Березень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Український фільм «Толока» виходить на великі екрани

1 хвилина на читання

«Толока» створювалася за мотивами балади Тараса Шевченка “У тієї Катерини хата на помості”. Над стрічкою команда працювала з 2013 року.  Прем’єра фільму «Толока» в Україні запланована на 12 березня.

Дія фільму охоплює понад 400 років і 14 важливих фрагментів історії України.

Режисер, автор сценарію та співпродюсер – Михайло Іллєнко.

Головні ролі у фільмі виконали професійні актори: Іванна Іллєнко (Катерина), Дмитро Лінартович (Іван), Богдан Бенюк (Ломака), Сергій Романюк (Бригадир), Олег Примогенов (Генерал), Мирослав Гай (Кайсак Бабай), Тетяна Нагірняк (Ізольда), Євгенія Конюх (Маруся), Василь Кухарський (Семен Босий), Дмитро Рибалевський (Василь). А також зірки українського кіно, музики і телебачення: Ахтем Сеітаблаєв, Олег Скрипка, Сергій “Фома” Фоменко, Олег “Фагот” Михайлюта, Іван Леньо, Галя і Леся Тельнюк, Тарас Компаніченко, Дмитро і Віталій Капранови, Анна Заклецька, Роман Коляда.

В основу сюжету ліг шевченковий вірш про те, як в Катерину закохалися троє козаків. Вона пообіцяла, що піде за того, хто визволить її брата з турецького полону. Намагаючись зробити неможливе, двоє загинули. Третій козак врятував брата Катерини. Але той виявився її коханим. Обман розкрився, і Катерина поплатилася життям. Вона знала, чим це їй загрожує, але пожертвувала своїм життям задля спасіння коханого.

Цим твором Тарас Шевченко повертає нас до часів, що вимагали ставити на кін найцінніше. Тоді кожен крок, кожен вчинок або рішення могли коштувати життя.

« Фактично сценарій «Толоки» написано у 1994—1995 рр. Проте головні зміни почали відбуватися у 2013-2014 рр. Тоді я зрозумів, умовно кажучи, готовність рядків Шевченка до актуалізації. І на Майдані — толока, і добровольці толокою ідуть захищати Україну від російської агресії, і волонтери толокою їм допомагають.» – зазначив Михайло Іллєнко.

Кінопроєкт «Толока» став одним із переможців третього конкурсного відбору Держкіно. У результаті дофінансування картина отримала державну фінансову підтримку розміром майже 28,4 мільйона гривень, що становить 98% від загальної вартості виробництва.

Зазначимо, що першими глядачами стрічки стали військовослужбовці й мирне населення зони проведення ООС восени 2019 року у понад 20 містах і селищах Донецької та Луганської областей.

7 гривень з кожного квитка будуть перераховані фонду “Повернись живим”, який займається допомогою українським бійцям.