Серпень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
13.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Небезпечне екстремальне захоплення – зачепінг. Як попередити

1 хвилина на читання
зачепінг2

Зачепінг, зацепінг, трейнсерфінг — спосіб переміщення, проїзд на автозчепах вагонів, поручнях та підніжках, на гальмівних майданчиках, та у відкритих кузовах (вантажних вагонів), на міжвагонних буферах та розетках та на дахах поїздів чіпляючись за зовнішню арматуру вагона. (Вікіпедія)

Зачепінг

Найчастіше так переміщуються підлітки, але для них це є розвагою, способом зробити круте селфі, вони хочуть спробувати щось нове й похизуватися серед друзів.

Всі знають, що це небезпечно і людина, яка переміщається таким способом, ризикує отримати серйозну електротравму, несумісну з життям або призвести до тяжких наслідків для здоров’я.

Зачепінг1

І виникає питання – а чому ж саме підлітки схильні до зачепінгу і чи можливо попередити трагедію?Про це розповідає лікар-педіатр Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Таращенко Світлана Вікторівна.

Є кілька небезпечних факторів, які можуть призвести до трагедії, а саме:

  • 🔺особливості розвитку нервової системи дитини, підлітка, незрілість його психічних процесів. Мозок підлітка вже здатний обробляти інформацію, але він ще не може оцінювати та аналізувати всі ризики, як дорослий, тому підліток не здатний оцінити наслідки своїх екстремальних вчинків. Підліток виглядає ззовні дорослим, відчуває свою силу, яку хочеться кудись подіти, а наслідки ще не може передбачити.
  • 🔺незнання. Всі знають, що для того щоб отримати електротравму потрібно взятися за оголений, контактний провід. Але основна причини трагедії – електрична дуга, що утворюється між вагонами та лініями електропередач, тобто при наближенні до електромережі ближче двох метрів вже виникає ризик бути ураженим електричним струмом великої потужності. І саме на цьому  потрібно наголошувати і це пояснювати підліткам!
  • 🔺оточення. В підлітковому віці особистість ще не сформована, тому діти легко піддаються впливу однолітків, бажають бути лідерами, найкращими, найсміливішими і одночасно вважають себе безсмертними. Їм дуже важливо виділятися серед однолітків, зробивши круте селфі.
  • 🔺завдання батьків, дати дитині можливість реалізувати свої сили, своє пізнання максимально безпечно і корисно для здоров’я. Незважаючи ні на що, саме батьки, відповідальні за своїх дітей, за їх вчинки і максимально повинні цікавитися їх інтересами, заохочувати їх до живого спілкування, проводити разом з ними час і дати їм можливість займатися спортом або тим, що вони люблять І це здорова альтернатива гаджетам, віртуальному життю.

Щоб попередити трагедію

Отже, щоб попередити трагедії на залізниці, важливо пояснювати вдома, в школі, в засобах масової інформації в чому саме небезпека, створювати підліткам комфортне середовище для їх контакту з родиною, з однолітками, з вчителями і максимально намагатися створювати умови для реалізації сил підлітка у спортивних секціях, змаганнях і отримання емоцій безпечним і корисним для здоров’я способом!

Будьте обачливі – не ризикуйте своїм життям!!!