Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
16.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські лікарі про рак молочної залози

1 хвилина на читання

Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги розповідає, що щороку в Україні діагноз “рак молочної залози” чують близько 15 тисяч жінок.


Коли хворобу виявляють на першій стадії виявлення – виліковується у 95% жінок. Натомість на пізніх стадіях успішність лікування суттєво зменшується.

Самостійно виявити захворювання на ранній стадії складно. Адже самообстеження не дозволяє виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів. Саме на такій стадії результат лікування може бути найкращим.

Тому жінкам варто раз на рік проходити обстеження у мамолога, а після 40 років щорічно робити мамографію.

Ризик захворіти на рак молочної залози серйозно підвищується після 40 років. Зокрема, 93% жінок, у яких виявили рак молочної залози у минулому році, були віком від 40 років і старше.

Медики розповідають про маршрут пацієнток для того, щоб вчасно виявити та пролікувати небезпечне захворювання:

  • Звертайтесь до свого лікаря, з яким укладено декларацію. Ваш лікар проконсультує щодо того, як можна зменшити ризик захворіти на рак. Зважаючи на стан здоров’я пацієнтки, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, він також визначить потребу у консультації вузького спеціаліста. Наприклад, мамолога. Або визначить необхідність проведення обстеження для ранньої діагностики онкозахворювання, мамографії чи УЗД. За направленням лікаря ці послуги є безоплатними.
  • Якщо у пацієнтки виявили злоякісне новоутворення, вона має звернутись з направленням свого сімейного лікаря чи лікаря, який запідозрив онкологічне захворювання до спеціалізованої лікарні.

Безоплатна допомога пацієнтці з раком молочної залози в межах Програми медичних гарантій включає:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
  • лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку.

Додатково пацієнтка може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.