Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Зелена реконструкція Бучанської громади. Чим це корисно для її жителів(ФОТО)

1 хвилина на читання

У Бучі презентували дослідження «Зелена реконструкція житлового сектору: техніко-економічний аналіз для міста».

На заході обговорювали реконструкцію житлового фонду з високими енергетичними стандартами, що може принести численні переваги. Менше споживання енергії в довгостроковій перспективі принесе фінансові вигоди домогосподарствам і державному бюджету, зменшить потребу в імпорті енергоносіїв і допоможе Україні наблизитися до будівельних стандартів ЄС.

Зустріч організували Центр екологічних ініціатив «Екодія» та BE Berlin Economics GmnH з Германії в партнерстві з Бучанською міською радою та Асоціацією «Енергоефективності міста України».

Процес відбудови українських міст пропонує унікальну можливість для комплексного підвищення енергоефективності шляхом «відбудувати краще, ніж було» за рахунок теплоізоляційних технологій, низьковуглецевих систем опалення та охолодження, а також вищих будівельних стандартів.

Потрійний виграш для України:

  • Здатність створити житловий сектор з низьким рівнем викидів,
  • зменшити рахунки споживачів
  • підвищити енергетичну безпеку.

Проєкт «Зелена Громада» в Бучі

У рамках проєкту «Зелена Громада» було проведено аналіз енергоефективності відбудови та розроблено декілька різних сценаріїв. Вони будуть відрізнятися за типами реконструйованих будівель, рівнем теплоізоляції та комбінацією систем теплопостачання. Включатимуть інвестиційні витрати на рівні будівель та сукупні інвестиційні витрати, експлуатаційні витрати та кінцеве споживання енергії, а також вплив на енергетичну безпеку, економічний розвиток, зайнятість та координацію і планування енергетичної політики.

За слова Бучанського міського голови Анатолія Федорука, зараз важливо не лише відновлювати, а і модернізувати, щоб бути енергетично незалежними, застосовувати новітні технології для економного використання електроенергії та паливних ресурсів.

«Презентація дослідження – черговий крок для якісної відбудови Бучанської громади. Ми раді, що маємо можливість якісно підходити до процесу відновлення, впроваджувати технології, пов’язані з використання енергії», – зазначив він.

Це дослідження надає комплексну оцінку модернізації пошкодженого фонду Бучі у енергоефективний спосіб.

Житловий сектор Бучі постраждав у перші місяці великої війни, але стійкість, швидка відбудова після звільнення міста стали символом українського духу. Були проведені масштабні ремонти як громадських, так і приватних будівель, особлива увага приділялась саме екологічній стійкості: застосування енергоефективних технологій і стратегій у процесі реконструкції, встановлення теплових насосів та малих сонячних електростанцій. Зараз 42 багатоквартирних відбудованих будинки є учасниками проєкту.

Та все ж є необхідність у цілісному підході до екологічної сталої відбудови житлових будинків.

Дослідження має на меті надати комплексну кількісну оцінку як технічних аспектів, так і грошових витрат, вигід та додаткових наслідків модернізації більш ніж 560 000 квадратних метрів пошкодженого житлового фонду Бучанської громади у енергоефективніший спосіб.

По аналізу енергоефективності відбудови міста

Реформування стосується посилення моніторингу оновлення застарілого житлового кодексу та правил, що регулюють діяльність ОСББ, яка має бути спрямована на збільшення їхніх фінансових можливостей для реалізації проєктів з ефективності. Зараз з 28 ОСББ м. Буча жоден не скористався механізмом, їх стримує бюрократія.

Ціна на енргоресурси 

Україна на шляху офіційного членства ЄС, відтак має відповідати їх стандартам, зокрема, зменшувати використання енергетики. Також можна передбачити, що ціна на енергоресурси зросте. Тож на зустрічі Анатолій Федорук зазначив, що маємо вже зараз запроваджувати ініціативи, які допоможуть нам комфортно вижити при зростанні ринкового ціноутворення на газ.

Виконавча директорка ГО «Екодія» Ольга Полуніна озвучила, що з 50 млрд евро 20% мають спрямовуватись на «зелені» проєкти. Відповідно Європейській рації, є багато викликів, саме:

  • Термін окупації інвестицій;
  • Терміни зменшення їх окупації;

Та основними перевагами є те, що перехід стандартної ефективності дозволить не лише зменшити тарифи, а й скоротити потреби газу.

«Ми раді стати частиною цього великого проєкту. Презентоване дослідження відповідає на питання, якими мають бути інвестиції на місцевому рівні для того, щоб бути в контексті Європейської рамки», – сказала пані Ольга.

Менеджер Агенції регіонального розвитку, член ГО «ЕкоБуча» Таїсія Масіна повідомила, що робота їх організації направлена не лише на те, щоб садити дерева у Бучанській громаді, а і використовувати енергоефективні технології. «Громадськість відкрита до співпраці, – зазначила пані Таїсія, – хочемо разом реалізовувати проєкти».

Можна сміливо називати Бучанську «Зелена Громада», адже це спільна ціль з партнерами. На презентації проєкту розглянули напрямки та шляхи вдосконалення, щоб громада була дійсно взірцем.

Олена Буга