Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
11.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Перші леді Литви і Латвії вшанували загиблих під час окупації у Бучі (ФОТО)

1 хвилина на читання

Сьогодні Перша леді Латвії Андра Апіне-Левіте і Перша леді Литви Діана Наусєдєнє відвідали Храм Святого Апостола Андрія Первозванного у Бучі.

Разом із міським головою Анатолієм Федоруком леді поклали квіти до пам’ятного знаку біля місця масового захоронення загиблих під час окупації громадян і помолилися за їх душі.

Міський голова Анатолій Федорук розповів, що саме на цій території були вимушені ховати наших громадян, коли місто було захоплене російськими солдатами. Він разом із настоятелем Храму отцем Андрієм розповіли жахливу історію жителів міста, яке пережило російське вторгнення. «Бучанська різанина» сколихнула весь світ, та у місці, де все це сталося, розповіді про звірства, які чинили російські військові – вбивства, катування та весь той жах, що пережили люди, найбільше вражає.

Пані Андра і пані Діана поспілкувалися із бучанкою та її двома дітками, які були в окупації і стали свідками дій російських військових у Бучі. На прощання перші леді дружніх країн презентували родині подарунки.

Андра Левіте і Діана Наусєдєнє побажали всім українцям і бучанцям зокрема сили на перемогу, а також зберегти людяність, попри злочини рашистів та всі жахи, що довелося пережити.

«Українська душа – це те, що вирізняє вас від росіян. Ви нас надихаєте», – сказала Діана Наусєдєнє.

Перші леді також цікавилися, чи було міжнародне розслідування. Анатолій Петрович повідомив, що українцям дуже допомогли криміналісти з різних країн, які взяли участь в проведенні експертиз, тож їх вдалося зробити у стислі терміни. Завдяки цьому не лише родичі змогли дізнатися про долю своїх загиблих близьких і поховати їх на кладовищі. Ці експертизи також входять у доказову базу розслідування військових злочинів рашистів. І це дасть змогу притягнути винних до військового трибуналу.

Згодом Перші леді Литви і Латвії у супроводі Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко відвідали лікарню, що у Бучі. Керівник медзакладу Антон Довгопол розповів про поранених на початку війни, візити і погрози російських окупантів, а також як лікарі з пацієнтами змогли евакуюватися.