Перші весняні вітаміни на прилавках магазинів громади
1 хв читанняНа початку весни у магазинах почали масово торгувати українською зеленню та тепличними овочами.
Журналісти «БН» вирішили дізнатися, що ж корисного можна придбати та як не віддати за це всі свої кошти.
– Вся зелень зараз ходова. У ній найбільше вітамінів, яких так не вистачає навесні. Зелень чудово зберігається в холодильнику більше тижня. Тому покупці переважно беруть мікс салатів на кілограми – листя салатів різного виду, руколу, щавель на борщ. І, як і завжди, петрушку, кріп та зелену цибулю, – розповідає продавчиня магазину овочей.
Вона роз’яснила, що зелень привезена з південних регіонів України, виростили її в теплиці.
Тетяна, мешканка Бучі не купує зараз овочі, натомість рекомендує спробувати вживати черемшу.
– Коштує вона справді небагато, сьогодні я придбала один пучок за 10 гривень. А користі в ній набагато більше, ніж в тепличному помідорі чи огірку, – зазначила жінка.
ЧЕРЕМША
Дивовижна рослина, за зовнішнім виглядом вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно належить до роду цибулевих. Корисні властивості черемші настільки величезні й значні, що її включають в раціон і дорослим, і дітям.
Склад черемші
У ній міститься велика кількість вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин:
– Вітаміни: А, РР, В1 – В3, В6, В9 (фолієва кислота), С (аскорбінова кислота);
– Ефірні масла;
– Мінерали: кальцій, калій, сірка, фтор;
– Мікроелементи: бор, йод, марганець, залізо, мідь, селен, фтор, цинк;
– Життєво важливі амінокислоти і жири.
Завдяки високому вмісту вітамінів і багатому мінеральному складу черемшу використовують як профілактичний і лікарський засіб. Багато народів застосовували цю рослину для захисту від таких небезпечних захворювань як чума і холера.
Вживання черемші позбавляє безсоння, пригнічених станів, запаморочень, полегшує задишку, що виникла при надлишку мокроти в бронхах і легенях. Ця рослина допомагає впоратися навіть із застарілим кашлем, що важко піддається лікуванню медикаментозними препаратами.
Протипоказання вживання черемші
Категорично протипоказана її людям, що страждають такими захворюваннями: виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, гастрити в стадії загострення, панкреатити, гепатити, холецистит, запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.
РЕДИС – ще один продукт, який нещодавно з’явився у продажу.
Ціна на нього поки зависока – 65 гривень за кілограм, але люди купують, тому що хочуть вітамінів, розповідає далі продавчиня Тамара Іванівна.
Зазвичай редиска з’являється на дуже стрімко і у великій кількості, тому важко проконтролювати її походження та якість. Вона часто всмоктує нітрати та нітрити, які потрапляють у коренеплід з мінеральних добрив у ґрунті. Тому, в ідеалі, треба загорнути редис в плівку і залишити в холодильнику на кілька днів – це зменшує кількість нітратів та нітритів.
Склад редису
Що стосується цінних поживних речовин, то в ньому міститься майже вся група вітамінів В, вітаміни С і РР, а також калій і кальцій, фосфор, залізо і магній, багато фітонцидів, природної клітковини і ефірних масел. Характерну гостринку надає плодам гірчичне масло, яке має властивість збуджувати апетит.
Всього 250 г коренеплодів забезпечують людину денною нормою вітаміну С. Редис допомагає справлятися з низкою захворювань. А саме:
–нормалізує перистальтику кишківника;
–активізує обмін речовин, уповільнює пухлинні процеси і пригнічує їх розвиток;
–зменшує кількість шкідливого холестерину та цукру;
–підвищує еластичність судин, а значить, покращує роботу серцево-судинної системи;
–вирівнює колір обличчя і знімає набряки;
–має жовчогінну дію;
–його добре вживати при цукровому діабеті, подагрі та ожирінні.
Слід зазначити, що порізаний на часточки коренеплід втрачає частину вітамінів через окислення з повітрям і з металом ножа та миски.
Протипоказання щодо вживання редису
Безконтрольне і постійне вживання цього овочу може нашкодити навіть здоровим, але особливо обережними треба бути людям із:
–захворюваннями травного тракту, тим більше в період загострення;
–виразками, оскільки навіть невелика кількість коренеплодів може спричинити їх загострення;
–порушеннями роботи жовчного міхура, печінки і 12-палої кишки.
МОЛОДА КАПУСТА
Ціна на цей овоч поки що теж кусається – до 50 грн за кг. Однак вистачає і таких, кого це не бентежить. Та продавці кажуть: торік попит на свіжу городину був кращим. Вже за місяць асортимент продукції буде значно більшим, і ще до Великодня нам обіцяють запропонувати молоду картоплю.