Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Головне про вибори

1 хвилина на читання

25 жовтня 2020 року чергові вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів та перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Участь громадян України у виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

Голосування проводиться з 8:00 до 20:00 без перерви. Тобто, щоб проголосувати, Ви повинні у межах цього часу з’явитися до виборчої дільниці (за місцем свого проживання).

Хто може голосувати

Відповідно до статті 70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.

Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він внесений до списку виборців. Громадяни України, які проживають або перебувають у період проведення виборів за межами України, голосують на відповідній закордонній виборчій дільниці, де їх внесено до переліку виборців.

Як перевірити наявність себе у списках виборців

Виборець може особисто звернутися з письмовим запитом до органу ведення Реєстру (відповідний структурний підрозділ апарату районної, районної у місті державної адміністрації) за своєю виборчою адресою щодо змісту його персональних даних у Реєстрі, пред’явивши паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.

Також наявна можливість зробити це в режимі онлайн, необхідно лише зареєструватися у сервісі “Особистий кабінет виборця”, зробити в ньому запит до Державного реєстру виборців та орієнтовно протягом однієї доби Ви отримаєте дані щодо свого внесення до Державного реєстру виборців на свою електронну адресу.

Які документи потрібно мати

Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів 25 жовтня 2020 року, члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, який підтверджує особу та громадянство України:

–паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки);

тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

–військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Як правильно проголосувати в бюлетені

Виборчі бюлетені заповнюються виборцями особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Заповнений виборчий бюлетень виборець особисто опускає до виборчої скриньки, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.

Що робити, якщо виборець зіпсував бюлетень

У разі якщо виборець припустився помилки при заповненні бюлетеня, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати інший виборчий бюлетень.

Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз. Повторна видача виборчого бюлетеня замість неправильно заповненого не допускається.