Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Перші весняні вітаміни на прилавках магазинів громади

1 хвилина на читання

Appetizer spring organic salad with radish, green salad, cucumber, onion and wild leek on white background

На початку весни у магазинах почали масово торгувати українською зеленню та тепличними овочами.

Журналісти «БН» вирішили дізнатися, що ж корисного можна придбати та як не віддати за це всі свої кошти.

– Вся зелень зараз ходова. У ній найбільше вітамінів, яких так не вистачає навесні. Зелень чудово зберігається в холодильнику більше тижня. Тому покупці переважно беруть мікс салатів на кілограми – листя салатів різного виду, руколу, щавель на борщ. І, як і завжди, петрушку, кріп та зелену цибулю, – розповідає продавчиня магазину овочей.

Вона роз’яснила, що зелень привезена з південних регіонів України, виростили її в теплиці.

Тетяна, мешканка Бучі не купує зараз овочі, натомість рекомендує спробувати вживати черемшу.

– Коштує вона справді небагато, сьогодні я придбала один пучок за 10 гривень. А користі в ній набагато більше, ніж в тепличному помідорі чи огірку, – зазначила жінка.

ЧЕРЕМША

Дивовижна рослина, за зовнішнім виглядом вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно належить до роду цибулевих. Корисні властивості черемші настільки величезні й значні, що її включають в раціон і дорослим, і дітям.

Склад черемші

У ній міститься велика кількість вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин:

– Вітаміни: А, РР, В1 – В3, В6, В9 (фолієва кислота), С (аскорбінова кислота);

– Ефірні масла;

– Мінерали: кальцій, калій, сірка, фтор;

– Мікроелементи: бор, йод, марганець, залізо, мідь, селен, фтор, цинк;

– Життєво важливі амінокислоти і жири.

Завдяки високому вмісту вітамінів і багатому мінеральному складу черемшу використовують як профілактичний і лікарський засіб. Багато народів застосовували цю рослину для захисту від таких небезпечних захворювань як чума і холера.

Вживання черемші позбавляє безсоння, пригнічених станів, запаморочень, полегшує задишку, що виникла при надлишку мокроти в бронхах і легенях. Ця рослина допомагає впоратися навіть із застарілим кашлем, що важко піддається лікуванню медикаментозними препаратами.

Протипоказання вживання черемші

Категорично протипоказана її людям, що страждають такими захворюваннями: виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, гастрити в стадії загострення, панкреатити, гепатити, холецистит, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

РЕДИС – ще один продукт, який нещодавно з’явився у продажу.

Ціна на нього поки зависока – 65 гривень за кілограм, але люди купують, тому що хочуть вітамінів, розповідає далі продавчиня Тамара Іванівна.

Зазвичай редиска з’являється на дуже стрімко і у великій кількості, тому важко проконтролювати її походження та якість. Вона часто всмоктує нітрати та нітрити, які потрапляють у коренеплід з мінеральних добрив у ґрунті. Тому, в ідеалі, треба загорнути редис в плівку і залишити в холодильнику на кілька днів – це зменшує кількість нітратів та нітритів.

Склад редису

Що стосується цінних поживних речовин, то в ньому міститься майже вся група вітамінів В, вітаміни С і РР, а також калій і кальцій, фосфор, залізо і магній, багато фітонцидів, природної клітковини і ефірних масел. Характерну гостринку надає плодам гірчичне масло, яке має властивість збуджувати апетит.

Всього 250 г коренеплодів забезпечують людину денною нормою вітаміну С. Редис допомагає справлятися з низкою захворювань. А саме:

–нормалізує перистальтику кишківника;

–активізує обмін речовин, уповільнює пухлинні процеси і пригнічує їх розвиток;

–зменшує кількість шкідливого холестерину та цукру;

–підвищує еластичність судин, а значить, покращує роботу серцево-судинної системи;

–вирівнює колір обличчя і знімає набряки;

–має жовчогінну дію;

–його добре вживати при цукровому діабеті, подагрі та ожирінні.

Слід зазначити, що порізаний на часточки коренеплід втрачає частину вітамінів через окислення з повітрям і з металом ножа та миски.

Протипоказання щодо вживання редису

Безконтрольне і постійне вживання цього овочу може нашкодити навіть здоровим, але особливо обережними треба бути людям із:

–захворюваннями травного тракту, тим більше в період загострення;

–виразками, оскільки навіть невелика кількість коренеплодів може спричинити їх загострення;

–порушеннями  роботи жовчного міхура, печінки і 12-палої кишки.

МОЛОДА КАПУСТА

Ціна на цей овоч поки що теж кусається – до 50 грн за кг. Однак вистачає і таких, кого це не бентежить. Та продавці кажуть: торік попит на свіжу городину був кращим. Вже за місяць асортимент продукції буде значно більшим, і ще до Великодня нам обіцяють запропонувати молоду картоплю.