Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
08.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Група крові та згода на трансплантацію: у водійські права додадуть нові відмітки

1 хвилина на читання

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт постанови про затвердження бланків і технічних описів бланків посвідчень водія. Постанова дозволяє в посвідчені вказувати, чи згоден водій стати донором органів у разі своєї загибелі.

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначається, що в Україні велика кількість ДТП трапляються з летальними наслідками. Втім органи деяких жертв можуть бути використані для трансплантації і врятувати життя інших людей. Подібна практика використовується в багатьох країнах світу.

Згідно з додатком до постанови, на зворотньому боці посвідчення водія, де вказані категорії транспорту, буде додатковий пункт про згоду або незгоду водія на посмертне донорство.

Дана інформація у водійському посвідченні буде прописуватися лише з дозволу власника документів, а не в обов’язковому порядку. Якщо водій через деякий час після отримання документа змінить своє рішення він зможе оновити дані.

Ще новими змінами передбачається внесення до графи 14 національного посвідчення водія включити відомості стосовно групи крові (резус-фактор), що дає змогу працівникам медичних установ оперативно надати першу необхідну допомогу потерпілим у разі травмування у ДТП.

Посвідчення нового зразка почнуть видавати через шість місяців після публікації постанови. Орієнтовно це друга половина березня – квітень 2021 року. Обміняти посвідчення водія можна буде в будь-якому зручному територіальному сервісному центрі МВС.

Необхідно мати з собою документи: паспорт, ідентифікаційний код (копія), чинна медична довідка встановленого зразка про придатність до керування транспортними засобами відповідної категорії (форма 083/о), наявне посвідчення водія.

Послуга надається протягом 30 хвилин, її вартість становить 219 грн.+банківські послуги.

Обмінювати старі права на нові не змушуватимуть, вони будуть дійсними до кінця терміну дії.