Листопад 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Приклад Бучанських лікарів: що допомагає медицині у громаді бути ефективною

1 хвилина на читання

Завдяки співпраці місцевої влади та Бучанського Центру первинної медико – санітарної допомоги мешканці громади отримують якісну медичну допомогу, а медичні працівники закладу – гідні умови праці. 

Заклад нараховує 13 амбулаторій – 5 у місті Буча та 8 у Старостинських округах. У ньому працює 55 медичних працівників. За Програмою медичних гарантій Бучанський ЦПМСД підписав договір із НСЗУ на майже 40 млн грн.

Про співпрацю з власником на користь пацієнта розповідає головна лікарка Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Джам:
“Співпраця з місцевою владою дозволила створити конкурентоспроможний медичний заклад, який надає первинну медичну допомогу. У рамках регіональної програми з громадського здоров’я у 2018 році нам закупили “сумки лікаря” та  автотранспорт. А також комп’ютери та медичну інформаційну систему – щоб кожен  медичний працівник у нашому закладі ефективно працював на своєму робочому місці. 

Протягом трьох років ми відкрили дві нові амбулаторії в Бучі. Сьогодні триває капітальний ремонт Ворзельської амбулаторії, яку ми отримали у “спадок” від іншої громади. Також вдалося побудувати дві амбулаторії в селах, завдяки виділеним під таке будівництво земельним ділянкам. На 90% будівництво здійснювалося за кошти державного бюджету і на 10% – за кошти місцевого бюджету.

Коли ми отримали автономію і почали працювати за новими правилами, заробітна плата наших лікарів зросла вдвічі – з 4,5 до 9 тисячі гривень. Потім ми затвердили колективний договір. І сьогодні заробітна плата лікарів становить 18-20 тисяч гривень, а медсестер – 10-12 тисяч. Доплачуємо усім працівникам за індикатори якості. Той, хто працює додатково, отримує більше коштів. Тому іноді розрив між зарплатою лікаря та медсестри може становити 2-2,5 тис грн. Підписали з НСЗУ договір на пакет з вакцинації проти COVID. Завдяки цьому наші медичні працівники, задіяні у вакцинації, отримують доплати: лікарі – до 10 тисяч, медсестри – до 4 тисяч гривень.

Розуміємо, що зараз як ніколи, важливий доступ мешканців нашої громади до медичної допомоги. Створили черговий кабінет, який працює щодня з 8.00 до 20.00. У цьому кабінеті чергують лікар невідкладних станів та фельдшер. І це трохи розвантажує сімейних лікарів. Наприклад, у черговий кабінет може звернутися пацієнт, який не має декларації, там можна роздрукувати ковідний сертифікат.

Також ми підписали договір з центром екстреної медичної допомоги про невідкладні виклики. І з 20.00 до 8.00, коли закривається черговий кабінет, пацієнти звертаються до  екстренки. Це платна послуга, але оплачує її місцева влада – в інтересах пацієнтів. 

У 2018 році з новим принципом фінансування заклади почали конкурувати за пацієнта. Але наші пацієнти залишилися з нами, а не обрали лікаря у Києві. Завдяки тому, що у нашій громаді вони можуть розраховувати на якісну медичну допомогу”. 

Стаття для сайту Національна служба здоров’я України.