Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

3 березня 2022 – бої за Бучу на перехресті з Ворзелем (ФОТО)

1 хвилина на читання

У лютому-березні 2022 року відбулися тяжкі бої на перетині Варшавської траси дорогою у напрямку селища Ворзель. З березня півтори доби захисники тримали оборону у комплексі “Сан Маріно”. Чисельність російських військ значно переважала, але українські добровольці й військові стримали ворога, розбили багато бойової техніки армії рф чим завдали значних втрат.

Перебуваючи в комплексі «Сан Маріно», вони очікували ворога зі сторони Варшавської траси, та рашистська техніка зайшла також зі сторони Ворзеля. Тож довелося тримати оборону зі всіх сторін.

Майже півтори доби невеликий загін захисників добровольчих формувань та Сил Оборони України стримували ворожу армію. З автоматами, кулеметами та гранатометами проти тяжкої техніки. І врешті-решт викликали на себе вогонь артилерії, щоб якнайбільше знищити російських військових.

І рашисти відступили. Хоч і ціною життя українських воїнів.

“Бої за Київ, за Київську область, Буча, Ворзель… Так вийшло, що ми потрапили у досить жорсткий бій. Так вийшло, що я був у тих боях із хлопцями-білорусами, і так вийшло, що ми потрапили у досить жорсткий бій. На моїй пам’яті за все своє життя я не був у місці жорсткішому, ніж те місце було. Тобто там буквально було – я не знаю – пекло”, – розповів виданню “ГОРДОН”  командир білоруського полку імені Кастуся Калиновського у складі ЗСУ Денис Прохоров.

Фото: Батальён Кастуся Каліноўскага / Telegram

Наші мужні бійці значно сповільнили просування російських загарбників до столиці й виграли дорогоцінний час для підготовки оборони.

Бої в цьому місці мали ключове значення в обороні як Бучанської громади так і Києва.

“Кругова оборона і загибель побратимів, купа тяжкопоранених. Однак я й усі хлопці, які були там (це були вже, можна сказати, ветерани “Азову” на той момент), – ми знали, куди ми їдемо. Для нас це не було чимось шоковим. Проте хлопці, які 2022 року приїхали, потрапляли у схожі ситуації, і те, як деякі з них приймали цей бій… У нас парамедики показували себе просто на найвищому рівні. Вони витягали поранених. Учора ще тільки прийшли – сьогодні вони витягували поранених. Він витяг тяжкопораненого, він витягав людину, а та загинула у нього на руках… Це відразу стають інші люди”, – повідомив Прохоров виданню “Гордон”.

У протистоянні російській армії на перетині доріг міжнародного значення М07 та Т1001 брали участь добровольці батальйону «Азову», білоруські бійці з майбутнього «Полку Кастуся Калиновського» та десантники 72-ї бригади.

Наша шана Героям-захисникам не має меж. Пам‘ятаємо подвиг кожного Захисника.

Цей бій став відомий як бій за Бучу. До річниці визволення Бучанської громади від російських окупантів найбільший в регіоні прапор – на в’їзді у Ворзель, знову замайорів.

Підприємці теж продемонстрували світові стійкість українців. За рік, що минув після бойових дій і окупації, комплекс «Сан Маріно» відновили. Міжнародні візитери, які бачили руйнування у 2022, зазначали: «Ви – українці, відродилися зі згарища».

Це місце – перехрестя доріг Буча-Ворзель, є символом стійкості українського народу.