Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Якісні, збалансовані, апетитні обіди в шкільних їдальнях

1 хвилина на читання

З понеділка, 11 березня, Фабрика-кухня «Готуїмо» доставляє обіди в школи. Поки у три заклади освіти Бучі.

Півтори тисячі порцій доправили з Фабрики-кухні у навчальні заклади – ліцей № 9, школу № 1 і гімназію № 2, щоб забезпечити дітей здоровим харчуванням.

Протягом квітня на харчування із «Готуїмо» перейдуть усі школи Бучанської громади. Поступово приготування і доставка масштабуватиметься і на Немішаївську та Бородянську громади.

Смачні, корисні страви – запорука здоров’я дітей.

Діти із задоволенням їли здорові, смачні обіди, які ще красиво й зручно подають на яскраво-синіх тацях. «Як в Америці», – прокоментували учні. Бучанський міський голова Анатолій Федорук передбачає, що в нас буде краще.

Цей понеділок став знаковим для нашої громади. Проєкт, про який говорили ще до повномасштабного вторгнення, і який поступово реалізовувався протягом минулого року, мав гарний результат.

Рано-вранці на Фабриці-кухні «Готуїмо» перші порції швидко-заморожені за спеціальною технологією і доставлені в боксах з відповідною температурою спецмашиною в освітні заклади. У шкільній їдальні також у спецагрегатах вони проходять необхідну термічну підготовку безпосередньо перед обідом.

Якісна, збалансована та апетитні обіди в шкільних їдальнях
Якісна, збалансована та апетитні обіди в шкільних їдальнях

У перший день були деякі затримки, інші моменти для доопрацювання. Але поступово процес доведуть до автоматизму, запевнив Бучанський міський голова Анатолій Федорук при старті доставки обідів.

Увесь технологічний процес – приготування, замороження, розігрів – передбачає максимальне збереження корисних речовин у продуктах, щоб якість їжі для дітей була максимально високою.

«Усе меню вивірено за нормами здорового харчування та потребами дітей. До речі, гарячими обідами фабрика-кухня забезпечуватиме всіх учнів закладів освіти, які вона обслуговуватиме, з 1 по 11 клас», – зазначив голова КОВА Руслан Кравченко.

Нагадаємо, меценатом фабрики-кухні в Бучі став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет. Його фундація в перший рік оплачуватиме всі витрати на гаряче харчування дітей трьох громад. Реалізувався проєкт у співпраці з «World Central Kitchen» та Національною асоціацією громадського харчування.

Вартість однієї порції – 1,8 долара. Перший операційний рік фінансує фонд Gowarg G Buffet Foundation. Надалі оплату для пільгових категорій здійснюватиме муніципалітет.

Ініціатором реформи шкільного харчування стала перша леді Олена Зеленська. І Фабрика-кухня – це черговий крок впровадження якісних змін в освітніх закладах. До речі, Київщина є флагманом усіх новацій: активно перебудовує систему харчування в школах, навчає кухарів та агентів змін.

Реформа шкільного харчування в дії.

Ірина Левченко