Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанка Марія Алєксєєва, як донька загиблого Захисника, побувала у Великобританії й розповіла враження (ФОТО)

1 хвилина на читання

Бучанка Марія Алєксєєва, як донька загиблого Захисника, побувала у Великобританії разом із іншими дітьми Героїв, жила у родині англійського лорда, знайомилася з їх культурою, звичаями й представила нашу стійку громаду.

На офіційній зустрічі під час засідання Парламенту Сполученого королівства Марія розповіла про рідне місто, яке витримало складні часи й тепер активно відроджується після російської навали. Дівчина передала Спікеру Парламенту подарунки з Бучі: пам’ятну монету і тризуб, виконаний у петриківському розписі нашою майстринею.

БН вдалось поспілкуватись з Марією, яка стала учасницею Програми FLEX, тож їй випала нагода побувати за кордоном.

Марія Алєксєєва (15 років) живе в місті Буча, навчається у місцевому ліцеї №4.

Вона любить займатись спортом, мріє стати юристом за прикладом свого батька, й займається на підготовчих курсах в Києво-Могилянській академії, щоб досягти поставленої цілі.

«Про таку цікаву поїздку я дізналась від мами, їй зателефонували організатори, розповіли детально про можливість відвідати Великобританію. Я вирішила погодитись, адже це гарна нагода, побачити частинку світу», – розповідає дівчина.

Маріє, розкажи в цілому про поїздку.

«Дорога тривала не так довго, як я очікувала, спочатку ми приїхали до Польщі, а згодом літаком всього за дві години потрапили до дуже гарного місця – Лондона. Пізніше ми поїхали до школи Аллейна, де нас розподілили жити у різні родини. Я була в дуже комфортній сімʼї, які теж мали дітей. Ми спілкувалися англійською, але якщо щось не розуміли, користувалися перекладачем на мобільному».

Що найбільше тобі сподобалося в цій подорожі?

«Я була дуже рада, що організатори, які були з нами, прислухались до наших побажань. Ми побували в найбільшому парку розваг Wonderland, відвідували цікаві музеї, та дуже круто проводили час», – ділиться враженнями Марія. 

Чи відрізняються люди у Лондоні від нас, українців, своїми поглядами, манерами, звичками?

«Насправді, дуже відрізняються. Є такий стереотип, наче люди у Великобританії дуже консервативні. Але мушу з цим не погодитись. Мені здається, що там люди більш добріші, життєрадісніше. Вони намагаються контактувати з усіма іншими незнайомими людьми, їм завжди хочеться бути на одній хвилі. Під час поїздки ні разу не відчувала на собі якийсь негативний погляд від них, або ж неприємні слова». 

Про Програму FLEX

Британська благодійна організація у листопаді 2023 року запустила першу в своєму роді Програму FLEX (Future Leaders Exchange – Обмін майбутніх лідерів). Протягом двох тижнів сім’ї у громаді Аллейна приймали по двоє українських дітей у своєму домі.

FLEX зосереджується на підтримці українських підлітків. Вони працюють спільно з Урядом України та Британії, корпораціями та освітніми партнерами, щоб забезпечити українським підліткам, які постраждали від війни, глибоке занурення в англійську мову, культуру та зв’язки, випробувати західну демократію та освіту, і відпочити.

Учасники програми у Великобританії відвідували музеї, державні установи, школи, спілкувалися із англійськими учнями й освітянами. Перебування там було пізнавальним та приємним.

Молоді люди познайомилися із найвідомішими англійськими місцями: Лондонське око, офіс Google, Winter Wonderland  (Зимова країна чудес у Гайд-парку), грали в крикет, їздили на місцевому громадському транспорті, відвідували інші установи, і багато іншого.

Організатори програми вважають, що це дасть молодим людям змогу досягти особистого успіху та у найближчому майбутньому, коли мова йде про відбудову України. Адже це був досвід, який може змінити життя українських підлітків.

Анастасія Житньок, студентка УГІ