Жовтень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Найперша школа у Ворзелі – ювіляр

1 хвилина на читання
Ворзель ліцей 10 початкова школа

Ворзель ліцей 10 початкова школа

Школа завжди молода! Ворзельська і вся Бучанська освітянська родина відзначають подвійний ювілей. Вражають дати від заснування шкіл ювілярів селища:

Історія

Першу школу у Ворзелі відкрили 1913 року як церковно-приходську для 1-4 класів. Вона була розрахована на 50 дітей.

У 1917 році освітній заклад розміщувався у будинку графині Уварової – уже на 150 учнів з 1 до 6 класу.

У 1938 році в селі Ворзель в урочищі Кичеєве розпочала діяти Кичеївська школа. У ній займалися 75 дітей, яким викладали три вчителі. У 1986 році до старих приміщень добудували нові.

У 1965 році побудували нове приміщення, розраховане на 750 учнів, яке діє і нині. У цьому закладі тоді працювали 48 педагогів. До відкриття на території навколо закладу висадили 200 кущів троянд і 300 кущів флоксів. За рослинами доглядали учні і педагоги.

2022 року рішенням депутатів Бучанської міської ради два заклади об’єднали у Ворзельський опорний заклад № 10. У 2023 році заклад здобув новий статус: Ворзельський ліцей № 10 та філія Ворзельська початкова школа.

Школа в мальовничому курортному селищі багата історією та видатними вчителями, які у різний час тут працювали. Зокрема, заслужений учитель України Потєха Нестор Петрович (історія та географія), письменник Валер’ян Петрович  Підмогильний (українська мова і література).

У 1954 році в освітньому закладі відкрили шкільний кінотеатр «Космос». Учні під керівництвом вчителя Віталія Іщенка крутили фільми ворзелянам не лише в школі, а й робили виїзні покази – у Кичеєве, Михайлівській Рубежівці. До речі, тоді дітлахи діставалися у різні куточки населеного пункту на велосипедах. Слава про цей кінотеатр поширилася всією Україною, а згодом дісталася до  Голлівуда.

Він діяв 20 років і посів 1 місце на Всесоюзному конкурсі шкільних кінотеатрів. За цей час у гості до учнів приїздили відомі кінорежисери.

У часи Другої світової війни в селищі, яке перебувало під окупацією фашистів, діяло Ворзельське підпілля, більшість якого були підлітки – учні школи.

Довгий час у закладі працював радіогурток, який створив Михайло Миколайович Богдан. Він мав гарні результати всеукраїнського рівня. Коли у закладі працювала Ірина Олександрівна Мальцева, її клуб «Ерудит» мав досягнення на рівні району та області.

Сучасність

У ліцеї навчається 692 учні та працюють 48 педагогів, у філії – 44 учні і 6 педагогів.

Обидва заклади оновлено, будівлі утеплено. У класах – сучасні меблі та комп’ютерна техніка, мультимедійні комплекси, що дає можливість виконання програм Нової української школи та «Інтелект України». У ліцеї навчаються за двома програмами – на вибір батьків учнів.

У закладі облаштовано два комп’ютерні класи. Бібліотека, завдяки перемозі шкільного проєкту в програмі «Громадський бюджет», обладнана мультимедійним комплексом, і тепер там не лише обирають і читають літературу, а й проводять інтерактивні заняття.

На території школи діють два сучасні спортивні поля: футбольне і багатофункціональне.

У ліцеї є спортивні гуртки, а також національно-патріотичного виховання Сокіл  «Джура». Вони мають три рої – молодшого, середнього та старшого віку.  До речі, ворзельські джури неодноразово здобували переможні місця на обласних та всеукраїнських конкурсах.

Діти мають змогу приїжджати на заняття шкільним автобусом, який курсує з різних куточків селища.

«Школа – це велика дитяча родина, де пізнає себе кожна дитина», – каже директор Ворзельського ліцею № 10 Тетяна Григорівна Волга.

Кредо школи: вчити головного – відбутися в житті.

Багато тисяч хлопців і дівчат мали старт у доросле життя саме із цих освітніх закладів. А допомогли їм у цьому їхні наставники вчителі.

«Колектив ліцею бажає, щоб заклад зростав, звучав як досягненнями вчителів, так і успіхами дітей», – підкреслює Тетяна Григорівна, яка керує школою з 2002 року.

Директор зазначає, що зараз заклад має гарні зміни в наповненні матеріальної бази. І це надихає до більших звершень.

«Дякуючи підтримці Бучанської міської ради та відділу освіти БМР, у нас розпочалася добудова – окремий корпус початкової школи. Тож маємо надію, що згодом всі дітки будуть навчатися у першу зміну».

Кожна школа має своє обличчя.

Ворзельська, наприклад, намагалася розширювати мережу гуртків. Педагогічний колектив активно залучає учнів на Всеукраїнські конкурси та олімпіади, де діти теж мали чудові досягнення.

Одна з традицій школи – тісний зв’язок з будинком Уварових і музеєм, який там діє. Діти не лише відвідують виставки, а беруть участь у їх створенні.

Тетяна Григорівна впевнена, що керівник, особливо освітнього закладу, завжди має йти до школи з гарним настроєм. І це дасть позитивний запал педагогічному колективу, а також дітям і батькам: «Ти маєш бути зразком, і маєш бути відповідальним, дисциплінованим, творчим. І тоді вимагати цього від інших».

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну школа, як і більшість освітніх закладів, стала прихистком для ворзелян. До 10 березня, до «зелених коридорів», у підвалі ховалися вчителі, їхні учні з батьками, жителі сусідніх будинків. У цей страшний час загинув водій шкільного автобуса, а також двоє учнів зі своїми батьками під час спроби евакуюватися на вільну територію. Шкільний автобус рашисти забрали, та згодом пошкоджений транспорт знайшли на іншому кінці селища.

У квітні 2022 року звільнені жителі отримували тут продукти, заряджали гаджети – у закладі було організовано гуманітарний пункт.

На початок осені 2022 із закордону не повернулися 130 дітей і частина вчителів. Та першого вересня того року в закладі розпочали навчання, спочатку у змішаному форматі. Згодом – онлайн.

Нині школа, як і минулої зими, готова знову стати пунктом незламності – надати можливість зігрітися та зарядити гаджети.

Домашня школа

Філію в Кичеєвому, де займаються дітки початкових класів, часто називають домашньою школою. Адже там всі заходи проводять спільно з батьками учнів. Теплі родинні зустрічі залишаються милими спогадами на багато років.

У закладі також є умови для сучасної програми Нова українська школа: проектор, телевізор у кожному класі. І загальне укриття – безпекова умова сьогодення. Також діють гуртки національно-патріотичного виховання Сокіл «Джура» і образотворчого мистецтва.

І хоч освітні заклади різні, та колектив на чолі із завідувачкою філії Гулєватою Наталією Григорівною тісно співпрацює з педагогічним колективом ліцею. Адже вони разом виховують ворзельських дітей – усі учні початкової школи стають з п’ятого класу вихованцями ліцею.

І головне, тут вчителі викладають із любов’ю, діти – тягнуться до знань,  на  перервах гамірно і весело насолоджуються шкільними роками, дружбою з однокласниками, після уроків мають інші цікаві заняття за інтересами.

Школа завжди залишається молодою. Навіть коли їй виповнилося 85 чи 110.