Грудень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

План дій Бучанської громади на 2024 рік представили на Форумі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Напередодні Дня місцевого самоврядування відбувся Бучанський форум «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» у Kosenko Art Gallery в Бучі.

У панельних дискусіях заходу взяли участь народні депутати України, представники урядової влади, закордонні політики, очільники місцевих влад із різних регіонів країни, експерти.

Вони обговорювали, як правильно реагувати на виклики, які нині стоять і перед державною владою, і перед місцевим самоврядуванням, про партнерство і співпрацю. І про створення належної основи для надання якісних послуг місцевим жителям.

«Дві сили, які на мій погляд допомогли вистояти Україні з лютого 2022, – це ЗСУ і місцеве самоврядування», – сказав народний депутат України Віталій Безгін.

На початку свого виступу перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив:

«Бучанська громада – це одне із тих місць, де українське місцеве самоврядування і українська реформа децентралізації перемогли російську федерацію. Це дуже важливо розуміти».

Він зазначив, що в цій війні є успішні битви, і одну з успішних битв – за Київ, ми перемогли, зокрема, й завдяки українському місцевому самоврядуванню.

Пан Корнієнко вручив подяку Верховної Ради України Бучанському міському голові Анатолію Федоруку за значний особистий внесок у соціально-економічний розвиток регіону, розбудову місцевого самоврядування, активну громадянську діяльність.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що одним із головних завдань сьогодення є посилення обороноздатності держави і створення безпечних умов проживання людей.

«Сьогодні громади є основою відновлення країни, тому одним із наших пріоритетів є підвищення інвестиційної спроможності громад у регіоні, зокрема у розвитку проєктного менеджменту, цифровізації, стратегічного планування», – зазначив пан Кубраков.

Він говорив про команди підтримки громад і наголосив, що синергія спільних дій державної влади, місцевого самоврядування і громадського суспільства приведуть до формування стійкого демократичного врядування та успішного відновлення країни.

На панелі говорили про євроінтеграцію, співпрацю центральної та місцевої влад, необхідності «нагорі» до ухвалення змін та законодавчих актів враховувати думку посадовців у громадах. Адже ті, хто працює «на землі», добре розуміють потреби та як саме впроваджуються реформи і реалізуються законодавчі рішення.

Також йшлося про комплексну програму для підняття економіки країни, яка, звичайно, сприятиме розвитку громад. Адже нові підприємства, «зелена енергетика» тощо – усе буде реалізовуватися саме у громадах.

Нардепка, голова комітету ВРУ з питань організації держвлади та місцевого самоврядування Олена Шуляк відразу зазначила, що повномасштабне вторгнення показало, якими наші громади можуть бути сильними, незламними і спроможними. Вони зуміли не лише вистояти, а й допомагати одна одній. А крім того, впроваджувати нові стандарти і розвиватися.

Вона зазначила, що завдання держави допомагати громадам. Держава має стати сервісним центром і надати різні можливості громадянам впливати на рішення органів влади різних рівнів і брати участь у процесах відбудови через громадські організації, консультації, дорадчі органи, обговорення тощо.

Серед іншого також йшлося про нові вимоги до будівель/споруд за європейськими стандартами, які будуть враховувати безпекові вимоги, енергозбереження, безбар’єрність, доступність, інклюзивність.

«Буча до повномасштабного вторгнення безумовно була символом, взірцем успішної децентралізації для всієї України. Під час воєнних дій, окупації Буча стала місцем трагедії, але вже зараз демонструє, що таке відновлення, що таке спроможність місцевого самоврядування, що таке дієздатність і взірцевість», – зазначив народний депутат Віталій Безгін, запрошуючи до слова Бучанського міського голову.

Анатолій Федорук представив план дій нашої громади на 2024 рік.

Він зазначив, що перспективи розвитку Бучанської громади на наступний рік вбачаємо у стрімкому зростанні та налагоджуванні міжнародної співпраці.

«Ресурси місцевого бюджету з моменту вилучення «військового ПДФО» дуже обмежені, і ми не маємо можливостей робити капітальні видатки. А громада має розвиватися та зростати. Тож основними партнерами вбачаємо Південну Корею, Японію, Тайвань та європейські  й американські міста. Тут у нашої громади є значні напрацювання», – розповів міський голова.

Як голова Київського регіонального відділення Асоціації міст України Анатолій Федорук представив також законодавчий план дій для розвитку громад в наступному році.

Він наголосив, що найважливіше — дослухатися до потреб. Адже українські громади — це люди. Тож і спроможності, і можливості мають бути відкритими перш за все для людей.

Приємно, що голова «Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад», Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний, дякуючи за проведення форуму саме в Бучі, зазначив, що таким чином вони побачили не лише героїчний супротив російському агресорові, а й як треба керувати громадою.