Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
17.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сьогодні Всесвітній день зору!

1 хвилина на читання

Лікар-офтальмолог Бучанського консультативно-діагностичного центру Ганна Поліщук про те, коли потрібно звертатись до офтальмолога?

Чіткий зір украй важливий у будь-якому віці, починаючи з самого раннього дитинства. У розвитку зорового аналізатора є свої особливості, за рахунок яких формується поетапно повноцінна картина світу.

Існують як певні природжені, так і придбані патології зору, про які важливо знати і при появі тривожних ознак звертатися до лікаря.

На зір впливають зовнішні чинники, різні хвороби і вікові зміни.

Періодичні візити до офтальмолога потрібні , особливо, якщо робота пов’язана з високим зоровим навантаженням або в сім’ї є люди з поганим зором. Проблеми, що в цьому випадку починаються, простіше усунути або скорегувати за допомогою окулярів або носіння лінз.

Але окрім гостроти зору є і маса інших захворювань інфекційного, алергічного і іншого характеру, які можуть негативно відбитися на зорі.

Частішими повинні стати візити до офтальмолога після 40 років, коли починаються вікові зміни ока і може знижуватися зір. Варто регулярно проходити огляд у окуліста, і при необхідності, проводити підбір окулярів.

Якщо ж зір страждає в силу різних захворювань, потрібне одночасне спостереження у основного фахівця і окуліста.

Нерідко люди з хронічними патологіями звертаються до лікаря із скаргами на порушення зору. Особливо небезпечні такі патології як цукровий діабет, остеохондроз з порушенням мозкового кровообігу і гіпертензія. Вони призводять до порушення кровообігу в області сітківки, дистрофічним процесам і серйозним ускладненням.

Не менш небезпечні різні інфекції, що вражають орган зору і провокують запальні процеси.
Так, небезпечні вірусні враження очей, особливо герпесні або хламідійні інфекції, які погрожують пошкодженням рогівки з розвитком сліпоти.

Але можуть стати небезпечними і банальні мікробні поразки, якщо проводиться самолікування або симптоми тривало ігноруються.

Орган зору також може страждати при алергії, особливо якщо йдеться про сезонний поліноз. Розвиток алергічного кон’юнктивіту може істотно ускладнювати загальний стан, порушує звичний ритм життя і вимагає повноцінного лікування, щоб не виникали ускладнення.

При будь-яких проблемах з боку зору треба звернутися до лікаря.
Особливо небезпечні:

  • печіння і різь в очах,
  • різкий біль в області очної ямки,
  • почервоніння або різке зниження зору на
    один або обидва ока,
  • миготіння мушок і двоїння в очах,
  • зображення, що пливе,
  • зниження різкості і чіткості.

Дбайте про свій зір і будьте здорові!