Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
18.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Саша Паскаль і Міраі Шіраіші – дитячий погляд на не дитячу війну

1 хвилина на читання

Маленька Саша Паскаль вийшла на танцпол благодійного Віденського балу в Києві. У травні 2022 року Саша втратила ногу через обстріл рф Одещини. Дівчинка пройшла реабілітацію і повернулася до свого захоплення – гімнастики та танців.

Влітку минулого року Бучанський ліцей №5 відвідали 10-річна Міраі Шіраіші із Японії та 7-річна Саша Паскаль з Одещини, які спілкувалися із бучанцями про жахи війни.

В суботу 8-го червня Бучанський ліцей №5 відвідали несподівані гості – дві маленькі подружки, одна з України, інша з Японії. Міраі Шіраіші та Саша Паскаль познайомилися через соціальні мережі. Візит дитячої делегації організував український благодійний фонд «Постраждалі діти війни» та японська корпорація «Mirai Jigyodan».

Вперше в Україні в обстановці воєнного стану відбувається візит дитини, яка донесе світу правду про події війни, що торкнулися українських дітей. Це стане потужним інформаційним супротивом російській пропаганді на міжнародному рівні. Мета проєкту – історії дітей, яких спіткали жахи окупації, вони були змушені покинути свої домівки, стали сиротами, зазнали фізичних і психологічних травм. Діти діляться своїм травматичним досвідом та нинішнім життям в умовах війни.

Для довідки:

За даними офісу Генерального прокурора, Національної поліції та Національного інформаційного бюро за період збройної агресії РФ проти України внаслідок бойових дій ворога та окупації загинуло 494 дитини (9 з них у Бучі), поранено 1051, постраждало від сексуального насильства 13, зникло 744, знайдено 14646. Також забрано від родин і вивезено в Росію 19474  українські дитини, повернуто в родини – 383.

У Бучанському ліцеї №5 відбулася пресконференція за участі вчителів, учнів, представників громадськості, українських і японських медійників.

Гості спілкувалися з однокласниками загиблої під час евакуації Ані Міщенко (14 років), роздивлялися малюнки талановитої учениці, вшанували її пам’ять. Учні 10-А класу поділилися своїми спогадами про Аню, розповіли про свій досвід перебування в окупації та жахи евакуації з Бучі. Вони також відповіли на численні запитання гостей, написали свої побажання на прапорі Японії, подарували Міраі Шіраіші фотокопії картин Ані Міщенко.

Десятирічна дівчинка-волонтерка Міраі Шіраіші з японського міста Осака приїхала в Україну на запрошення семирічної дитини-героїні Саші Паскаль з українського міста Чорноморськ. Крім Бучі вони разом з представниками благодійних організацій відвідали також ліцеї нашого краю в Гостомелі та Ірпені. Подальший маршрут дівчаток охоплює Ужгород, Київ, Миколаїв, Дніпро, Кривий Ріг, Херсон і Харків, де вони познайомляться та поспілкуються з такими як вони дітьми. Упродовж поїздки щодня будуть виходити відеоблоги та відбуватимуться зйомки фільму про перебування Міраі в Україні.

Історія Саші Паскаль, 7 років

Саша народилася в місті Чорноморськ Одеської області. З трьох років дівчинка почала займатися художньою гімнастикою. 16 травня 2022 року п’ятирічна Саша разом з батьками приїхала до рідних провести вихідні на базі відпочинку в Затоці. Ракетний обстріл цього міста розділив життя дівчинки на «до» та «після». Одна з ракет потрапила в будинок та повністю зруйнувала його. Рятівникам вдалось дістати дівчинку з-під завалів, в результаті – відкритий перелом руки, чотирьох ребер, травма голови, численні поранення уламками. Після двох тижнів медикаментозної коми лікарям довелось ампутувати ногу, на яку впала балка стелі. З тієї хвилини у Саші розпочалася боротьба за життя.

Пані Марія Паскаль, мама Саші, розповіла про силу духу та спортивні амбіції донечки. Адже мрії та сподівання юної гімнастки були вмить зруйновані російською ракетою. Проте завдяки родині вона заново вчилася сидіти, ходити, тренуватись. Уже через рік Саша повернулася до занять гімнастикою з новим протезом, який їй допоміг придбати Фонд «Постраждалі діти війни».

«Неймовірна сила духу поставила її на ноги та дала можливість далі займатись улюбленою справою, – каже пані Марія. – А в червні цього року відбулися перші змагання Саші, де вона показала чудовий результат та виборола перемогу, а за мужність, прагнення до життя її запросили на захід «Діти-герої» у Києві, який організувала перша леді України Олена Зеленська. Саша має всі шанси стати Олімпійською чемпіонкою з художньої гімнастики».

Історія Міраі Шіраіші, 10 років

Міраі народилася у мальовничому місці з багатою природою у Префектурі Хьоґо, Японія. Дівчинка змалечку захоплювалася малюванням, а в дитячому садку її малюнки брали участь у декількох виставках. З чотирьох років Міраі займалася акторською майстерністю, танцями та співами. Нещодавно до улюблених занять додались ритм-гімнастика та спів у хорі.

Міраі любить дізнаватися про світ з книг і телепередач. Серед усієї інформації найбільш болісно відгукнулася в її серці війна в Україні. Не покидали думки: «Навіщо було вторгатися в іншу країну?», «Чому потрібно змушувати людей страждати?». І тоді вона почала думати: «А як там живуть діти, такі як я?» Вона дізналася, що є діти, яким зараз вкрай важко. Міраі хотіла допомогти дітям, що страждають в Україні, і їй прийшла ідея про збір коштів. Дівчинка вважає, що завдяки цьому люди зможуть наблизитись одне до одного і прийняти доброту.

В планах Міраі – розширення цієї діяльності, щоб допомогти ще більшій кількості дітей в Україні. З цією думкою, Міраі вирішила створити свою організацію в префектурі Кансай. У цьому їй допомогло багато людей, і вдалося створити «Дитячу корпорацію Міраі». З того часу вона почала її репрезентувати. Мрія дівчинки – робити щасливими дітей, які постраждали через війну в Україні.

Микола Дем’янов, газета “Бучанські новини” № 29, 2023.

Залишити відповідь