Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Рак шлунка: симптоми, фактори ризику, профілактика – поради Бучанських лікарів

1 хвилина на читання

Рак шлунка – захворювання, причину виникнення якого достеменно не можуть сказати лікарі та вчені. Та все ж існують фактори, які збільшують ризик отримати такий діагноз. Й варто пам’ятати, що вчасно виявлена хвороба і розпочате лікування збільшують вірогідність одужання.

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини, інформують фахівці Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги.

«Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, – зазначають лікарі. – Проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій».

Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).

Людина, яка зіштовхнулася з недугою може відчувати такі симптоми:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їжі;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печії;
  • розлад травлення;
  • нудоту;
  • біль у животі;
  • блювоту.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта, наголошують у БЦПМСД. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

В останні роки спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на рак шлунка, проте, профілактика хвороби залишається в пріоритеті.

Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та
  • копченої їжі;
  • тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Як ви можете профілактувати хворобу?

  • Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  • Зменште кількість соленої та копченої їжі.
  • Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  • Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.