Січень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Звіт народного депутата України Ольги Василевської-Смаглюк

2 хвилини на читання

Протягом 2022-2023 рр. на виборчому окрузі 96 реалізовано проєктів розвитку та відновлення громад на загальну суму 10,1 млн грн, з яких 596 тис. грн профінансовано за рахунок власних коштів та 9 573 968, 71 грн залучено за рахунок благодійних організацій, підприємств та установ. На додачу, завдяки співпраці світова гуманітарна організація UNICEF Ukraine надала 1 000 000 доларів США на будівництво 10 укриттів у дошкільних та шкільних закладах округу. Завдячуючи цьому, більше 7 тисяч дітей мають можливість навчатися офлайн у безпеці.

Діяльність на окрузі

Під час окупації Київщини Ольга Василевська-Смаглюк опікувалась евакуацією населення та забезпеченням гуманітарною допомогою тих, хто залишився у своїх домівках. Помічники-консультанти, а також члени команди, евакуювали людей із Немішаєвого, Бородянки, Ворзеля, Бучі. Також команда організовувала підвезення гарячих обідів для евакуйованих в с. Білогородка. Всього забезпечено 10 тис. гарячих обідів.Коли в жодному населеному пункті півночі Київської області не було зв’язку, завдяки підтримці партнерів і друзів та спільно з «Київстар», Держспецзв’язку та Мінцифри в більшість громад було доставлено старлінки та станції мобільного зв’язку.

У Вишгороді та Бородянці у громадській приймальні функціонує гуманітарний штаб, куди виборці та ВПО звертаються по допомогу. В інших громадах працюють волонтери благодійних фондів і доставляють допомогу всім нужденним. Загалом протягом двох років війни доставлено та розподілено 889 т гуманітарної допомоги серед 18 235 тисяч цивільного населення.

Прийоми громадян та надання матеріальної допомоги мешканцям округу відбуваються щотижнево. Постійні громадські приймальні функціонують у смт Бородянка, м. Вишгород, м. Буча, смт Іванків, смт Красятичі, м. Славутич. Особисті прийоми громадян заздалегідь анонсуються на сторінці в Фейсбук.

Протягом двох років у громадських приймальнях помічниками-консультантами було проведено 464 прийоми громадян.  Також народний депутат провела 132 особисті прийоми громадян.

Відбудуємо! Переможемо!

Вдалося відновити щонайменше 110 приватних та багатоповерхових будинків. Організовано більше 50 виїздів для розбору завалів. Закупівлю частини будівельних матеріалів та їх доставку народна депутатка сплачувала власним коштом. Так, протягом 2022-2023 рр. команда витратила на закупівлю будівельних матеріалів 76 400 грн та залучила за рахунок благодійних організацій та підприємств 1 579 756, 65 грн на відновлення.

Разом з меценатом Євгеном Городецьким з Німеччини у 2022 році вдалося відновити амбулаторію в Загальцях на Київщині. 

Після влучання ворожої ракети у багатоквартирний будинок у Вишгороді по вул. Грушевського,1 спільно з Вишгородською РДА та ГО «Добробат» допомогли людям перемістити вціліле майно, допомогли в консервації будинку на період проведення проєктувальних робіт до початку відновлення.

Безпека, медицина, освіта

Протягом двох років народна депутатка опікувалась оснащенням навчальних закладів Бучанського та Вишгородського районів Київської області. Завдяки системній роботі з пошуку спонсорів та вдало налагодженій комунікації на міжнародному рівні вже побудовано 12 укриттів і відновлено дахи у таких навчальних закладах:

  • Бучанський ліцей №3 Бучанської міської ради;
  • Бучанський ліцей №5 Бучанської міської ради;
  • Опорний заклад освіти «Немішаївський ліцей №2» Немішаївської селищної ради;
  • Дошкільний навчальний заклад ясла-садок №1 «Калинка»;
  • Іванківський ліцей №2 Іванківської селищної ради;
  • Демидівський ліцей Димерської селищної ради;
  • Катюжанський ліцей Димерської селищної ради;
  • Заклад дошкільної освіти ясла-садок «Зернятко» Димерської селищної ради;
  • Олізарівський ліцей Іванківської селищної ради;
  • Глібівська гімназія Димерської селищної ради;
  • Прибірський ліцей Іванківської селищної ради;
  • Заклад дошкільної освіти ясла-садок комбінованого типу № 5 «Іванко» Іванківської селищної ради;
  • Мусійківський ліцей Іванківської селищної ради.
  • У межах реалізації положень Закону України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проєктування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій» за сприяння Ольги Василевської-Смаглюк та завдяки підтримці НАЕК «Енергоатом» було забезпечено фінансування реалізації проєктів соціально-економічного розвитку в Іванківській та Славутицькій громадах, зокрема: ремонт поліклінічного відділення Іванківської ЦРЛ, на початку 2024 року розпочнуться роботи з облаштування укриттів в ЦДЮТ ім М. Примаченко та ДНЗ «Сонечко» в Іванкові. У Славутицькій громаді розпочалися роботи з розширення міського кладовища.

Завдяки партнерам НАЕК «Енергоатом» до Вишгородського ліцею «Сузір’я» Вишгородської міської ради доставлено 15 комп’ютерних моніторів, до Новопетрівської гімназії №1 Петрівської сільської ради — 5 комп’ютерних моніторів. Також передано генератор та комп’ютерну техніку для центру дитячої та юнацької творчості в Іванкові та Іванківській школі мистецтв ім. М. Примаченко.

У 2023 році спільно з партнерами БУ «Освітні ресурси та технологічний тренінг» забезпечено новою компʼютерною технікою Немішаївський фаховий коледж, Мусійківський ліцей Іванківської селищної ради та Мигалківський ліцей Пісківської селищної ради. Віднині там нові та сучасні класи інформатики. До коледжу НУБІП України в Немішаєве було передано благодійну допомогу, зокрема, ноутбуки, будівельні інструменти, одяг та дитячі набори.

Завдяки інтернет-компанії «Бест» Красятицька ЗОШ-дитячий садок забезпечена інтернетом. Працівники компанії на прохання депутатки виїхали в Красятичі та встановили в дитячому закладі  wifi-роутери. Також компанія «Бест» оснастила wifi-роутерами укриття в багатоквартирних будинках Вишгорода.

У КЗ «Публічна бібліотека Вишгородської міської ради» в місті Вишгород по вулиці Шолуденка, 8 відкрилась дитяча точка «Спільно». Згодом такий дитячий простір відкрили в теплий період року у місті Славутич. Це безкоштовний простір для дітей, де працюють психологи, проводяться майстер-класи, надається допомога внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям населення. Окрім цього, на першому поверсі КЗ «Публічна бібліотека Вишгородської міської ради» було проведено ремонт приміщення та санвузла, осучаснено простір та відкрито коворкінг для дітей та молоді.

Після ремонту цього комунального закладу за підтримки благодійників з Німеччини почали повністю оновлювати бібліотеку – культурний простір Клавдієво-Тарасове. Ремонтні роботи тривають. Усі ці об’єкти залишаються в комунальній власності. Основна задача народного депутата зберегти і примножити зусилля вчителів, вихователів, лікарів та бібліотекарів, яким і так нелегко було до повномасштабного вторгнення, а нині тим паче.

Частково було облаштовано укриття у садочку «Петрик» в с. Нові Петрівці. Зокрема, доставлено 80 ліжок разом із матрацами, 80 пледів, 60 подушок, 330 світловідбиваючих браслетів та дитячі іграшки за участі Міністерства реінтеграції. Крім цього, в садочок передали дитячі розвиваючі набори та гігієнічні набори.

Також облаштовано пункти незламності та загальнодоступні укриття у Вишгороді, на Бородянщині, які оснащено генераторами, місцями для сидіння, вогнегасниками тощо.

Безкоштовна англійська для дітей з носієм мови Джером Барретом

Влітку 2023 року 230 дітей із різних населених пунктів 96-го округу відвідали безкоштовні заняття з англійської мови від волонтера з Ірландії Джера Баррета. Загалом на реалізацію проєкту було витрачено власних коштів на суму 67 800 грн.

Підтримка медичних закладів

Завдяки партнерам UNICEF Ukraine заклади охорони здоров’я Димерської, Іванківської та Немішаївської громад отримали нове медичне обладнання: портативні УЗД апарати, електрокардіографи, настільні лампи на сонячній батареї, лікарські засоби та генератор для безперебійного надання медичної допомоги та медичне обладнання разом з медичними витратними матеріали. У 2022 році КНП «Іванківська ЦРЛ» отримала в користування реанімобіль зі Швейцарії.

Також завдяки співпраці з UNICEF Ukraine КНП «Іванківський ЦПМСД» отримав новий автомобіль Suzuki Vitara в рамках реалізації проєкту з розвитку патронажної служби.

Недолугі рішення Бородянської селищної ради створили загрозу існування Бородянської центральної районної лікарні. За втручання Ольги Василевської-Смаглюк, було виділено фінансування у сумі 3 млн грн на виплату заробітної плати працівникам Бородянської лікарні. Цей медзаклад перебуває у постійному пріоритеті народної депутатки України.

Завдяки ДП «НАЕК «Енергоатом» медико-санітарна частина м. Славутич отримала медичне обладнання – стоматологічні установки та аналізатор.

Спільно з навчальним центром ХМАРА в Іванкові Вишгородського району провели тренінг для підготовки старшокласників та цивільних дорослих до викликів, пов’язаних з війною: перша домедична допомога (застосування міжнародного алгоритму MARCH), мінна безпека (міжнародні стандарти EORE), РХБЯ безпека (як підготуватись та вижити в умовах дії РХБЯ), психологічна підготовка (допомога у разі змінених психологічних станів), проведення евакуаційних заходів.

Підтримка наших військових

У 2022-2023 рр. за рахунок партнерів, великих компаній, благодійного фонду ім. Михайла Василевського та за власний кошт було придбано військове спорядження та дрони для ЗСУ на загальну суму 2 155 295, 74 грн.

Завдяки партнерам НАЕК Енергоатом, Укргідроенерго, Асоціації платників податків України регулярно передаються до військових частин та підрозділів Збройних сил України необхідні речі для захисту нашого фронту: генератори, дрони, тепловізійні приціли, біноклі тощо.

У 2023 році народна депутатка організувала великий збір та закупила дрони для військовослужбовців 241 ОБрТрО на загальну суму 672 000 грн

З допомогою друзів, небайдужого соціально відповідального бізнесу у 2022 році вдалося закупити пальне на суму 790 тис. грн для забезпечення військових частин, Бородянської, Іванківської лікарень, діяльності комунальних служб Димерської та Іванківської ТГ, організовано роботу волонтерів для доставки вантажів, забезпечення виїзду експертів для огляду та відновлення зруйнованого житла.

Завдяки співпраці з АЗК WOG вдалося забезпечити пальним оборонців Київщини в час тотального дефіциту та часткової окупації.

Завдяки підтримці друзів та інших благодійників протягом усього часу повномасштабної війни організовано активну підтримку українських військових: забезпечення їх старлінками, мобільними станціями, спорядженням (коліматорами, магніферами, прицілами, тепловізорами, артилерійськими бусолями тощо), бронежилетами, тактичним взуттям, зимовим одягом.

10 000 україномовних книг у бібліотеки на деокупованих територіях Київщини

У березні 2023 року народна депутатка України ініціювала проєкт «10 000 україномовних книг для бібліотек на деокупованих територіях Київщини», щоб поповнити книжковий фонд бібліотек, які постраждали під час окупації та задля заміщення російськомовної літератури з книгозбірень області. Протягом року у 25 бібліотек Вишгородського та Бучанського районів доставлено 8 998 україномовних книг.

Безкоштовний паліативний догляд

Протягом трьох років Ольга Василевська-Смаглюк фінансує за власний кошт виїзд лікарів благодійного фонду ім. Михайла Василевського, які надають паліативну допомогу невиліковним хворим у різних населених пунктах Київської області. Протягом 2022-2023 рр. було профінансовано 288 виїздів лікарів до пацієнтів у різні населені пункти Київщини.

Підтримка волонтерів  та ВПО

За підтримки БО «Благодійний фонд імені Михайла Василевського» було закуплено планшети для навчання дітям ВПО з Енергодару.

Під час трагедії, яка сталась внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, народна депутатка забезпечувала мешканців та евакуйованих тварин Херсонщини гуманітарною допомогою. Так, завдяки злагодженій роботі команди через волонтерів було доставлено 10 тонн гуманітарної допомоги.

Нещодавно передано 100 кг парафіну волонтерському об’єднанню «Бучанські павучки», які підтримують наших захисників на фронті. Більше 800 окопних свічок вже доставлено на передову.

Дякуючи налагодженим звʼязкам серед волонтерів Італії до одного з військових реабілітаційних центрів Київщини доставлено медичні засоби для проведення належної реабілітації.

Парламентська діяльність

Ольга Василевська-Смаглюк працює в Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, в якому очолює підкомітет з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Тож більшість її законодавчих ініціатив стосуються детінізації української економіки, її цифровізації та створення сприятливого інвестиційного клімату.

Серед ухвалених у 2022 році законів, за підготовку яких депутатка відповідала в парламенті, слід відзначити Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання простроченої заборгованості у період дії воєнного стану в Україні», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб», «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту фінансової системи України від дій держави, що здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) і вимог Директиви ЄС 2018/84».

Згадані ініціативи дали змогу тимчасово (на період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування) заборонити колекторам стягувати з військових прострочені борги, спростити, здешевити та пришвидшити подання юридичними особами інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності, захистити фінансову систему  України від загроз, що виникають внаслідок агресії рф в Україні, зокрема, шляхом недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф та/або підтримують збройну агресію проти України.

У 2023 році народна депутатка стала ініціатором та співініціатором 31 проєкту законів та постанов, 16 з яких стали чинними актами.

Серед іншого, проєкти стосувалися сприяння ввезенню на територію України безпілотників та деяких інших товарів військового призначення, звільнення від оподаткування товарів для потреб виробництва та/або ремонту в Україні безпілотників, покращення роботи військово-лікарських комісій, забезпечення розміщення Національного військового меморіального кладовища, визнання ПВК «Вагнер» міжнародною злочинною організацією, відновлення подання звітів про майно, доходи, витрати політичних партій.

Ольга Василевська-Смаглюк розробила та відповідала за проходження у парламенті законопроєктів 9269-д (прийнятий Верховною Радою України 17.10.2023, став Законом № 3419-IX), 9422 (прийнятий Верховною Радою України 22.11.2023, став Законом 3498-IX).

  • Закон № 3419-IX привів українське законодавство у відповідність зі стандартами ЄС та Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), який передбачає, що статус політично значущої особи слід встановлювати безстроково. Ухвалення цього Закону було умовою початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу та отримання фінансової допомоги від МВФ.
  • Закон 3498-IX запровадив обмеження денної процентної ставки за споживчим кредитом на рівні максимум 1% у день від загального розміру кредиту (до ухвалення проєкту такого обмеження в законодавстві не було, подекуди ставки були більше 3% в день), заборонив односторонню автоматичну пролонгацію кредитних договорів, заборонив видачу кредитів людям з ігровою залежністю, якщо їхні родичі повідомили, що гравець використовує для ставок кредитні кошти.

Також народна депутатка розробила та подала на розгляд Верховної Ради проєкт 9565 щодо забезпечення ефективного використання коштів у період дії воєнного стану, який забороняє витрачати кошти місцевих і державного бюджетів на перекладання бруківки чи іншого дорожнього покриття (якщо воно не в аварійному стані), зводити розв’язки, стадіони, оновлювати автопарки, польоти чартерними рейсами, прибирання аеропортів, утримання номенклатурних дач, обмін листівками, купівлю овочерізок та інших непотрібних речей в укриття, зйомки серіалів, оплату відряджень і влаштування святкувань протягом дії воєнного стану. І ще цим проєктом пропонувалося встановити максимум для зарплат усім, хто отримує кошти за рахунок публічних фінансів, – не більше, ніж може отримати воїн на передовій. Наразі цей проєкт Парламент не розглянув.

Через неактуальність ініціативи Кабміну, народна депутатка перешкодила ухваленню проєкту 9338, який містив пропозиції забрати у прилеглих до зони відчуження територій у Вишгородському районі 10% від тієї суми, яку вони мають отримувати за будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, і віддати ці кошти ДАЗВ для розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

  • Ольга Василевська-Смаглюк подала та відстояла під час розгляду в Парламенті правки до проєкту закону про бюджет на 2024 рік, якими в бюджет було додатково закладено 150,1  млн грн на забезпечення стовідсоткової сплати Пенсійному фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пенсій чорнобильцям.

Також в межах співпраці з Мінфіном вдалось забезпечити фінансування ДСП ЧАЕС на суму 30 млн грн на 2023 рік, завдяки чому станція завершить фінансово-господарську діяльність цього року з повністю виплаченими заробітними платами та преміями, а також повністю закриє проблемні питання із закупівлею електроенергії.

Народна депутатка брала участь в роботі Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів за шість місяців діяльності. Спільно з колегами по парламенту ініціювала переатестацію працівників Бюро економічної безпеки (проєкт 10088), Державної податкової служби (проєкт 9243).

Активна міжнародна діяльність

У травні під час роботи у складі парламентської делегації у Ізраїлі брала участь у перемовинах щодо посилення санкційної політики уряду Ізраїлю щодо рф та Ірану, повернення українських дітей і цивільних, які утримуються росією, ізраїльських інвестицій у відбудову. У червні на міжнародному політичному форумі у Брюсселі народна депутатка виступала з питань проблеми повернення цивільних, які утримуються в росії. У серпні вела перемовини щодо відкриття на Київщині виробничих потужностей болгарського виробника товарів подвійного призначення. Брала участь у Women Political Leaders саміт 2023 в Європарламенті з жінками-політикинями з усього світу під час якого виступила із закликом до політичних лідерок світу приєднатися до платформи порятунку українських цивільних заручників та викрадених росіянами дітей. Усі відрядження проходили за власний рахунок.

Боротьба з корупцією

Є перші результати зменшення вартості робіт з відновлення постраждалих будинків.

У жовтні за ініціативи народної депутатки в Бородянці відбулось виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану.