6 січня – Навечір’я Різдва Христового
1 хв читання
За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір’ям Різдва Христового.
Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн – і східного, і західного обрядів – та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.
Народні прикмети
- На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох.
- Місячна ніч — врожай на баштани.
- Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.
- Сніг іде — врожай на яблука.
- Іній або сніг — на мокре літо і дорід зернових.
- Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
- З кубельця витягували сінину; якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка — на недорід.
- Повечерявши, зв’язували ложки житнім перевеслом, щоб «не губилися в череді корови».

Традиційні страви на Святвечір
В останній день посту стіл накривають щедрий, проте пісний. Обов’язковою має бути кількість страв – 12, вони символізують апостолів.
Головні страви – кутя та узвар. Кутя має особливе значення на святковому столі, а кожен її інгредієнт є певним символом.
Зерно символізує плідне і вічне життя, воскресіння і кругообіг днів, тобто зерно в різдвяній куті символізує безсмертя або переродження душі.
Макове молоко з медом — це символ достатку і плодючості землі.
Мед окремо символізує солодкість і земні втіхи.
Мак і горіхи означають багатство і родючість.
Якщо різдвяна кутя ситна, багата і смачна, значить — майбутній рік таланитиме, він дасть багатий урожай і домівка буде сповнена достатку.
Інші страви на столі мають бути пісними: переважно готують пісні голубці, рибу, вареники, пиріжки, пампушки, деруни, борщ.