Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Чому рентген безпечний?

1 хвилина на читання

Рентген-лаборант Бучанського консультаційно-діагностичного центру Євпат’євська Ольга Василівна:

Чому рентген безпечний?

Почнемо з найважливішого – рентгенобстеження можна робити, не зважаючи ні на періодичність, ні на частоту та об’єм проведення обстеження. Але, звісно, для цього мають бути чіткі, вагомі клінічні покази, і це вирішує лікар.

Проходячи через організм людини – в долі секунди промінь розсіюється та зникає, завершуючи свою дію. На цифрових рентгенапаратах нового покоління дія проникнення рентгенівського променя на організм триває одну соту секунди.

Також варто зазначити, що рентгенівське опромінення немає нічого спільного з радіонуклідним опроміненням (яке нас лякає з часів Чорнобильської аварії). Існують десятки видів радіоактивних променів, але вони всі відрізняються своїм впливом на організм людини, тому їх не варто порівнювати та плутати.

Флюрографія легень чи рентген?

При флюорографії менше інформації на противагу рентгену.
При флюорографії використовується набагато менше рентгенплівки, саме тому зображення в рази менші (70х70мм), тоді як рентгену – 350 х 430 мм. Зрозуміло, що розширене зображення рентгену дозволяє розглянути та дослідити порушення значно краще.

Що може показати рентген?

Рентгенограма показує всі захворювання без винятку: від пневмонії до онкології. Окрім легень, видно серце, кісткові структури, ребра, діафрагму.

Щодо туберкульозу, то побутує міф, що на рентгенограмі можна побачити лише прогресуюче захворювання. Це абсолютно помилкове твердження. Саме рентген- обстеження покликане виявляти це захворювання на ранніх стадіях. Туберкульозна паличка може в організмі людини розвиватись до півроку перед тим, як проявляться перші симптоми. За цей час захворювання прогресує, надає шкоду як здоров’ю самого хворого так і стає загрозою для рідних.

Вчасно проведена діагностика допомагає зберегти здоров’я і жити повноцінним життям!