Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку: виклики, проблеми, рішення (ФОТО)

1 хвилина на читання

В приміщенні Публічної бібліотеки відбулося велике обговорення питань щодо надання послуг дітям з інвалідністю, дітям з порушеннями розвитку, їхнім сім’ям.

Почути пропозиції від родин, які мають діток з інвалідністю, а також тих, хто з ними працює, – це мета задля якої зібралися разом батьки, фахівці, молодь з інвалідністю, представники дотичних структур міської влади, щоб у спільних дискусійних командах напрацювати різноманітні питання і знайти найкращі рішення, аби було якісно і комфортно в новому Центрі комплексної реабілітації.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук привітав учасників робочої зустрічі і наголосив на тому, що цей проєкт став можливим завдяки партнерським зусиллям міської влади та благодійної організації «Надія і житло для дітей». Адже проблеми дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку, а також їхні родини, потребують пильної уваги і надання більш комплексних гарантованих послуг – у медичній, освітній, соціальній сферах.

«Ми говоримо не просто про гарантії, ми говоримо тут про життя. Йдеться про створення закладу, який буде комфортним для всіх учасників. Ми говоримо про створення Центру – дому, який буде спільно збудований по цеглині. І сьогоднішня робоча зустріч покликана створити конструктивне цілісне бачення», – наголосив міський голова Бучі.  

Приміщення для майбутнього закладу вже визначено, а також розроблено попередній проєкт, який представили на цьому заході. Зараз швидкими темпами йдуть будівельні роботи. Відкриття «Бучанського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку» очікується восени цього року.

Ідея створення закладу виникла ще влітку минулого року, тоді й було обрано приміщення на вулиці Захисників України (колишня Вокзальна) на території ліцею №5. Приміщення є, але воно потребує реконструкції. Цільове фінансування надходитиме з міжнародних фондів. До проєкту вже долучився, зокрема, благодійний фонд «The World Orphan Fund» із США. Попереду завершення будівельних робіт, облаштування території, робочих кімнат, підбір і навчання працівників.

Це соціально-важливий напрям, адже в Бучанській громаді майже 400 родин з дітьми віком до 18 років, які мають особливі потреби. Планується, що кожен і кожна матимуть можливості для повноцінного розвитку. Заклад працюватиме за трьома напрямами: центр раннього втручання, комплексна реабілітація та інклюзивно-ресурсний центр. Усе в одному приміщенні – для зручності батьків і дітей. Тут працюватимуть дефектологи, логопеди, реабілітологи, психологи, масажисти тощо. Реалізовувати проєкт допомагає БО «Надія і житло для дітей», який вже давно співпрацює з Бучанською громадою.

Інформація про стан речей у роботі з дітьми з інвалідністю.

Про аналіз ситуації у Бучанській громаді щодо становища дітей і сімей докладно розповіла начальниця Управління соціальної політики Бучанської міської ради Ірина Пасічна. З діяльністю Бучанського інклюзивно-ресурсного центру та його Блиставицької філії ознайомила директорка Альона Комінко. Презентацію Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку в Бучанській громаді зробила представниця благодійної організації «Надія і житло для дітей» Алевтина Жембоцька.

Серед учасників, які працювали над ідеями, були батьки, які виховують дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку; молоді люди з інвалідністю; фахівці муніципальних соціальних служб, молодіжної та спортивної сфер, культурні діячі; вчителі, які навчають дітей з особливими освітніми проблемами; асистент вчителя; сімейні лікарі, психологи, дефектолог, реабілітолог, інші фахівці та спеціалісти, які допомагатимуть дітям та їхнім сім’ям на різних етапах комплексної реабілітації та відновлення; представники місцевого самоврядування.

У майбутньому Центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку планується об’єднати найкращі соціально-психологічні практики, які нині існують в Україні. Однак лише батьки найкраще знають, що саме потрібно їхнім дітям для успішної реабілітації. Тому їх і було запрошено до обговорення та визначення дорожньої карти з відкриття Центру.

Учасники обговорення розглянули п’ять блоків практичних питань.

  • Яких послуг та підтримки потребують батьки, які виховують дітей з порушеннями  розвитку та інвалідністю. Які послуги є доступними в Бучанській громаді і яких  бракує для дітей різного віку.
  • Наявні спеціалісти, які доступні в громаді. Чи зручні графіки їхньої роботи. Чи доступні місця розташування цих послуг. Як вони мають працювати. Яких спеціалістів бракує.
  • Яких спеціалістів найбільше потребують діти і сім’ї в громаді. Які умови та форми допомоги стануть найбільш оптимальними та корисними для дітей і батьків у громаді.
  • Як і в якій формі має надаватися підтримка та допомога батькам. Яка допомога в громаді є для батьків на цей час. Яку підтримку необхідно забезпечити.
Бучанський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку: виклики, проблеми, рішення (ФОТО)

Створення денного центру для дітей з інвалідністю, з яких послуг потрібно починати. Що необхідно врахувати, щоб центр був зручним, доступним і максимально корисним.

Після обговорення відбулася презентація пропозицій від груп щодо створення необхідних послуг та залучення найзапитуваніших спеціалістів, які працюватимуть у Центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку в Бучанській громаді. Постало питання про створення денного центру. Також необхідно налагодити логістику: мобільні бригади, соціальні таксі тощо.

На завершення відбулося відкрите обговорення з представниками місцевого самоврядування. За результатами обговорень учасники визначили виклики, завдання та пропозиції щодо їх вирішення для майбутньої роботи Центру. Окреслили першочергові заходи для початку роботи. Основне питання – це фахівці. Вони потрібні вже сьогодні.

«Адже професіонали – найцінніший ресурс. Бо якісний результат це завжди про людей. Тож навчати і шукати працівників починаємо вже зараз. Мотивація у всіх партнерів і учасників проєкту надвисока. І це круто, бо спільно ми створимо справді дієвий Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та порушеннями розвитку. Над цим і маємо працювати»,- наголосив Анатолій Федорук у своєму зверненні до учасників робочої зустрічі.

Записали Ірина Левченко та Микола Дем’янов

Фото: Яна Гордієнко