Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

День Соборності України – єднання сили й духу народу

1 хвилина на читання

22 січня наша країна відзначає історичну подію – об’єднання Придніпровської і Західної України в єдину державу. Цей день увійшов до української історії, як День Соборності України. Саме у 1918 році IV універсал Української Центральної Ради проголосив повну незалежність Української Народної Республіки. А вже 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було підписано і проголошено договір про возз’єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу – всім відомий «Акт Злуки». Саме він послужив підставою для свята соборності України.

Офіційно День Соборності України почали відзначати з 1999 року згідно з Указом чинного на той час Президента України Леоніда Кучми. Цей день є святом для всіх українців, які відзначають соборність рідної країни по-різному: факельні ходи, покладання квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку та інших видатних діячів, створення «живих ланцюгів».

Важливо, що молодь активно приєднується до святкувань цього великого для України дня. З уроків та лекцій про історію Дня соборності молоді люди дізнаються про історичну значущість подій, які відбулися 22 січня 1919 року та історичні факти, які передували цим подіям. Сучасна молодь розуміє наскільки актуальність соборності для України важлива й в умовах сьогодення. Тому долучаються до цього чудового свята в більш сучасній манері ­– організовують флешмоби в соціальних мережах, фотографуються з прапором України, влаштовують різні конкурси та вікторини на знання історії цього дня та багато чого іншого цікавого вигадують, щоб відзначити цей день по-своєму. І це свідчить про те, що наша чудова молодь вивчає, знає та цінує досягнення патріотів рідної країни різних часів.

Цікаво

Зокрема Бучанська Українська гімназія оголосила фотоквест серед гімназистів до Дня Соборності України й запропонувала учням цікаві та креативні завдання, які допоможуть краще дізнатися історію свого народу, його автентичність. Цікаві «станції»: «Вишиванка», «Декламування», «Україна», «Творча майстерня» та «Фотоколаж» допоможуть кожному юному українцю пізнати краще свою рідну країну та цінності українського народу.

Довідково

Знаковою видалася 71-а річниця підписання «Акта Злуки». Напередодні Дня Соборності України, 21 січня 1990 року, живий ланцюг простягнувся від Києва до Львова, залучивши за різними підрахунками від 50 тис. до 2 млн осіб. У 2011 році цю традицію підтримали в більш ніж двадцяти містах України. А останнім часом під час цього свята до акції «живого ланцюга», крім мешканців України, все частіше приєднуються і люди в інших країнах.

Флешмоб в умовах карантину

Освітній Центр Верховної Ради України оголосив Всеукраїнський онлайн-флешмоб. Учасник має зробити фото себе з українською національною символікою, тримаючи руки в сторони і надіслати його на електронну пошту. Сьогодні на офіційних сторінках у соціальних мережах організації буде опубліковано колаж до Дня Соборності України з усіма учасниками, які виконають умови!