Січень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Наталія Гмиря: «Мистецтво теж має бути на захисті – тримати свій фронт» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Бучанська художниця Наталія Гмиря вважає, що зараз митці можуть допомогти армії та Україні набагато більше своєю творчістю.

Проєкти, які нині проводять, – виставки картин, розпис гільз з метою продажу їх на аукціонах чи ярмарках – благодійні. Зібрані кошти йдуть на допомогу ЗСУ.

50-річна корінна бучанка Наталія Гмиря 30 років працює митцем. Вона членкиня національної спілки художників України і фахівець у кількох творчих напрямах – дизайн, верстка, поліграфія, живопис маслом. Має вражаючий багаж творчих доробок.

Зараз мисткиня долучилася до благодійного руху, щоб підтримувати наших захисників і творчістю допомагати здобути перемогу.

Усі проєкти, які нині проводять, – виставки картин, розпис гільз з метою продажу їх на аукціонах чи ярмарках – благодійні. Зібрані кошти йдуть на допомогу ЗСУ. Це придбання необхідного обладнання, техніки або поміч волонтерам, які плетуть маскувальні сітки, роблять окопні свічки.

ФОТО: Картина «Переможний хрест».

«Кожен українець донатить. Та це суми невеликі – 500, 1000 гривень. А от митці можуть допомогти набагато більше. Мені здається, кожен митець має таке робити», впевнена пані Наталія.

А почалася благодійність з пропозиції представників громадської організації «Справжні українці» розмалювати гільзу для продажу на благодійному концерті.

Мисткиня долучила до розпису використаної гільзи своїх вихованців. Разом вони створили гарний українсько-патріотичний шедевр. З одного боку розмістили тризуб, а на іншому – ексклюзивні ручки.

Потім пішли замовлення від ГО «Буча». Волонтери допомагають захисникам, які на передовій, тож мають можливість привозити художниці гільзи. Вона їх красиво оформлює, і готову роботу згодом виставляють на благодійних заходах. Ми розповідали, як нещодавно на аукціоні в Німеччині продали такий лот за 692 євро. Ці кошти вже спрямовано на придбання трьох дронів для наших хлопців на «нулі».

ФОТО: Гільза-Підсвічник “Буча”

Наталія Гмиря зізнається, що найбільше їй до вподоби малювати на гільзах наші українські мотанки, які вже доповнює різними елементами. Крім великих гільз розмальовує маленькі, а також крупнокаліберні від кулемету, які потім можуть слугувати як підсвічники.

Ще мисткиня створила серію тризубів з різною тематикою. Цього року до Дня Бучі малювала на них червону калину як символ України та, як і на всіх патріотичних роботах, з написом «Буча».

«Усі роботи присвячую Україні. А оскільки я бучанка, то рідному місту та його мужнім, стійким жителям, які залишилися непохитними у лютому-березні 2022», – розповідає пані Наталія.

До оформлення патріотичних лотів вона долучає діток зі своєї студії, яку вперше відкрила у 2013 році.

Вони займаються всіма видами живопису. А ще маленьким митцям дуже подобається шити м’які іграшки. Вони самі вигадують героїв, яких хочуть оживити, і створюють їх разом із педагогом.

«Іграшки, зроблені дітками, мають позитивну енергетику. І діти потім цінують те, що зроблено своїми руками», – вважає пані Наталія.

ФОТО: Квіти руками дітей

У Наталії свій підхід до виховання юних митців:

«Діти не мають боятися помилятися, – вважає художник. – Вони можуть розгубитися перед чистим аркушем. Та поступово завдяки майстер-класам, практиці все виходить».
ФОТО: Роботи юних митців

Згадує, як на початку осені 2022 діти просили її відновити уроки. І, відвідавши студію Наталії, ми їх розуміємо. Усі картини, роботи художниці – яскраві, життєрадісні. І цьому не завадило перебування в Бучі на початку повномасштабного вторгнення, коли вона з родиною ховалася в укритті школи № 4. І факт того, що багатоповерхівка, в якій живе жінка, постраждала під час бойових дій. Евакуація на Закарпаття, повернення в багатостраждальну Бучу…

«Тим не менш немає думок, що хочу створити темне, чорне, – зізнається художниця. – Можливо, завдяки дітям, онукам, моїм вихованцям. І мистецтву, яке теж тримає свій фронт»

Ще до 24 лютого 2022 року мною була підготовлена до друку дитяча книжка «Пригода на городі», на слова українського поета Василя Моруги. На жаль, війна відклала її на полицю. Зараз сподіваюся на підтримку бучанців та всіх, хто бажає побачити вихід у світ яскравої, стилізованої дитячої книжки. У книзі 8 ілюстрацій – це мої писані картини, що доповнюють та розкривають зміст твору.

Маю на меті видати книгу, а отримані кошти передати на благодійність дітям, які постраждали під час бойових дій, та розпочати новий творчий проєкт.

Газета “Бучанські новини” № 46 від 16 листопада 2023 року