Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вакцинуватися ніколи не пізно!

2 хвилини на читання

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Організм реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет до хвороби.

Фахівці наголошують, що найдієвішим захистом від ускладнень і важкого перебігу захворювання на грип та COVID-19 залишається вакцинація.

Людям, які мають ослаблений імунітет, хронічні захворювання, старшим за 60 років, важливо перевірити свій вакцинальний статус і зробити щеплення. Від початку епідемічного сезону, який почався в Україні у жовтні, на ГРВІ, грип та COVID-19 занедужали понад 1 мільйон 140 тисяч людей. І захворюваність продовжує зростати.

На головні запитання українців щодо вакцинації відповідає директорка Комунального некомерційного підприємства Бучанської міської ради «Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана ДЖАМ.

Детальна інформація стосовно вакцинації людей поважного віку 60+

– Поясніть, будь ласка, детальніше, чому люди у віці 60+ є головною групою ризику тяжкого перебігу COVID-19 та грипу і чому саме вони мають вакцинуватися передусім?

– Вакцинація цієї категорії населення надважлива і необхідна. У людей старшого віку імунна система починає працювати менш ефективно, тож ризик певних захворювань зростає. Крім того, люди у віці 60+ часто мають супутні захворювання (наприклад, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання тощо), тож є особливо вразливими до інфекційних хвороб і мають підвищений ризик їх тяжкого перебігу. Тому літні люди мають не лише вакцинуватися згідно з Національним календарем щеплень, а й за потреби отримувати додаткові щеплення, наприклад від грипу, пневмококу.

– Чи є хронічні хвороби, поширені серед цієї категорії людей, протипоказанням проти вакцинації? Чи варто боятися побічних ефектів вакцини?

– Зовсім ні. Навпаки, якщо особа похилого віку має хронічне захворювання – наприклад, цукровий діабет, бронхіальну астму чи серцево-судинне захворювання, ризик ускладнень від інфекційних захворювань високий, а вакцинація попереджує ці ускладнення та важкий перебіг хвороби. Тож літні люди мають щороку вакцинуватися від грипу та COVID-19. Вакцини від COVID-19 необхідні передусім саме людям літнього віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань.

Можливі реакції на вакцину проти COVID-19 – біль у місці ін’єкції; лихоманка чи озноб; головний біль, біль у м’язах чи суглобах. Вони тривають недовго, і це у порівнянні з важким перебігом зовсім не складні стани для людей.

Як дізнатися інформацію, про наявність тієї чи іншої вакцини у Вашому регіоні та послідовність дій?

Щодо наявності вакцин та отримання консультації можна звернутись до свого дільничного (сімейного лікаря). Або ж перейти на сайт МОЗ, де є відповідна таблиці наявних препаратів. Вакцини, що входять до календаря щеплень, за угодою з МОЗ за кошти державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). МОЗ України передає закуплені вакцини департаментам охорони здоров’я областей, а ті в свою чергу – державним медичним закладам, щоб громадяни України могли отримувати необхідні щеплення безкоштовно. Усі вакцини безпечні, ефективні та якісні, прекваліфіковані ВООЗ – найавторитетнішою організацією у сфері охорони здоров’я у світі.

– Скільки щеплень від COVID-19 рекомендовано для людей старшого віку?

– Згідно з рекомендацією Міністерства охорони здоров’я базовий курс вакцинації проти COVID-19 – три щеплення, включно з бустером, який вводять через п’ять місяців. Людям старшого віку рекомендують робити з інтервалом у шість місяців четверте і п’яте щеплення як сезонні бустери.

– Якою має бути послідовність дій людини старшого віку, якщо вона вирішила вакцинуватися від COVID-19? Куди слід звернутися насамперед?

– Передусім потрібно звернутися до медичного закладу й отримати інформацію про наявність вакцин у ньому, або ж звернутися до свого сімейного лікаря. Відсутність декларації із сімейним лікарем не є перешкодою для отримання щеплення, у цьому випадку вона не обов’язкова.

Спростування страхів людей старшого віку, котрі не вакцинуються.

– Чому, на ваш погляд, значна частина людей старшого віку ігнорують вакцинацію проти COVID-19 та грипу?

– Вони можуть боятися вакцинуватися з різних причин: десь чули плітки про негативні наслідки вакцинації, мало знають про принцип дії вакцини чи мають невідомо звідки взяті страхи, сподівання на «природний імунітет», побоювання побічних ефектів, а також через сумніви щодо позиції церкви, яка, тим не менш, не має заперечень щодо вакцинації.

– Які найбільш ефективні методи просвітництва щодо важливості вакцинації проти COVID-19 та грипу Ви б могли відзначити? Які ще кроки з боку органів державної влади, системи охорони здоров’я, громадських організацій, журналістів необхідні, щоб заохотити людей старшого віку вакцинуватися?

– Потрібна потужна медійна реклама: використання для поширення корисної інформації про вакцинацію телебачення, радіо, онлайн-платформ та соціальних мереж. Необхідна і співпраця з громадськістю, адже дуже важлива правильна комунікація сімейних лікарів з населенням, роз’яснення людям важливості вакцинації зрозумілою мовою, з урахуванням їхніх побоювань, надання відповідей на запитання, донесення достовірної інформації щодо безпеки та ефективності вакцин. Доцільно, на мою думку, організовувати інтерактивні заходи, в ході яких відповідати на запитання і розвінчувати міфи про вакцинацію.

Вартість вакцини проти грипу та рекомендації щодо періоду щеплень

– Вакцини проти грипу треба купувати самим? Скільки вона коштує?

– Наразі безоплатна вакцина від грипу частково (не в повному обсязі) доступна лише для медичних працівників. Україна отримала 60 тисяч доз вакцини Джисі Флю Квадривалент. Вони вже розподілені по областях і доступні для проведення щеплень.

Пацієнти можуть самостійно придбати вакцину в аптечній мережі. Але перед цим варто спочатку записатися на прийом до сімейного лікаря чи терапевта. Він огляне вас і з’ясує, чи немає протипоказань до ‎вакцинації, а також проконсультує, як правильно привезти вакцину в умовах збереження холодового ланцюга. Вакцину слід переміщувати з аптеки до закладу у спеціальному контейнері, який можна придбати або орендувати в аптеці чи взяти у свого сімейного лікаря. Збережіть чек та сертифікат на отриману вакцину.

Щеплення від грипу можна зробити також у приватних клініках, які самостійно ‎закуповують вакцину, і вам не потрібно буде ні про що турбуватися. Проте ціна буде вдвічі вищою.

Зараз середня ціна на вакцину Ваксігрип Тетра в аптеках коливається від 400 до 500 гривень, Джисі Флю – від 300 до 400 гривень.

– Оскільки епідсезон уже розпочався, чи не запізно робити щеплення від COVID-19 і грипу зараз?

– Найоптимальніший час для вакцинації – напередодні сезону грипу, тобто у вересні. Проте якщо не було можливості отримати щеплення у цей період, можна зробити це впродовж усього сезону. Існує міф, що це нібито може ослабити здатність організму протистояти грипу. Але насправді все навпаки: вакцина посилює її. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

– А де можна отримати інформацію про наявність вакцини проти грипу?

 – Можна скористатися ресурсом Tabletki.ua: https://tabletki.ua/uk/або звернутися до свого сімейного лікаря. Карту медичних закладів з фільтром за напрямками та територіальним розміщенням знайдете на Національному порталі імунізації (https://vaccine.org.ua/punkty-vakczynacziyi/punkty-vakczynacziyi-poshuk/).

Кожен має розуміти і пам’ятати, що вакцинація дуже важлива. Для всіх. А особливо для тих, чий імунітет ослаблений хронічними хворобами чи віком.

Олена ОЛІЙНИК