Листопад 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бойові навчання на полігоні добробатів Бучі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Бійці Добровольчого формування Бучанської територіальної громади постійно вдосконалюють свої навички, аби ефективно обороняти нашу територію. Днями журналісти БН побували на полігоні, де саме навчалися наші хлопці.

За словами заступника керівника ДФТГ Андрія Верлатого, бійці підрозділу постійно вдосконалюють навички. Добровольці впевнені, якщо ворог знову спробує захопити Київщину, вони його зустрінуть у всеозброєнні. А для цього вчаться саперній справі, вогневій підготовці, аеророзвідці…

Як розповів полковник Андрій Верлатий, цього дня добровольці тренувалися за кількома військовими напрямками. Ми спочатку побачили, як опановують саперну справу та знешкодження вибухо-небезпечних предметів.

Після закладення вибухівки у залишки підірваної рашистської техніки журналісти під пильним наглядом бійців сховалися у безпечному місці за кілька десятків метрів від епіцентру вибуху. Гучний звук нагадав березень, коли російські військові заходили у Бучу. Та зараз поруч були рідні захисники, тож хвилювань не було.

Так вони вчилися не просто підривати, а розуміти важливі ньюанси цієї справи. Якщо буде необхідність, зможуть «висадити у повітря» частку дороги, мости чи будь що. Тикам чином розірвати сполучення і порушити логістику.

«У нас є сапери, які пройшли свій бойовий шлях і мають великий військовий досвід. Тепер вони навчають молоде покоління які типи вибухонебезпечних предметів, боєприпасів, як правильно виявляти вибухівку, як вірно її фіксувати та убезпечувати територію на випадок проникнення туди цивільних», – розповів Андрій Верлатий.

Він зауважив, що після орківської навали наших територіях залишилася значна кількість неспрацьованих боєприпасів. Нажаль, попри всі попередження військових і правоохоронців, деякі люди все-таки прямують до лісу у пошуках грибів, ягід тощо. І… підриваються на російській вибухівці.

Очі ЗСУ

Щоб бути «зрячими», бійці вчилися управлінню безпілотними апаратами. Під керівництвом досвідченого інструктора молодий боєць підняв у повітря «Мавік Pro2», подарований формуванню компанією Джем.

Заступник керівника підрозділу розповів, що ця «пташка» вже має бойове хрещення, адже їх добровольці були залучені до здійснювання бойових завдань на Херсонщині, Одещині, Сходу України.

Звичайно, хлопці працюють з різними типами «пташок».

«БПЛА на сьогодні, мабуть, 90% успіху наших бійців в їх нелегких завданнях. А також збереження їх життя. Адже коли є досвідчений пілот безпілотника у підрозділі, хлопці знають що попереду, яка техніка, які сили і засоби рашистів», – розповів Верлатий.

Зараз Бучанське ДФТГ має шість досвідчених фахівців з керування «пташками». Двох навіть запросили ЗСУ для навчання пілотів.

Також бучанських офіцерів запрошують у Київський центр ТРО для викладання інженерної та підривної справи, і підготовки до диверсійної роботи солдатів, які завтра знищуватимуть ворога на всіх фронтах України.

Вогнева підготовка

Вправи, як стріляти з різних положень, як поцілити у ворога, захистити себе і прикрити побратима теж відпрацьовували добровольці.

Як наголосив заступник командира ДФТГ, їх бійці вогневу підготовку знають, вміють задіяти на практиці і готові до цього.

До речі,  добровольці разом із правоохоронцями патрулюють вулиці населених пунктів громади. Аби у громаді було спокійно і безпечно.

Тож не дивно, що Буча зараз одне з найспокійніших місць на Київщині.