Січень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські лікарі про анемію

1 хвилина на читання

Медики Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги пояснюють, що анемія – це коли ваша кров не переносить достатню кількість кисню до вашого тіла:

Найпоширеніший тип анемії виникає, коли вашому організму не вистачає заліза. Цей стан називається залізодефіцитною анемією. Ваше тіло потребує заліза, щоб виробляти гемоглобін. Гемоглобін – це багатий залізом білок, що надає крові червоний колір. Він переносить кисень з легень в інші частини тіла. Коли кількість еритроцитів або рівень гемоглобіну дуже низький, ваше тіло не отримує весь кисень, в якому він потребує, і це може викликати сильну втому, – розповідають лікарі.

Також можуть бути інші симптоми:

  • задишка,
  • запаморочення,
  • головний біль,
  • блідість шкіри або холодні руки і ноги.

Тому важливо регулярно отримувати залізо, а також вітамін B12, фолієву кислоту і білок. Отримати ці поживні речовини можна, дотримуючись збалансованої дієти.

Частою причиною залізодефіцитної анемії є втрата крові, яка може виникнути в результаті травми, пологів або хірургічного втручання. Жінки дітородного віку схильні до ризику залізодефіцитної анемії через втрату крові під час менструації. Жінкам також необхідна додаткова кількість заліза під час вагітності.

Багато людей, які живуть з анемією, можуть не усвідомлювати, що у них вона є. Симптоми можуть бути легкими або бути відсутнім зовсім. Водночас лікар може визначити, чи є у вас анемія, за допомогою простого аналізу крові. І призначити лікування в залежності від типу вашої анемії.