Жовтень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
08.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як зберегти врожай яблук взимку

1 хвилина на читання

Кажуть, що при правильному зберіганні яблуко може пролежати кілька років, не втративши свої сортові якості і властивості.

Для когось ми, можливо, відкриємо таємницю, якщо скажемо, що всі сорти яблук діляться на категорії по лежкості. Так от, вибираючи саджанець, треба дізнатися, до якої категорії лежкості належить той чи інший екземпляр (звичайно, якщо вам потрібно, щоб плід пролежав максимально довго). Зазвичай найвища лежкість спостерігається у пізніх, так званих сортів зимового строку дозрівання, у яких урожай починають збирати мало не найостаннішим .

Збір урожаю

Але не тільки від правильного вибору сорту залежить тривалість зберігання яблук, але і від того, як ви збираєте врожай, як ставитеся до самого плоду, це дуже важливо. Якщо у вас Плодознімач, то він повинен бути чистим, мати рівні, гладкі краю, і ви повинні вміти ним користуватися. До всього іншого, повинна бути чистою і тара для зберігання (дерев’яні ящики, кошики та інше). До речі, ви знаєте, що збирати яблука можна тільки в пластикові відра, бажано з м’якого пластику, місткістю не більше десяти кілограмів і використовувати для збору гумові рукавички. До всього іншого важливо знати, чи готові яблука до збору. А ось якщо переспілі, то зберігатися вони, на жаль, не будуть.

Як збирати яблука

Збирати плоди потрібно дуже акуратно, щоб не завдавати їм ніяких травм. Зазвичай плід береться однією рукою в гумовій рукавичці і злегка повертається проти годинникової стрілки до того моменту, коли відірветься від гілки разом з плодоніжкою, далі плід потрібно не кинути, а покласти в відерце.

Плодоніжка яблука — це запорука успіху насамперед: якщо вона з якихось причин відірвалася, значить, швидше за все, плід довго вже не пролежить. Ні в якому разі не стирайте з плоду «матову плівку», восковий наліт, яким він покритий, це і додатковий захист, і продовження терміну зберігання плода одночасно.

Підготовка яблук до зберігання

Відібрані для зберігання плоди бувають досить неоднорідні. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками.

Перебираючи плоди, видаляють пошкоджені шкідниками і хворобами, а також травмовані, інакше вони зіпсують весь урожай. Зберіганню підлягають тільки здорові плоди.

Калібрування плодів проводять вручну і ділять їх на три групи: великі, середні і дрібні. Особливо великі плоди одного й того ж сорту зберігаються гірше, ніж середні і дрібні. Чим крупнішим буде плід, тим він раніше дозріває, активніше дихає, виділяє більше речовин, які впливають на плоди, що будуть лежати поряд, прискорюючи їх дозрівання. Відкалібровані плоди пакують та зберігають окремо. Великі знімають з зберігання раніше.

Як саме зберігати плоди

Перед тим, як зберігати яблука взимку, потрібно подбати про оптимальну температуру в підвалі або лоджії (утеплити, закрити щілини та інше). Ідеальною вважається температура від 0 до 4 градусів, допустимою — від -1 до +5 градусів. Що стосується вологості повітря, то найбільш сприятливі коливання в межах 85-90%. Вкрай важлива циркуляція повітря в приміщенні, де будуть зберігатися яблука, приміщення без вентиляції потрібно час від часу провітрювати.

Чи потрібно чимось перекладати чи пересипати яблука при зберіганні?

Це потрібно для того, щоб створити певний буфер між плодами, що перешкоджає попаданню гнилі та етилену. Як матеріал беруть щось просте, доступне і натуральне: папір, тирса.

Зберігання яблук в домашніх умовах — процес, що вимагає дотримання певних умов. І не в кожній квартирі або на дачі, на відміну від спеціалізованих сховищ, реально дотриматися цих умов (вологість, температура). Тим не менш, не варто сильно переживати з цього приводу: звичайний підвал або лоджія, є непоганим місцем для зберігання яблук взимку.