Серпень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

1 хвилина на читання
Гриби1

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому їх вважають «важкою» їжею.

Тож нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте їх, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — всі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть їх не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Гриби

Сімейний лікар Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Борисенко Наталія Олександрівна розповіла про те, що симптоми отруєння грибами можуть варіювати залежно від їх виду та кількості з’їдених.

Найчастішими з них є:

  • Гостра біль у животі
  • Нудота та блювання
  • Діарея
  • Загальна слабкість та втома
  • Порушення зорового сприйняття
  • Подразнення шкіри
  • Втрата свідомості
  • У важких випадках можуть виникнути порушення дихання та серцевої діяльності, ниркова недостатність та навіть смерть.

Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння –

  • негайно телефонуйте «103».
  • за можливості промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
  • До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу: це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

«Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у спеціалізованих лікувальних установах, методи лікування при отруєнні грибами залежать від виду гриба, що спричинив отруєння», – зазначила лікар.

Вживати цей продукт не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.