Вживання достатньої кількості води, особливо у спеку допомагає уникнути зневоднення -ЦГЗ
1 min readПерша його ознака – спрага, що з’являється у разі втрати води в організмі. При нормальних життєвих умовах зневоднення легше уникнути, аніж відновлювати організм після дегідратації.
Причини зневоднення
- підвищене потовиділення при високій температурі тіла або навколишнього середовища, надмірних фізичних навантаженнях;
- обмеженням споживання рідини; деякими захворюваннями, що супроводжуються збільшенням кількості сечі (діабет);
- харчові отруєння, які супроводжуються діареєю, блювотою;
- вживанням в їжу продуктів, які посилено виводять воду (чай, кава, алкоголь);
- прийомом деяких ліків;
- тепловий або сонячний удар;
- опіки.
Профілактика зневоднення
Краще провести профілактику вказаного захворювання, ніж його потім лікувати. Вживання достатньої кількості води допомагає уникнути зневоднення – ця проста істина відома усім. Яка кількість води вважається достатньою, коли і як її пити – щодо існують такі рекомендації дієтологів.
Потрібно запам’ятати так правила:
?пити чисту та свіжу рідину необхідно протягом усього часу, коли людина не спить, не опираючись на рівень активності та самопочуття;
?щоденно необхідно пити 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями. Це правило особливо важливе для людей похилого віку, оскільки з віком відчуття спраги притупляється. Кава, чай, бульйон тощо в цей літраж не входять. Норма споживання води залежить від ваги: чим більша маса тіла, тим більшої кількості рідини потребує організм;
?у жаркий день маленька дитина повинна випивати не менше чашки води (150 мл) кожні 30 хвилин;
в будь-яких гострих станах, особливо з підвищеним рівнем температури тіла, рідину потрібно вживати значно більше – в 1,5, а то й 2 рази;
?під час інтенсивних фізичних навантаженнях дорослий повинен випивати не менше літри води в годину;
?не слід пити воду під час прийому їжі або відразу після. Це може перешкодити травленню. Краще випити трохи теплої води за 20 – 30 хвилин, щоб стимулювати виділення травних соків. Під час вживання їжі допускається незначна кількості напоїв (води, соків).
Матеріал Центру громадського здоров’я України.