Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Smart City Bucha – впроваджуватимуть цифровізацію Бучанської громади

1 хвилина на читання

Починати створювати у громаді Smart City Bucha будуть уже цього, 2024 року. Як повідомив Анатолій Федорук, спільно з проєктом HOVERLA від Агенства США з міжнародного співробітництва (USAID).

Сьогодні Бучанський міський голова підписав відповідну угоду з керівником ГОВЕРЛИ в Україні Габріелем Абрахамом.

Проєкт впроваджуватимуть у кілька етапів, і він насправді вражає:

  • від цифровізації водогонів, тепломереж, до встановлення відеокамер, сервісного хабу, сучасного обладнання і, навіть, мобільного додатку.
  • Що не менш важливо – автоматичне відкриття укриттів за оповіщенням «повітряна тривога».

Про це все детально поінформував Анатолій Федорук.

Першим етапом цифрової громади визначили напрямок комунальної сфери:

  • будуть оцифровані всі водогони та тепломережі. Окремо будуть оптимізовані ланцюги збору побутових відходів.
  • Окрім того, громада отримає цифрові укриття — вони будуть автоматично відкриватися як тільки з‘явиться сигнал повітряної тривоги.
  • у громаді встановлять більше 200 камер спостережень. Це не тільки безпековий компонент, але й комунальний — можливість першими визначати, де потрібна сервісна служба.
  • Уся ця інформація надходитиме у сервісний хаб, де дані цілодобово моніторитимуть працівники окремого підрозділу в Комунальному Підприємтсві «Бучанська агенція регіонального розвитку».

Що не менш важливо, сучасне обладнання, яке коштує мільйони доларів, теж закуплять у рамках проєкту ГОВЕРЛА. «Але тим самим, це буде кейс прогресивної системи управління на місцевому рівні», – зазначив мер Бучі.

“Я вважаю, що для Бучі не має кращого порівняння, ніж фенікс, що постає з попелу, – сказав під час підписання меморандуму Габріел Абрахам. – Під вашим лідерством Бучанська громада продемонструвала свою здатність бути лідером позитивних змін, використовуючи нові технології і відбудовуючи інфраструктуру. Технології можуть допомогти покращити якість життя, надання послуг і безпечність”.

Планується ще другий і третій етапи впровадження Smart City Bucha, який включатиме додаток для телефону «Розумна Буча», цифровий транспорт, оплату комунальних послуг тощо.

«Справді історичне і передове рішення для Бучанської громади. Хоч проєкт ГОВЕРЛА і не працює на Київщині, проте зголосилися спільно впровадити цей задум саме у нас. Щира подяка їм за це», – зазначив Бучанський міський голова.

У мерії наголосили, що проєкт бере участь лише у гуманітарних цілях. Ресурси проєктів USAID спрямовані лише на цивільні потреби.

Smart City Bucha – впроваджуватимуть цифровізацію Бучанської громади

Про Smart City – розумне місто

У центрі уваги «розумного міста» знаходиться підключення пристроїв для поліпшення життя жителів міста в більш широкому сенсі. Вони об’єднують датчики з низьким енергоспоживанням, бездротові мережі та інтелектуальну аналітику з використанням Інтернету речей (IoT) для надання міських даних в режимі реального часу і використання цієї інформації для оптимізації всього міського життя: від громадської безпеки до транспорту, енергетики, водопостачання та управління відходами. По суті, розумне місто доповнює Безпечне місто як більш всеосяжну ініціативу. 

Kyiv Smart City або Київ Смарт Сіті — міська ініціатива заснована у 2015 році з метою технологізації столиці України — міста Києва через запровадження проєктів «Картка киянина», онлайн записів та підтримки міських проєктів з упровадженням порталу відкритих даних, онлайн запису до лікаря, електронної черги до дитсадків, комплексної системи відеоспостереження, системи електронних петицій тощо.

 Під час розробки концепції були сформовані пріоритети розвитку міста — е-урядування, безпека, медицина, ЖКГ та транспорт.