Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

ТОП-10 найнебезпечніших міфів про паски безпеки

1 хвилина на читання

Паски безпеки ще для багатьох залишаються справою невирішеною, так як серед автомобілістів все ще даються взнаки міфи про них. Багато дорослих людей при користуванні транспортним засобом навіть у третьому тисячолітті соромляться застосовувати ремені безпеки.

Прочитайте цю статтю та обговоріть чи подискутуйте з дитиною. Це краще навчання, ніж будь який інший метод.

Міф №1. Пасок безпеки в разі аварії заважає швидко вибратися з автомобіля, наприклад, палаючого або потопаючого

Навряд чи варто всерйоз розглядати такий вид ДТП, як максимально можливий. Але в ременях старої конструкції дійсно можна було заплутатися, сучасні ж інерційні паски забираються одним клацанням.

Зауважте на то, що виробники автомобілів не встановлювали б паски безпеки зважаючи на їх неефективність та з огляду на їх ціну. Пасок безпеки – це дуже не простий механізм і не дешевий, а у разі спрацювання під час аварії стає одноразовим. А звідси замислитесь чи ставили би виробники одноразову дорогу річ, якщо вона марна у використанні? Огляньте свій автомобіль. Ви здивуєтесь, але у ньому, напевно, є навіть гайки чи болти з пластику. І все це заради здешевлення, а ціна на пасок безпеки стартує від 100-150 доларів за штуку.

Міф №2. На невеликій швидкості можна не пристібатися

Так, при зіткненні на швидкості 30 км/год ви не загинете, але отримаєте серйозні травми. А якщо і зустрічний автомобіль їхав на тій же швидкості? При лобовому зіткненні на 50 км/год вага людини зростає до трьох тонн (!). Так що, наприклад, не пристебнутий паском безпеки водій не зможе втриматись. Розіб’є головою лобове скло і в дев’яти випадках з десяти загине. Тобто шанс на порятунок становить лише 10 відсотків. Лише!

Міф №3. Пристебнутий дорослий може тримати дитину на руках

Навіть при зіткненні на швидкості 30 км/год малюк вагою в 7 кілограмів гарантовано вислизне з рук дорослого, тому що на дитину буде діяти сила в 135 кг. Утримати таку масу неможливо. Не живіть у власній ілюзії!

Міф №4. При їзді на невеликі відстані ремені не потрібні

Та ж статистика свідчить, що в 75% випадків смерть водія на дорозі настає в межах 40 кілометрів від його будинку. Навіть поїздка на сусідню вулицю пов’язана з ризиком ДТП. Траплялися випадки, коли люди потрапляли в аварію, проїхавши всього 10 метрів.

Деякі водії чи власники авто дозволяють собі використання такого пристрою, як “заглушка”.

Шановні, скажіть кого ви намагаєтеся обдурити?

Електроніку авто? Да їй взагалі байдуже до вашого здоров’я! Ви дурите в першу чергу себе, а, крім того, таким чином привчаєте своїх дітей.

Міф №5. Пасажирам на задньому сидінні автомобіля можна не пристібатися

Це небезпечно не тільки для необачного пасажира. Пристебнутого водія може вбити навіть непристебнута дитина, яка під час зіткнення вилетіла із заднього сидіння.

Для запобігання “польотів” слід обов’язково убезпечити дитину спеціальним кріслом.

Дитяче авто-крісло зі спеціальними пасками безпеки.
Дитяче авто-крісло з використанням штатних пасків бізпеки

Міф №6. Найбезпечніше місце в машині – за водієм

Хтось вважає, що сидячи за керманичем, можна і не пристібатися. Статистика аварій, дійсно, підтверджує – найкращим є середнє місце ззаду: воно на 16% безпечніше будь-яких інших місць в автомобілі. З однією приміткою: якщо пасажир пристебнутий. Інакше шанси вилетіти через лобове скло при фронтальному ударі у нього максимальні.

Міф №7. При аварії краще бути викинутим з автомобіля

У водія і пасажира, що вилетів з автомобіля, є шанс на збереження життя – один зі 100. Ваша найбільша небезпека в аварії – це удар об елементи салону. Якщо пасажири будуть непристебнутими, то вони ризикують втратити свідомість або отримати травму, не сумісну з життям. І тоді вже не має значення, з якого боку салону вони опинилися.

Міф №8. Якщо в машині є подушки безпеки, то пристібатися не потрібно

У разі аварії подушка безпеки починає розгортання, щоб “прийняти” на себе людину. Але проблема в тому, що людина рухається назустріч подушці, до того ж вона робить це ще швидше – зі швидкістю 300 км/год. Пасок безпеки не дає водієві чи пасажиру “зустрітися” з подушкою занадто швидко. До того ж, подушка розробляється саме для роботи у парі з ременем, тому і вважається “допоміжним” засобом. Вона повинна прийняти тіло і голову, коли повністю розкрилася і вже почала здуватися. Людина своїм тілом видавлює з неї повітря через тильні отвори надутого мішка, і таким чином не відбувається удару об нього.

Слід зауважити ще один дуже важливий момент. Багато моделей сучасних автомобілів обладнано комп’ютером та іншими технічними засобами контролю безпеки. Більшість власників не цікавляться і навіть не знають деякі нюанси, а саме: у деяких (а їх не мало) виробників/моделей авто логіка спрацювання подушки безпеки орієнтована на пасок безпеки. Якщо замок паска безпеки не закритий, то вважається, що людини на сидінні немає, тож подушка не отримає команду і не спрацює.

Прочитайте документацію на власний автомобіль! Там багато цікавого!

Міф №9. Пасок безпеки може в разі аварії травмувати людину

Пасок безпеки дійсно може стати причиною травми, але тільки одного типу. Йдеться про пошкодження шийної частини хребта, адже в ході різкого гальмування тіло за інерцією продовжує рухатися вперед. Ще він може викликати опік або, наприклад, зламати ключицю, якщо пасок неправильно відрегульований. Це нерідко трапляється, коли дітей пристібають розрахованим на дорослого ременем безпеки. Однак, у порівнянні з тими травмами, від яких він вбереже, ці наслідки використання ременів безпеки не заслуговують навіть згадки.

Для дітей слід застосовувати спеціальні крісла, а для тих, хто має певний дискомфорт, слід використовувати спеціальні адаптери.

Також можна додати певного комфорту дитині за допомогою подушки.

Міф №10. Ремені безпеки незручні

Це те саме, що стверджувати, ніби їсти руками зручніше, тому що потім не потрібно мити ложку. Насправді звичку пристібатися в автомобілі треба виховувати ще з дитинства. У такому випадку у не пристебнутої людини з’являється почуття психологічного дискомфорту від відсутності ременя.

Щодо зручності, ми також нагадаємо вам, що і тварини у автомобілі потребують особливої уваги та захисту. Не нехтуйте простим правилом, що тварина теж обов’язково повинна бути у безпеці від дороги, а ви від тварини.

Трохи естетики та комфорту

Для дорослих дядь та тьоть, світ вже давно вигадав спеціальні накладки на пасок безпеки, якій знімає ефект “натирання шкіри” і додає красоти та естетики. Зараз на ринку їх безліч, а ціна стартує від 150 грн за комплект.

На завершення хочемо звернутись до вас:

Шановні! Бережіть себе, своє життя, своїх дітей та взагалі всіх оточуючих. Обов’язково користуйтесь пасками безпеки. Привчайте дітей. Пам’ятайте, це Ваше життя і здоров’я, а саме головне – воно у Вас єдине, іншого у магазині не купишь.

Якщо ця стаття Вам сподобалась – напишіть нам про це або прокоментуйте її. Ми можемо підготувати матеріал про оману швидкості тощо.

Сміливіше тицькайте на кнопку “подобається” та діліться у соціальних мережах 🙂