Поради медиків, щодо харчування у лютому
1 хв читання
Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги пояснюють, які ж продукти варто додати до свого раціону аби почуватися добре та наповнити організм потрібними мікроелементами саме в лютому, наприкінці зими.
Медики радять вживати:
– Родзинки
Рекомендуємо вживати родзинки при серцевих захворюваннях, анемії, порушеннях діяльності печінки і нирок, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, запаленні органів дихальної системи. Родзинки допомагають в боротьбі з лихоманкою, слабкістю, сприяють зміцненню ясен і зубів.
Родзинки зберігають практично всі корисні властивості винограду. А це близько 80% вітамінів і 100% різних мікроелементів. До його складу входять залізо, бор, магній, вітаміни групи В, харчові волокна, винна і олеїнова кислоти.
Однак родзинки рекомендовані не всім. Через високий рівень вмісту цукру (близько 80%) їх не рекомендується вживати при ожирінні, цукровому діабеті, серцевій недостатності, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.
– Яблука Симиренка
Всі зелені яблука містять велику кількість корисних речовин. Яблука Симиренка, в свою чергу, відрізняються від інших зелених сортів високим рівнем насиченості вітамінами, мікроелементами і клітковиною.
До складу цих яблук входять антиоксиданти, пектин, яблучна і винна кислоти, калій, залізо, магній, вітаміни А, Е, К, С, РР, Н і вітаміни групи В.
Яблука Симиренка вживають для поліпшення травлення, лікування гастриту і виразки шлунка. Залізо, що входить до складу яблук, сприяє збільшенню кількості червоних кров’яних тілець, тому їх рекомендують людям зі зниженим гемоглобіном.
Два яблука в день знизять рівень холестерину в крові і підвищать імунітет.
– Перепелині яйця
Перепелині яйця – продукт смачний і поживний. У порівнянні з курячими яйцями в них міститься більша кількість біологічно активних речовин і вітамінів:
А, В1, В2 і В12 До його складу також входять магній, фосфор, калій, марганець і залізо.
Слід зауважити, що в перепелиному яйці міститься менша кількість холестерину, ніж в курячому.
Дітям рекомендується з’їдати від 1 до 3 яєць в день. Дорослим 4-5 яєць в день.
– Фісташки
Фісташки містять більше 50% жиру. До їх складу також входять білки і вуглеводи. Велика кількість калорій забезпечує високу поживну цінність продукту. Завдяки поживній цінності фісташки рекомендують до вживання при виснаженні організму.
Вітамін Е, що міститься в фісташках у великій кількості, відомий як природний
антиоксидант, що володіє омолоджуючим ефектом.
Фісташки багаті білками, не містять холестерину і шкідливих жирів.
Фісташки знімають втому, додають бадьорості, позитивно впливають на роботу мозку, серцево-судинну систему, допомагають при прискореному серцебитті.
– Фініки
Фініки вважаються одними з найбільш корисних сухофруктів, тому що містять всі необхідні для людини вітаміни і мінеральні речовини.
До складу фініків також входять жири, величезна кількість мінералів (мідь, залізо, магній, кобальт, фосфор, цинк та ін.), Різні амінокислоти, вітаміни (А, С, В1, В2).
– Імбир
Імбир вважається дуже корисним продуктом. До його складу входять: магній, фосфор, кремній, калій, залізо, марганець, нікотинова, олеїнова і лінолева кислоти, вітамін С, аспарагін, холін, такі важливі амінокислоти, як лейцин, треонін, фенілаланін і ін.
Імбир використовують для покращення травлення, стимулювання роботи шлунка і кишківника, підвищення апетиту, зміцнення пам’яті, зняття головного болю, виведення токсинів з організму, а також при ударах, кашлі, радикуліті, розладах статевої системи.
– Гречка
Гречка багата мінеральними речовинами. До її складу входять: йод, залізо, фосфор, мідь. У гречці багато вітамінів Е, РР і вітамінів групи В. Поліненасичені жири, що входять до складу гречки, позитивно впливають на обмін речовин і сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Білки в гречці містять величезну кількість необхідних організму амінокислот, завдяки чому гречана крупа вважається цінним харчовим продуктом, подібним за складом з м’ясом.
Незважаючи на відносно високу калорійність, гречка – це дієтичний продукт, регулярне вживання якого сприяє зниженню ваги завдяки її позитивному впливу на обмін речовин.
– Броколі
Капусту броколі відносять до підвидів цвітної капусти. Це теж однорічна рослина, і в їжу використовують ті ж частини, однак капуста броколі містить набагато більше вітамінів – А, Е, С, групи В, РР; мінералів – кальцій, калій, заліза, фосфору, натрію, магнію, марганцю, міді, йоду, бору, хрому. Також в ній є каротин, якого немає в кольоровій капусті.