Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Грантова підтримка реалізації бізнесу

1 хвилина на читання

Власна справа з нуля: можливості реалізації

Під час війни всі ділянки бізнесу зазнали неабияких збитків. Через порушення логістичних шляхів та призупинення товарообміну постачань, багатьом підприємствам довелося припинити діяльність або скоротити штат працівників, залишивши людей без роботи.

Мільйонам українців, які втратили роботу, довелося пристосовуватись до умов сьогодення, шукати нові шляхи вирішення питань працевлаштування. Гарним розв’язанням цієї проблеми стали запроваджені державою і міжнародними фондами грантові програми.

Основні цілі та напрямки фінансування грантових програм

Мета кожного гранту – це розвиток і підтримка бізнесу, особливо середнього та малого, які становлять основу економічного фундаменту держави.

Наразі в країні діє 21 грантова програма для підтримки бізнесу. Серед яких:

  • Грант на власну справу від «Дії»;
  • Грант від Датського фонду Ларса Сейера Крістенсена «Seier Capital A/S» (для стартапів);
  • Грант на власну справу від «є Робота»;
  • Грант від Благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка» (для внутрішньо переміщених сімей з дітьми);
  • Грант від Міжнародної організації міграції (МОМ) для постраждалих від війни мікро та малих підприємств.

Та багато інших стосовно напряму бізнесового розвитку.

Ознайомитись з державними грантовими програмами дуже просто: потрібно лише зайти на портал дії та оформити заявку онлайн. А для розширених консультацій з приводу власного бізнесу можна звернутися до мережі наявних інформаційних бізнес центрів підтримки бізнесу.

Інформаційна підтримка бізнес-центру Дія в Бучі

У місті Буча такий центр розташований за адресою: вулиця Олекси Тихого, 4. Фахові консультанти володіють усією інформацією і по кроково складуть план дій і техніку написання бізнес-плану. Там також організовують тренінги, що будуть корисними майбутнім підприємцям.

Цей бізнес-центр допоміг уже багатьом отримати статус власного підприємця, скориставшись безпечними грантами від держави.

Одним з останніх прикладів, як за допомогою державного фінансування відкривають власну справу та надають робочі місця, покращуючи ситуацію на ринку праці, є приклад пані Олени.

Свій бізнес вона скорегувала у виховальну сферу, створивши дитячий центр розвитку з наданням багатьох послуг. Це різні гуртки, логопедичні заняття, послуги няні, яка зможе приглянути за дитиною і забрати її зі школи чи з дитсадка.

За отриману фінансову допомогу пані Олена придбала для центра меблі й необхідні речі для занять з дітьми.

У проєкті центру є мета розширення, де з’являться нові ігрові кімнати й цікаві куточки з роботами вихованців. А головне, що хотілось відзначити: завдяки відкриттю закладу жінки-вихователі отримали статус співробітників і робоче місце.

Більш гнучкими до змін і нових обставин виявилися внутрішньо переміщені особи.

Досвід, амбіції і хист, придбаний за довгі роки війни і міграції, навчив цю категорію людей діяти миттєво і не боятися починати все з нуля.

Олексій Гончаров, власник ресторану «Завертай», який розташовується біля траси навпроти «Макдональдсу», стикається з проблемами переміщення бізнесу не вперше.

З 2014 року це вже вдруге, коли він починає власну справу й долучає нові ідеї розвитку.

Відновити бізнес Олексію вдалося за підтримки грантових програм від Німеччини та МОМ.

Оснащений сучасною технікою і меблями, ресторан відповідає модним тенденціям і виглядає презентабельно. Унікальність закладу і в його меню, бо ресторан пропагує здорове харчування.

Коктейлі та йогурти зроблені з натуральних інгредієнтів, у центрі закладу – зелений оазис з маленьких ящиків, в яких містяться проростки мікрозелені.

Сама назва ресторану «Завертай» відповідає і його локації, і основному продукту меню – «завертаям», які виробляють із лаваша та корисних і смачних продуктів. Працівники закладу – внутрішньо переміщені особи, які є співвітчизниками власника ресторану. Олексій допоміг їм із працею та адаптацією в місті.

У Бучі безліч гарних прикладів того, що грантова програма працює. Пекарні, майстерні, дитячі заклади, крамнички тощо. Потрібне лише розуміння, яка в тебе мета і яка наснага в отриманні власної справи.

Яна Парьохіна