Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вивчення воєнних злочинів рф: незалежні експерти ОБСЄ відвідали Бучу

1 хвилина на читання

У Бучі побувала місія незалежних експертів ОБСЄ (Організації з безпеки і співробітництва в Європі), утворена згідно з Московським механізмом, щоб вивчити питання про позбавлення волі цивільних українців російською федерацією.

Мета візиту – дізнатися більше про злочини російських військових, цивільних у полоні та відвідати місця масових вбивств.

Гостей зустрів секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський. Разом із експерткою Сесілі Геллештвейт, вони вирушили до «Агробудпостачу», що на вулиці Яблунська, 144.

Там їм розповіли про невинних жертв, які піддавалися страшним тортурам та були жорстоко вбиті росіянами. Місія незалежних експертів вшанували памʼять загиблих.

Потім делегати завітали і до Бучанської міської ради та поспілкувалися із керуючим справами Дмитром Гапченком. Він, як свідок окупації нашої громади та людина, яка була полоненим у росіян, розповів гостям про усю правду подій лютого-березня 2022-го, а також і власну історію.

«Для нас дуже важливо розуміти усі масштаби трагедії. Те, що відбулося у Бучі демонструє усе зло, яке несуть росіяни на мирні території», – наголосила Сесілі Геллештвейт.

Довідково:

19 лютого 2024 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ задіяли Московський механізм, щоб вивчити питання про позбавлення волі цивільних українців російською федерацією.

Московський механізм – це формальна процедура в рамках ОБСЄ, що дозволяє розгортання міжнародної місії для перевірки фактів порушення прав людини, пояснив глава МЗС Дмитро Кулеба. За його словами, РФ взяла у заручники тисячі мирних українців на тимчасово окупованих територіях. Активація Московського механізму допоможе визначити масштаби цього злочину.

Стосовно України Московський механізм ОБСЄ був востаннє задіяний в березні 2023 року для дослідження депортації дітей під час збройної агресії РФ проти України.

ПІДТРИМАТИ ЗБІР «БУЧАНСЬКИЙ ДРОН»