Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Музейна практика «Спогади в коробках» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Новаторський підхід до вивчення історії України «Спогади в коробках», продемонстрували в Бучанській Публічній бібліотеці в межах проєкту «Safe Space».

Загадкова назва інтерактивного тренінгу, захоплюючий вміст коробки із завданнями, робочими зошитами, мапами, наліпками та артефактами. Також ефективні авторські методи формування історичних понять та запам’ятовування хронології, продемонстровані викладачкою історії і науковицею Наталією Омельчук

Адже основна ідея курсу – це дослідження історії в музеях.

Усе почалося з того, що Наталія Омельчук, мешканка Ворзеля, втікаючи разом з дітьми від воєнних загроз, опинилася у Варшаві, де одразу взялася за розроблення курсу і підготовку роздаткового матеріалу. Вчителька зібрала спочатку групу дорослих українців, а потім і дітей, провела з ними вступні заняття за своєю авторською методикою. Домовилася з місцевими історичними установами та архівами про проведення там музейної практики.

Повернувшись на Батьківщину, пані Наталія застосувала свою новітню методику з учнями двох київських шкіл. І ось нині цей практикум вперше провели зі старшокласниками в рідній громаді. Адже за підтримки ГО “Інститут сталого розвитку громад”, який фінансується МФ “Відродження”, змогла реалізувати проєкт, який так подобається діткам.

Ворзелянка вбачає пропедевтичну цінність цього курсу особливо на ранніх етапах вивчення предмету в школі, коли п’ятикласники тільки починають його вивчення. Це сприяє формуванню зацікавленості і захоплення ним.

«Важливо привернути увагу, показати значущість хронології в культурно-історичному процесі розвитку людства, ознайомити з комплексними підходами в дослідженні, щоб учень усвідомлював себе частинкою історії», – каже науковиця.

Про перспективи функціонування музею

На запитання про перспективи функціонування краєзнавчого музею в Бучі Наталія Омельчук запевнила, що, як мешканка Бучанської громади та історикиня, вона радо долучиться до робочої групи з його створення і готова надавати фахові консультації. На її переконання, прикладний аспект у вивченні історії від самого початку повинен передбачати написання родоводу мешканців міста (селища), життєписи непересічних громадян, опис етапів соціально-економічного розвитку громади в історичній перспективі. Старшокласники і члени молодіжної ради можуть бути гідами такого музею. Це формує характер, лідерські, ділові й дослідницькі навички. Адже музей, як і бібліотека, це не просто місце збереження, але й майданчик для навчання, виховання, обговорення, популяризації. «Це було б прекрасно!» – впевнена ентузіастка.

Викладачка історії та керівниця історичного гуртка Бучанського ліцею №5 Ольга Ткаченко вбачає велику цінність нового методу комплексного та інтерактивного ознайомлення з історичними процесами. Вчителька переконана, що можна і треба поєднувати програмне викладення предмета з новими підходами в презентації тем. Дітям це однозначно цікаво і викликає сталий інтерес. Учні люблять щось виготовляти своїми руками, щось вирізати і клеїти. Це їх згуртовує і допомагає зосередитися. Діти справді відволікаються від хвилювань, спричинених воєнним станом у країні, коли вони зосереджуються на потрібних справах. Так, до речі, створюються зроблені власноруч наочні посібники.

«Цікавою частиною цих інтерактивних занять в Публічній бібліотеці є відвідування музеїв. Адже роль музейних експонатів – не просто бути виставкою предметів, але натомість джерелом знань, тим самим доповнюючи й оживляючи підручник», – упевнена пані Ольга.

Також за програмою «Спогади в коробках» планується проведення в Бучі циклів ґрунтовних занять і лекцій з історії для дорослих. Окремо є програма для шкільних вчителів –  такий досвід уже є в Києві. В процесі розроблення відповідного інтерактивного онлайн-курсу.

Поїздки до столичних музеїв, як і заняття з курсу «Спогади в коробках», люб’язно адмініструє бучанський благодійний фонд «Повір у себе» за медіапідтримки ГО «Інститут сталого розвитку громад» та фінансування Міжнародного фонду «Відродження».

Комплект матеріалів «Спогади в коробці» – це те, що можна завжди тримати під рукою, взяти із собою, наповнювати новими картками, поглиблюючи і систематизуючи свої уявлення про знаменні події та історичні постаті рідного краю і світу.

Записав Микола Дем’янов

Фото Яни Гордієнко