи, коли наші предки жили племенами й полювали на диких тварин. Саме тоді плем’я довіряло самій шанованій людині навчати дітей мисливській справі та інших способів виживання.

Перша згадка про школу з’явилася у IV–V тисячолітті до нашої ери на Давньому Сході. Набагато пізніше, у 988 році, після хрещення Русі, про школи почали згадувати й у нас. Варто зазначити, що перші заклади освіти відкривали при церквах. Це пояснюється тим, що священники тоді були найбільш освідченними людьми.

Повага до вчителів – прадавній звичай

Учителів завжди шанували за їхні знання та вміння користуватися ними. У Давній Греції, приміром, особливу шану мали люди, що навчали арифметики, їх називали «калькуляторами». Чому? В ті далекі часи, для рахування використовували камінці, що на латині буде «calculus». Саме тому вчителі арифметики отримали таку знайому нам назву, машини, що рахує.

Дуже цінувалися в ті часи й вчителі-іноземці, навіть якщо вони не мали освіти. І це зовсім не дивно. Річ у тому, що вони могли навчити дітей своєї рідної мови. Навіть у прадавні часи знання іноземної мови дуже цінувалося. До речі, як і зараз. Особливо актуально це показується на програмах обміном досвіду.

У 2013 році організація Global Teacher Status Index провела дослідження, яке продемонструвало в якій сучасній країні найбільше шанують педагогів. Як виявилося, найбільше поважають вчителів у Китаї. Це пов’язано з тим, що там з малечку закладається велика шана до досвідчених людей старшого покоління. Ця сама організація пізніше провела дослідження рівня оплати педагогічної праці. Тож за їхніми висновками, найбільш оплачувана професія вчителів у невеличкому Люксембурзі.

Педагог – чоловіча професія?

У сучасному світі зовсім не важливо, хто вчитель, чоловік чи жінка. Однак у далекому минулому вчителювали саме чоловіки. У деяких країнах дівчатка навіть не отримували освіти, а подекуди й зовсім забороняли їх навчати. Тому саме представники сильної статі займали в давнину цю педагогічну нішу. Наразі ситуація змінилася кардинально. І це пов’язано не лише з фемінізацією. Професія вчителя низькооплачувана, тому цей факт дуже відлякує сучасних чоловіків.