Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Фільм-розслідування про загибель трьох волонтерів: «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій»

1 хвилина на читання

Фільм-розслідування про злочини російської армії в Бучі рік тому створила телерадіокомпанія «Суспільне». У боротьбі з російським агресором українці стають одним фронтом.

Стрічка «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій» вийшла з англійськими субтитрами. Це трагічна історія про жорстокість окупантів, їх безжалісність до мирних жителів.

Волонтерів Настю Яланську, Максима Кузьменка і Сергія Устименка окупанти вбили 4 березня 2022 року. Троє друзів відвозили допомогу для тварин в один із притулків Київщини. Російські злочинці розстріляли їх на вулиці Києво-Мироцькій в м. Буча.

У фільмі похвилинно розписані події, детально окреслено атмосферу того періоду на окупованій території. Авторкою стрічки та ідейною натхненницею стала журналістка Анна Калаур. З її слів росіяни не ділили людей на цивільних і військових.

«Зранку 4 березня на Києво-Мироцькій вбили чотирьох людей і поранили ще, як мінімум, одну людину. Розслідувати ці воєнні злочини було б дуже важко, якби ми не отримали фрагмент відео з камери спостереження, що зафіксувала перших росіян, які пройшли вулицею незадовго до вбивств», — зазначила вона.

Мати Сергія Устименка, який намагався втекти від ворожої кулі, стверджує, що сина розстріляли прямо біля будинку.

«Я втратила все у Донецьку, і тут вони у мене його відібрали. Він же не прийшов до них додому. Вони його вбили біля будинку», — так Тетяна Устименко, мешканка Бучі говорить про розстріл сина з двома волонтерами на вулиці Києво-Мироцькій.

Над фільмом працювали професійні досвідчені журналісти: авторка — журналістка Анна Калаур, редактори — Інна Білецька, Алла Садовник, режисер монтажу, композитор, автор графіки — Олександр Стратонов, операторка-постановниця — Світлана Коваль, режисер-консультант — Владислав Васильченко.

Режисер монтажу, композитор та автор графіки фільму Олександр Стратонов зазначив, що кожен з волонтерів унікальний, їхні історії особливі, тому кожен має свою музичну “тему”.

У стрічці показано, як журналісти встановлюють причетність окупантів до розстрілу в Бучі.

Масмедійники проаналізували образ «героя росії», який нещадно розстрілював мирних жителів. Творці фільму активно співпрацювали з правоохоронцями, тому стрічка має велике значення для доказу військових злочинів російської армії. Усі дані, зібрані журналістами, — передали Головному управлінню СБУ в Києві та Київській області.

«У боротьбі з російським агресором українці стають одним фронтом. Об‘єднання зусиль журналістів та правоохоронців у розслідуванні й фіксації воєнних злочинів є надважливим. За моїми оцінками, ця співпраця є недостатньою.

Журналісти потребують доступу до більшої кількості зібраних правоохоронцями доказів, щоб стати корисними для слідства, а слідчі, своєю чергою, повинні бути ще більше зацікавлені у допомозі журналістів.

Ми співпрацювали зі слідством у всіх наших розслідуваннях воєнних злочинів. Цього разу ми передамо слідчим інформацію про встановлених осіб, а також про деталі злочину, вкажемо на свідків, які впізнали російських військових. Вважаю, що важливим доказом стануть і наші дзвінки в росію, і та інформація, яку ми в цих дзвінках з‘ясували», — зазначила Інна Білецька, шеф-редакторка редакції розслідування Суспільного.

Документальний фільм транслювали в телемарафоні «Єдині новини» і на платформах «Суспільного».

Вікторія Литвин